frustreret mand
Foto: Shutterstock

”Et stenkast fra absolut ingenting”: Her er ejendomsmæglernes 16 mest irriterende klichéer

Går boligmarkedet op, ned eller måske mest lidt til siden? Vi aner det ikke, men vi ved, at der er en konstant og lind strøm af oppustet sælger-gas fra boligmarkedets ukuelige krejlere, nemlig ejendomsmæglerne. Her kommer listen over det vildeste mægler-fidussnak.

1. ”Et stenkast fra” (strand eller sø for det meste)

Hvilket ofte betyder et utroligt langt stenkast på alt mellem en halv og en hel kilometer, så der må være tale om helt særlige superkræfter indenfor stenkast. Der står desuden aldrig ”et stenkast fra Ringvej 3’s brølende trafik”, selvom det måske er mere “regulært”.

2. ”Her har vi så et regulært rum”

Det er sådan noget, de siger i ’Beliggenhed’, som modsætning til et irregulært rum? Formuleringen betyder ikke rigtig noget, men der er altså tale om et værelse så anonymt og ligegyldigt, at selv en professionel boligsælger ikke kan finde på noget at sige om det.

3. ”Denne bolig henvender sig især til…”

…. “den kræsne køber”, “den unge førstegangskøber”, “den lille børnefamilie”, “det modne par”, samt selvfølgelig “forældrekøbere”. Med andre ord: alle. Men mægler kan sagtens være mere specifikke. Boligen henvender sig også til folk, der blev knæopereret i går, til dem, der har kvadratroden fire i skonummer, og folk, der engang har været på ferie på Lolland.

4. ”Der er altandiskussioner i ejendommen”

For Jytte på 1. th har engang sagt til sin kat, at det kunne være rart med en altan. Med andre ord: Du får aldrig en altan, men bliver blot narret til at købe en lejlighed uden altan.

5. ”Kun fantasien sætter grænser”

Køber skal her forstå, at vedkommende godt selv må bestemme over sin boligindretning. Dette kommer måske bag på nogen, men køber man en bolig, bestemmer man selv, hvor skabet skal stå.

6. ”Indflytningsklar”

Et begreb med uendelig meget elastik, som kan betyde alt fra, at der forefindes et fungerende lokum på adressen til indbygget vinkøleskab og blomstrende rosenbuske i haven.

7. “Sælger har prioriteret en biodivers have”

Her er du garanteret en fuldstændigt tilgroet have med brombærbuske og invasiv japansk pileurt overalt. Du kommer til at bruge de næste ti år på at prøve at rydde en græsplet til din solstol.

8. ”Her er mange muligheder”

Det betyder, at boligen ikke er ”indflytningsklar”, men en ruin der trænger til “en kærlig hånd”, og at der venter en kæmpe renovering forude – sådan en der kræver flyttede vægge og faldstammer og opbrudte rådne gulvbrædder, fordi den tidligere ejer lå død et par uger på matriklen, og nu er sivet ned i plankegulvet.

9. ”Boligen har sjæl”

Så er det noget gammelt lort – måske tilmed hjemsøgt af den tidligere ejer, som er sivet ned i gulvbrædderne.  

10. ”Nem adgang til motorvej”

Det betyder ofte, at huset ligger direkte ved nedkørslen til en motorvej med al den ”herlighedsværdi”, det indebærer i form af larm og luftforurening, som ender med at forkorte dit liv et årti.

11. ”Søkig” eller ”kig til hav”

Betyder ikke ”havudsigt”, men at man skal stå på tæer øverst på en stige oppe på taget for at øjne noget blåt derude.

12. ”Herskabelig atmosfære”

De fleste af os forestiller os straks noget med stuk, ensuite-stuer og fyldningsdøre, men for mange mæglere betyder det blot, at en lejlighed er pæn og nydelig med fuldspartlede hvide vægge.

13. ”Tæt på offentlig transport”

Det kan jo være en fordel, men også en ulempe, da det ofte kan oversættes med at bo tæt på en togstation med larm fra togafgange hvert kvarter døgnet rundt eller en tøffende bus lige uden for de klirrende vinduer.

14. ”Gode indkøbsmuligheder”

Når en ejendomsmægler fremhæver den lokale Fakta og Matas-butik, så er du virkelig i problemer. Der er absolut intet pænt at sige om denne bolig, passér gaden.

15. ”En af de mest eftertragtede adresser i…”

Det ved mægler faktisk ikke noget om, men mægler gad godt selv bo i lige præcis denne del af “midtbyen”.

16. Mægler med digterkyse

Som i dette tilfælde fra den virkelige verden. Spurgt, ejendomsmægler, spurgt.

Ejendomsmægler poesi
Footer graphics