Saltkaramel
Foto: Shutterstock

Morgenbeats: Saltkaramel er blevet det nye lakrids, men lad os nu bevare værdigheden

Godmorgen og velkommen til en ny uge med grimme sko, anmassende saltkaramel og laber toast. Dette er klummen, vi kalder Morgenbeats, som en slags kluddermor-nyhedsbrev for de mandagsramte.

Saltkaramel deroute

Ditte Giese
Ugens kommentar er skrevet af Ditte Giese

Nogle gange virker Danmark som en lille tyk familie, der spiser det samme til aftensmad, inden vi samsover til ‘Barnaby’. Den følelse får jeg ofte, når en eller anden dille opstår, og alle pludselig går i samme beige strik, får de samme briller eller kalder deres børn Carlo og Viola. Madtrends går endnu stærkere, se bare på surdej, flagesalt, burrata, aperol spritz, bao, naturvin, granola, bowl og så videre. Det var nok tilbage i 90’erne, at jeg selv første gang smagte en is med caramel au beurre salé-smag i Frankrig og opdagede glæden ved en eclair-kage med den særlige franske saltkaramel. Stor var glæden derfor, da de første madvarer med saltkaramel dukkede op herhjemme. Det er meget få søde sager, der ikke vinder ved lidt salt, det gælder også for alle mulige hjemmelavede kager og brød og ikke mindst karamelsovs. Men nu er det ved at tage overhånd med den saltkaramel overalt fra M&M’s til McDonald’s, og det slår mig, at saltkaramel er ved at overtage lakridsens plads som totalt overeksponeret ingrediens. Det var også lækkert med gourmet-lakrids og spændende med choko-lakrids-kugler i starten, men så tog lakridsen (også tilsat salt) den skammelige vej ned gennem fødevaregrupperne og endte tilmed som pyntesmag i ost (ad) og chips (føj). Saltkaramel er i gang med samme deroute, for selvom den er evigt lækkert som slik eller tilsat desserten, men hvad laver den så i Netto’s müsli, i barens vodkashots, i gourmetøl og i to go-kaffen? Lad os nu holde hovedet koldt, bevare saltkaramellens værdighed og respektere den nok til at holde den på desserttallerkenen, hvor den hører til.


Så’ der ballade

Vi har ærligt talt et lidt ambivalent forhold til John Mayer her på redaktionen, fordi han er så cheesy, men god samtidig. Nogle gange bliver man bare nødt til at overgive sig fuldstændig, og sådan er det med den her nye ballade-version af ‘Last Train Home’. Han har den sgu bare her. Og så hør lige de der kantslag på lilletrommen… det er nutella for ørene.


Døgnåben

Du har sikkert ikke hørt om Cecilie Grønlund før. Hun har nemlig lige akkurat udgivet sin første roman ’Døgnåben’, og den er ret god. Den handler om 22-årige Luna, som er lidt lost og føler forventningspres fra alle sider. Bogen er en ekstrem relaterbar skildring af en tid, hvor iPhones holder vores sind døgnåbne med konstante notifikationer, og hvor sammenligningssygen på sociale medier har bidt sig fast i cellerne af vores selvværd. Så derfor: Sluk din telefon og læs den. It’s good for you.


Verbal lussing til politikerne

Det var ikke kun statuetter, der blev uddelt til prisshowet fra Nordisk Råds Priser i sidste uge. Den grønlandske forfatter Niviaq Korneliussen, der vandt årets litteraturpris, benyttede nemlig sin takketale til at give en syngende verbal lussing til de grønlandske statsledere med en hård kritik af deres ansvarsfralæggelse og svigt, når det kommer til landets høje selvmordsrater. “Jeg forsøgte at skrive en tale til mit lands ledere. Men det er jo som at snakke til en mur,” sagde Korneliussen og dedikerede så i stedet talen til landets børn og unge. Kæmpe respekt!


Sværtegade 9

Det skal vi hen. Rygtet siger nemlig, at der for nylig er åbnet et sted, som laver toast, så englene synger. Det hedder ganske originalt Toast. Visse ting går bare aldrig af mode.


En kortslutning med hæl på

For en del år siden blev Crocs bandlyst på hospitaler i Danmark og Norge. Ikke fordi at skoen var så grim, at ingen kunne holde ud at se på den, men fordi den gav så mange problemer med statisk elektricitet, at den simpelthen kortsluttede hospitalsudstyret. Denne gang er det Balenciaga, der har fået en kortslutning. Sundhedssandalen fra helvede er blevet genoplivet i en ny, moderigtig model med en hæl. Til gengæld koster den kun 3.500 kroner. Og du skal være hurtig. Modehuset melder nemlig allerede udsolgt i flere størrelser. 


Fodbold fadæsen

De fleste husker, hvordan Helle Thorning-Schmidt som statsminister proklamerede, at hun var kæmpe FCK-fan for dernæst altid at have været Brøndby-pige. I Aarhus har to Venstre-folk valgt at iføre sig AGF-trøjer på deres valgplakater. Byens hold, du ved. Men hvor meget ved de to store fans egentlig om deres favoritklub? En journalist fra Lokalavisen Aarhus quizzede Almaz Mengesha og Louise Louring, og svarene taler for sig selv: Ikke en skid. Men da er da også unfair, når dumme journalister stiller SÅ kritiske spørgsmål.


Det bedste fra Heartbeats

Også i denne uge har vi været vidt omkring med alt, hvad det har ført med sig af velsmagende bagværk, sexpositivisme og en medieskandale, der aldrig vil stoppe.

Gourmetbage-bølgen er for mange (især uden for København) kommet alt for langt ud. Selv her indenfor voldene er flere begyndt at spørge sig selv: Har vi nået grænsen for, hvor meget en croissant skal bages?

Heartbeats madkyndige skribent Thomas Balslev taler med kokken Christian Puglisi og Politiken-tegner Philip Ytournel om de gyldne krummer, der måske er blevet lidt for sorte i kanten.

Jomi har i mange år været en anerkendt figur i dansk indiepop som blandt andet en del af Speaker Bite Me. Nu er hun egen hånd, synger på dansk, og så har hun skrevet om samtykke, der slet ikke behøver være så besværligt, som mange gør det til. I hvert fald kan vi lære noget af det såkaldt sexpositive miljø, som hun færdes i. Læs Ditte Gieses interview med hende her.

I vores egen lille (medie)verden har Loud igen skabt røre. Ikke blandt lytterne, som der stadig ikke er mange af, men blandt deres konkurrenter som os selv her på Heartbeats. Du kan læse Le Gammeltofts planer om at lægge sag an, hvis Berlingske får lov til at skifte navn og bygge en podcastvirksomhed. (EN)

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics