Heartbeats mener: Skal det virkelig gå ud over de studerende igen?

Vi skal omkring SU-livet, Thomas Tog-mordere og nyt fra et af dansk musiks anmelderdarlings.

I sidste uge udgav Berlingske en artikel, hvori Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen lagde op til en større reformering af SU-systemet, herunder en afskaffelse af det sjette års SU for de videregående uddannelser. V-formanden lægger altså op til, at man kun skal kunne få støtte til sin uddannelse, når man tager den på normeret tid.

Måske er det bare et udtryk for, at valgkampen er i fuld gang, men forslaget rammer ned i en tid, hvor de studerende i forvejen lider under inflationens byrde og føler sig socialt og økonomisk pressede.

En nylig undersøgelse viste for eksempel, at flere unge skipper måltider og dropper sociale arrangementer af frygt for deres økonomi. Samtidigt har flere påpeget, at mange studerende føler sig stressede på studiet. Og i den nyeste Nationale Sundhedsprofil fremgår det tydeligt, at 16-24-årige mænd og kvinders mentale helbred er blevet værre år for år i perioden fra 2010 til 2021.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik rammer prisstigninger på både varer, el og varme folk på overførselsindkomster – herunder altså SU-modtagere – hårdere end andre grupper, fordi de bruger en større andel af deres månedlige indkomst på mad og regninger.

Regeringen er forståeligt meget forsigtig med at dele helikopterpenge ud, da dette kan forværre inflationen, men hvad er der i stedet blevet gjort for at hjælpe de studerende, nu hvor der ikke lander nogen varmecheck hos dem?

Jo, i juni gjorde et folketingsflertal det muligt for studerende at tjene 4.000 kroner mere om måneden fra 2023 uden at blive skåret i SU. Det er et kærkomment indslag, selvom det ikke vil få nogen betydning i den vinter, vi ser ind i, hvor kold og dyr den end må blive.

Desuden kommer en højere indtjening for timelønnede studerende som regel først efter flere timer på arbejdet, hvilket enten betyder færre timer på studiet eller mere pres mentalt.

Afskaffes det sjette SU-år, afskaffes for mange muligheden for at tage deres uddannelse over længere tid; at tage det halve antal point og til gengæld skrue op for erhvervsarbejde i et eller to semestre for at imødegå sine stigende leveomkostninger vil blive umuligt. Samtidigt risikerer vi at forværre de unge studerendes mentale sundhed. Er det virkelig det, vi har lyst til at byde ungdommen? Dem, som i forvejen betaler prisen for tidligere generationers evighedsstudenter, uendelige dagpenge og altid nonchalante forsøg på at afspore klimakrisen?

/ Louise Rimkjær


Thomas Tog gør dig klog

Den nye actionfilm ‘Bullet Train’ med Brad Pitt i hovedrollen foregår under en hektisk og surrealistisk togrejse med et højteknologisk tog tværs gennem Japan. Ombord er en flok hardcore kriminelle og mordere, som alle prøver at tage livet af hinanden. En af dem, karakteren Lemon, spillet overbevisende af Brian Tyree Henry, har baseret hele sit livssyn på børneserien ‘Thomas Tog’, der blev sendt fra 1980’erne og frem i England (og resten af verden). Det er ganske enkelt et genialt greb at tage noget så uskyldigt som en animationsserie for børn og overføre den til Lemons moderiske jagt på, hvem der er den egentlige skurk, fortællingens Diesel. Det er længe siden, jeg har grinet så højt af splat og mord.

/ Ditte Giese

Bullet Train
Brian Tyree Henry og Brad Pitt og en flaske Fijii-vand i ‘Bullet Train’. Foto: Sony

Ganger-sanger debuterer som solist

Det danske band Ganger har vundet priser og været anmelderdarlings, nærmest siden de startede med at lave deres dansksprogede, nyskabende white trash-poprock i 2018. Nu har en af bandets vokalister, Ninna Lundberg, udgivet sit første soloalbum på engelsk under titlen ‘Two Two of You’.

Med albummets blot syv numre bør der være tid til at høre Lundbergs skrøbelige, interessante vokal igennem flere gange. Og så må vi håbe, at hun ikke får den forfærdelige idé at melde sig ud af Ganger.

/ Emil Norsker

Foto: Rita Kuhlmann

Det bedste fra Heartbeats

Udvalgt af Emil Norsker

Efter otte år på Amager flytter Ditte Giese ”ind til byen” igen. Men inden da sender hun denne anmeldelse/kærlighedserklæring afsted til de efterladte på øen.

”Jeg håber, at kommunalpolitikere, byggematadorer og beboere vil arbejde på at bevare det unikke for Amager, variationen i menneskene og vekselvirkningen mellem husejere og lejere, høj og lav, Rema og Irma. Tak for denne gang, Amager, du har for evigt en lun plads i mit hjerte.”

Læs hele anmeldelsen her:

Ikke en uge uden ’Gift ved første blik’. Og nu er det blevet uhyggeligt. Alt falder fra hinanden. Der er efterhånden kun Thomas Balslevs trygge klummer at søge trøst i.

Mange minoritetsforældre har ikke altid haft deres børns sundhed for øje, når de skulle smøre madpakker. For dem er mad i høj grad et kærlighedssprog. Det fortæller Doaa Zaher, der med over 20.000 følgere på Instagram vil have især minoritetskvinder i bedre form.

Ditte Giese har talt med hende, og Rita Kuhlmann har taget billederne.  

Find mere om
Footer graphics