strandlodsvej amager
Strandlodsvej-kvarteret oppefra. Foto: Boliga

Heartbeats mener: Når Politikens gourmet-reporter synes, at “det rykker på Amager”, er det begyndelsen på enden

Kære læser, velkommen til en ny uge og helt friske Morgenbeats, hvor redaktionen som altid ransager tidsånden og kulturen lige nu og her.

Ditte Giese
Denne uges kommentar er skrevet af Ditte Giese.

Nyt fra Strandlodsvej

Som bosat på Amager har jeg det tvetydigt med den rivende udvikling på en af mine yndlingsveje på øen: Strandlodsvej. Strandlodsvej plejede at være falmet industri med pakhuse, fabrikker og små værksteder, start-ups og øvelokaler, men det er naturligvis væk og tilbage står så endnu en kulisse over en tid, hvor København og Amager var arbejdernes by. Olsens Bandens København er fortid ja, og udvikling er generelt godt, men jeg fik alligevel et chok, da jeg cyklede forbi et skilt om, at nu åbner Ilva på Strandlodsvej! Altså Ilva! Dem med de enorme sofaer, en lidt dyrere og grimmere Ikea, kendt fra forstæderne. There goes the neighborhood, som man siger, og Strandlodsvej er da også blevet indtaget af en ny slags beboere i de mange nybyggede højhuse med to altaner og ens køkkenalrum. Og de skal være velkomne, men de fører en lind strøm af gentrificerings-erhverv med sig. Først kom luksus-kaffebaren til Strandlodsvej, siden damernes dimsebutik og dyrt børnetøj og keramik. Og nu går selv Politikens gourmet-reporter ud at spise på Strandlodsvej og skriver ”det rykker på Amager for tiden” med udråbstegn og henvisning til et nyt osteria. Og der åbner også en gourmetbager snart og en Jagger, og der er nu en juicebar med umotiveret umlaut over en vokal i navnet, og nu begynder det sgu at lugte lidt af Vesterbro anno 2009. Det er næsten ikke til at bære, hvis endnu en bydel skal fimses helt til, så kan vi nu for helvede ikke bevare bare en lille smule af det oprindelige eller bare sætte tempoet ned på den elskede Strandlodsvej?  

ilva strandlodsvej

Milliardærernes magtkampe

En af de bedste dramaserier lige nu, ‘Billions’ på HBO, har netop haft finale på den seneste og meget turbulente femte sæson. På grund af coronaen måtte de undervejs sætte optagelserne på pause, og derfor har vi først fået den sidste halvdel af sæsonen, et år efter første episode havde premiere. Det kan være en del af forklaringen på, at netop denne sæson er den klart svageste. Serien har ellers holdt et utroligt højt niveau, men nu bliver det sværere og sværere helt at forstå, hvorfor de ekstremt rige mennesker bruger så ekstremt mange ressourcer på at bekrige hinanden. Finale-episoden redder dog det meste, og det gør, at den stadig må betragtes som et af de mest veloplagte streaming-tilbud lige nu. Samtidigt er det den perfekte optakt til den nye sæson af ‘Succession’ (også HBO), der kommer på søndag, og som netop har slået ‘Billions’, når det gælder vanvittige pengesummer og personintriger. Jo, de (mega) rige har det også svært.

billions 5. sæson
Foto: HBO

Nikolaj som Bond

James Bond-feberen raser for alvor i disse uger, og derfor er verdens bookmakere også rødglødende af gisninger om, hvem der skal overtage stafetten fra Daniel Craig. Skal det være Tom Hardy? Måske Cillian Murphy? Eller en kvinde? Ingen ved det, men nu er Nikolaj Coster-Waldau eddermame på top 10-listen hos US-Bookies! Vi selvantænder lige. Kosså!

Nikolaj Coster-Waldau. Foto: Stine Heilmann

Rasta Bieber

Nu skal 10’ernes ukronede popprins til at sælge færdigrullede joints, som han opkalder efter sit eget ørehængende hit ‘Peaches’. Det kommer godt nok kun til at blive solgt i Californien, men med sangteksten “I got my weed from California” er PR-niveauet nået nye højder.

Skydække

Det halvnye danske forlag Gutkind udgiver virkelig mange interessante bøger for tiden – herunder ‘Skydække’ fra den spanske debutant Andrea Abreu, der ifølge litteraturmagasinet Granta er lidt af et stjerneskud. Romanen, som handler om to veninder på Tenerife (som også er Abreus hjemstavn), har delt vandene på grund af sit sprog, der efterligner talesproget og skider på retskrivningens principper. Alligevel er hendes bog allerede oversat til flere sprog, og der skulle efter sigende være en film på vej.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics