Foto: Carina Krüger

Heartbeats mener: Der er så meget god dansk madkultur, vi går glip af som discount-danskere

I Italien har der været indkaldt til krisemåde på grund af prisen på pasta. Kunne det samme ske herhjemme? Måske hvis det gjaldt koldskål.

“Det kan simpelthen ikke pasta, at det skal koste så mange penne!” Nogenlunde sådan har budskabet lydt i en forholdsvis ophedet debat i Italien for nylig, fordi priserne på pasta er skudt i vejret. Det skyldes, som så meget andet, inflationen, men det er alligevel ikke noget, man bare lige gør. I hvert fald har den italienske erhvervminister indkaldt til krisemøde på grund af stigningerne. Pasta er som bekendt ikke bare pasta, det er italiensk identitet. Og på det seneste er prisen steget med 17,5 procent.

Der er noget ejendommeligt over den slags historier. Det er selvfølgelig synd for alle de italienere, der ikke har råd til deres mad (det estimeres, at omkring 60 procent af italienerne spiser pasta dagligt), men der er samtidig noget smukt over, at man kan hidse sig sådan op over en fødevare. At have et så nært forhold til det, man spiser, er i bund og grund vidunderligt. Jeg elsker, når der er andægtighed omkring et måltid – det fortæller, at det værdsættes og ikke bare skovles ind for overlevelsens skyld.

Men kunne man forestille sig en lignende opstandelse herhjemme på grund af en fødevare? Jeg tror det næppe. Det er selvfølgelig nærliggende at pege på pølser og bacon, men jeg tror nu alligevel ikke, at man kan finde en eneste fødevare, som kunne få den danske erhvervsminister til at gøre sin italienske kollega manøvren efter. Faktisk steg prisen på pasta sidste år 24 procent herhjemme uden megen palaver. Mette Frederiksen gik til gengæld i brechen for folkets ret til at spise spaghetti med kødsovs, da der blev diskuteret CO2-afgift på oksekød, men det mest rammende, man kan sige om dansk madkultur i den forbindelse, er, at den er præget af sparsommelighed. Ikke så meget af italiensk passione!

Danskerne gider ikke bruge penge på mad. I sammenligning med andre europæiske lande bruger vi langt mindre af vores indkomst på at handle, og omkring en tredjedel af det, vi så køber, køber vi på tilbud. Det er altså en smule nedslående, hvis du spørger mig. Og nu kommer vi så frem til pointen, for der er nemlig så meget god dansk madkultur, vi går glip af som desillusionerede discount-danskere. Sommeren er i den grad på vej, så lad os nu huske at bruge noget krudt (også det økonomiske) på at spise kartofler, fjordrejer, helstegt kylling, ærter, majskolber, asparges, rabarber, masser af purløg, radiser af god kvalitet og lokal oprindelse. Lad det være sagt, at ingen må tage sommerens jordbær fra os uden at forvente et folkeligt oprør. Og hvis prisen stiger på økologisk koldskål og kammerjunkere fra Karen Volf, kan jeg godt mærke indeni, at det vil blive opfattet som et direkte angreb på den danske kultur. Det må ikke ske. Viva la koldskål!

/Thomas Balslev


Bloom-festivalen

Jeg krydser fingre for at vejret er godt i weekenden, når den årlige Bloom-Festival finder sted under trækronerne i Søndermarken i København. Der er vildt mange ting på årets program, som jeg er nysgerrig på, men det som jeg uden tvivl vil høre, det er den australske blækspruttefilosof (tænk at man kan være det!) Peter Godfrey-Smith. Siden jeg så Netflix-dokumentaren ”Hvad jeg lærte af en blæksprutte”, så har jeg forelsket mig i det ottearmede undervandsdyr og synes det er fedt, at der kommer en blæksprutteekspert til Bloom, så jeg kan lære mere.

Bloom fandt sted første gang i 2017 i Søndermarken i København og er en festival, der fejrer natur, videnskab og kunst i en dejlig sammenblanding af videnskabelige talks og kunstneriske optrædener. Festivalen er gratis og uanset om man er til stillesiddende talks eller ej, så er der om aftenen et musikprogram, der er svært at sige nej til. Personligt glæder jeg mig til Guldimund fredag aften. Håber vi ses!  

/Emilie Engbirk

Foto: Festivalstemning på Bloom © Malthe Ivarsson

Modtager betaler, gerne

Det er fire år siden vi sidst har hørt noget til Carl Emil Petersen. Han har blandt andet brugt tid på at blive far, men han har tilsyneladende også fået tid til at skrive nye sange, og det kommer nu os allesammen til gode. Hans første single hedder ‘Modtager Betaler’ og er lavet i samarbejde med den efterhånden allestedsnærværende (i hvert fald de rigtige steder) producer Søren Buhl Lassen i et efter sigende meget dyrt indspilningsstudie. Og altså, det er virkelig en god sang. Carl Emil Petersen har et melodisk overskud og en sindssygt fintfølende sans for klassisk sangskrivning, og han synes bare at cementere sin position som en af vor tids største danske sangskrivere for hver gang, han udgiver noget nyt. Denne gang er bestemt ingen undtagelse.

/Thomas Balslev


Skotsk togentusiast

Hvis du ikke allerede følger den unge skotte, der kalder sig Francis Bourgeois på de sociale medier, så vil jeg anbefale at du kommer i gang. I hvert fald, hvis du kan lide indhold, man bliver glad i låget af. Jeg er selv kommet lidt sent til festen med den unge overbegejstrede togentusiast Francis, der lægger videoer op med sig selv, der ser på tog, og jeg må bare sige, at jeg hooked.

Det lyder måske lidt tørt og ikke som noget, der normalt bliver til et internationalt internetfænomen, men det er Francis Bourgeois ikke desto mindre blevet over de seneste par år. På hans platforme har han lige nu henholdsvis 2,9 millioner følgere på TikTok og 1,9 millioner på Instagram. Men hvad er det, der gør, at det er så fedt at se en ung mand boble over af glæde ved at se et tog, for slet ikke at tale om, hvis/når han ser et tog dytte? Jeg har ikke svaret, men hans barnlige glæde smitter af. Jeg tror, vi alle sammen har brug for så meget barnlig glæde og begejstring, som vi kan få.

/Emilie Engbirk

Det bedste fra Heartbeats

Udvalgt af Emil Norsker

Hvad, hvis du er godt inde i 20’erne, og aldrig har haft en kæreste? Sådan er det for Heartbeats’ Julie Bruun, der skriver fint om frygten for at gå glip af noget af det, der giver tilværelsen aller mest smag.

Vi har et fast element, der hedder ’Mit kulturforbrug’, hvor vi interviewer kendte mennesker om, hvad de selv hører, læser og ser. Kunsten er her at få nogle mennesker, der ikke ser det samme som alle andre. En sådan en er Uffe Lorentzen. Og han ærgrer sig netop over, at vi er alt for ens i vores forbrug.  

Hvis du vil have ny kultur, har vi opdateret vores liste med årets bedste bøger med helt nye titler fra blandt andet Marie Aubert og Knud Romer. Se dem alle her. (Og vi opdaterer den løbende).

Footer graphics