Regensen
Privatfoto

Ditte Giese: Vi skal aldrig tilbage til hverdagen. Den gamle hverdag var problemet

Mange drømmer om, at hverdagen snart vender tilbage med vores gode, gamle og normale liv. Men vores gamle liv må aldrig komme igen. Det vil nemlig for alvor slå os og vores fremtid ihjel.

Det gør lidt ondt i maven, hver gang jeg på de sociale medier og i medierne generelt ser nogen, der glæder sig til, “det normale liv” vender tilbage. De er (forståeligt nok) kede af, at de måtte aflyse datterens konfirmation, deres sommerbryllup for 120 gæster, udskyde en 3 ugers badeferie sydpå eller en smuttur til New York. Faktisk ved de slet ikke, hvad de skal lave denne sommer.

Men undskyld, hvad er det, vi ikke har forstået ved den største sundhedskrise i nyere tid?

I årevis har planeten prøvet at fortælle os, at vi er nødt til at skrue ned. Skrue ned for befolkningsvækst, forbrug, C02-udledning, hastigheden i vores liv, rejserne, leverpostejsmadder, mælk og bøffer, forureningen, trafikken og luftforureningen. Alt. Nu står vi nogle måneder inde i en pandemi, som er blevet en umådelig stor ulykke for os alle, har kostet flere hundredetusinde mennesker livet og ramt vores økonomi, arbejdsmarked og livsstil hårdt – og så er det eneste, vi tør drømme om, at komme tilbage til det gamle liv? Men det skal vi jo netop ikke. Vi skal fremad.

Covid-19 er blevet så stor en krise netop på grund af vores levevis og vores overforbrug af klodens ressourcer. Hvis ikke vi rejste verden rundt i et væk, så var den sygdom aldrig kommet hele vejen fra Wuhan til resten af verden – eller den anden vej. Hvis ikke vi spiste mishandlede dyr af tvivlsom herkomst, så var virusset højst sandsynligt ikke opstået. Hvis ikke så mange mennesker havde så dårligt helbred på grund af livsstilssygdomme, fedme, rygning og et stillesiddende kontorliv, så var vi ikke blevet så hårdt ramt og havde ikke været nødsaget til at lukke alt ned.   

Så det er ikke ærgerligt, at flybranchen får det svært fremover, og at det bliver dyrt og sjældent at flyve – det er tværtimod godt. Det er altid en personlig tragedie at miste sit job, men på den lange bane er det godt, at der bliver skruet ned for turistbranchen – og op for nogle andre, nye muligheder. Det er svært for den enkelte hotelejer i Italien, eller for folk der har købt ejerlejligheder uden bopælspligt i hovedstaden til airbnb-udlejning. For slet ikke at tale om krydstogt-branchen som er død og borte. Men i et klima- og samfundsperspektiv er udviklingen god. Vi skal basere vores økonomi og fremtid på noget klogere og mere bæredygtigt end kinesiske turister og forurenende krydstogtskibe.

Det er heller ikke ærgerligt, at modebranchen ikke kan holde modeuge i år, og at mange tøjbutikker må lukke. Jo, for den enkelte designer eller butiksejer, men i det store perspektiv har modebranchen i årevis skruet op og op og op for hastigheden af kollektionerne og lavet dårligere og dårligere tøj efter brug-og-smid-væk-modellen, samtidig med at den efterlader et heftigt klimaaftryk. Modebranchen er sammen med byggeriet, landbruget og flybranchen blandt de mest forurenende erhverv med et kæmpe vand- og kemikalieforbrug – dertil kommer så det menneskelige forbrug af børnearbejdere og udnyttede ansatte i fattige lande.

Alt det ved de fleste af os godt. Nu skal vi så gøre noget ved det. Ægte. Det er nu, at vi skal omsætte årtiers floskler og tomme løfter på klimaområdet til virkelighed. Det er nu, at vi skruer ned for nyt tøj med kort levetid, for ferier i udlandet, for benzinbiler, for tankeløs turisme, for bøf og bearnaise og tager skeen i den anden hånd for at opbygge en helt ny og ansvarlig livsstil.

Foran Regensen i Købmagergade hænger et banner med teksten: “Aldrig tilbage til den gamle hverdag – den gamle hverdag var problemet.” Der rammer de unge beboere hovedet på sømmet. Vi skal sammen finde på en ny hverdag. Og vi har vidst det længe, men nu har vi ikke længere noget valg. Så i gang med at finde på nye ferieformer, tæt på, i eget land eller region, med tog eller cykel. Sommerhus- og kolonihavelivet bliver stort, campingpladserne må udvides, ølejren genopfriskes, tematiske sommerhøjskoler, friluftsliv, shelterture, vandre- og cykelferier, køkkenhaver og lokale, bæredygtige madvarer og spisesteder. Tænk hvor meget vores børn kan lære på en bondegårdsferie i stedet for på ressortferie med opvarmet swimmingpool?

Uffe Elbæk og Alternativet blev i sin tid hånet for at foreslå en ugentlig kødfri dag. Det er få år siden, men nu skal vi i stedet have en ugentlig køddag. Der er nemlig ikke virus og sygdom i gulerødder, falafler og havremælk. Vegetarisk mad burde indføres i alle statslige og kommunale kantiner, institutioner og skoler. Vores børn skal uddannes i grøn madlavning og klimabevidsthed, og vores unge skal bakkes op i, at de også skal have et godt liv at se frem til – trods tidligere generationers overforbrug.  

Vi skal have gang i et ægte cirkulært forbrug af tøj og møbler, hvor vi som udgangspunkt køber brugt og genbruger og kun nyt, når der ikke er andre muligheder. Selvom Danmark er “et lille land”, som undskyldningen altid lyder, så er vi blandt de mest forurenende folkefærd i verden målt på indbyggernes klimaaftryk. Men det er ikke en menneskeret at have en årlig tur til Paris eller bygge nyt køkken hvert femte år, og folk i de store byer har ikke brug for brændeovn. Vi skal ændre os, og vi kan ændre os. Men ikke nødvendigvis til det værre.

Bare se hvor mange rejser, som erhvervslivet pludselig godt kunne spare her under Coronakrisen! Stort set alle møder kan nemlig holdes over Teams, Zoom og Skype. Korte, konstruktive videomøder. Det vil spare klimaet for umådelige mængder CO2-udledning, hvis erhvervsfolket holder op med at hoppe på et morgenfly til Stockholm eller Bruxelles for at holde et enkelt møde og så flyve hjem igen. Det vil også spare erhvervslivets ansatte for stress og jetlag, spildtid i flyvemaskiner og frigøre tid til at arbejde mindre, men mere effektivt, være mere sammen med familien, gå ture, sove og tænke kreativt og originalt. Vi har brug for at trække vejret og læse en bog mere, give kæresten en rusketur eller blive vinterbadere. Tiden kan bruges så uendelig meget bedre end i lufthavne, luftrum og mødelokaler.

Vores børn behøver ikke være i institution til klokken 16.15 hver dag. Vi behøver ikke arbejde 8 timer på et kontor hver dag. Vi kan finde på helt nye arbejds- og familieformer, som passer bedre til den nye virkelighed og hverdag. Vi kan droppe at købe takeout fra Wolt og andre underbetalende apps og spare emballage og penge. På de sociale medier kunne man se, hvordan glæden ved madlavning, det omhyggelige, hjemmelavede måltid med sæsonens råvarer, bredte sig over det ganske land, så snart vi fik lidt mere tid og ro.    

Alt kommer til at ændre sig. Og sikkert til det bedre. Vi behøver nemlig ikke være slaver af markedets kræfter, af unødvendigt forbrug, af at skulle tjene flere penge hele tiden eller at eje alting selv. Vi kan finde på helt nye måder at leve og overleve på. Fordi vi skal frem og ikke tilbage.   

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk. Hvis du kunne lide, hvad du læste, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev HER eller hoppe hen på forsiden og læse mere HER. Du må også meget gerne dele os med dit netværk, så vi kommer bredere ud. Tak

Footer graphics