Le Gammeltoft
Foto: Rita Kuhlmann

En konstant promille, det perfekte surdejsbrød eller total tosomhed: Hvad har vi egentlig lært det seneste år?

Det er nemt at få øje på afsavn, ensomhed og sorg i kølvandet på Corona. Men er der også noget, vi kan tage med os videre ud i livet igen? Le Gammeltoft forsøger sig med tankeeksperimentet.

Alle andre har fået vildt meget ud af deres Corona-lockdown. Min omgangskreds bager, mediterer, går Amarminoen og istandsætter sommerhuse. Men hvad har jeg egentlig opnået andet end en konstant promille?

Jeg stødte forleden på en tråd på Twitter om, hvad vi alle sammen har fået ud af nedlukningen og et helt år med ekstremt begrænsede muligheder. Ærligt talt, så gad jeg ikke læse alle svarene, men begyndte dog at overveje, hvad jeg egentlig selv har opnået eller lært.

For vi har selvfølgelig tendens til at fokusere på de ting, vi savner og ikke må. Og det er jo nemt nok – jeg ville betale hvad som helst for at komme på restaurant igen. Eller kunne rejse ned til solen og ligge på en strand med en god bog. Helt spontant at samle en masse mennesker, jeg ikke har set længe, og lade en aften udvikle sig til en fest ude i byen. Det er et stort savn.

Til gengæld har vi fået tid til fordybelse og ro, siger du så nok. Ja, men jeg er altså ved at være lidt træt af sommerhusture. At gå i den samme skov, åbne det samme køleskab og stå op til den samme opvask. Jeg er også lidt træt af mine venner. Det lyder værre, end det er, men jeg har godt nok set den samme lille gruppe meget de seneste seks måneder, og jeg er absolut ved at lyde som en plade, der er gået i hak.

Det er jo ikke, fordi vi absolut skal finde noget pragtfuldt at sige om en global pandemi, der har flået familier fra hinanden, kostet afstand, skilsmisser og konkurser, gjort vores vores børn og unge angste og ensomme og har hugget gode år fra dem, der ikke klarede at få COVID-19. Jeg er ikke tilhænger af påtvunget jahat eller positiv psykologi!

Men nu har jeg alligevel lavet øvelsen og er kommet frem til 10 ting, jeg har fået ud af det sidste års nedlukning og begrænsninger. De kommer her. Og så vil jeg gerne invitere dig til at prøve at gøre samme tankeeksperiment.

  1. Min yngste har lært at cykle, og barnesædet er derfor fjernet. Vi cykler nu alle tre ved siden af hinanden på egne cykler, og det er tæt på det bedste, jeg ved.
  2. Jeg har hængt et fuglefoderbræt op i sommerhuset og har rent faktisk interesseret mig for, om der kommer fugle forbi vinduet.
  3. Mit forhold er vokset hurtigere, og min forholdsvist nye kæreste og jeg har haft mulighed for at komme tættere på hinanden.
  4. Jeg har smagt utroligt meget forskelligt vin.
  5. Sammen med min gode ven har jeg løbet ture, vinterbadet og siddet i en lille sauna på min mors grund og talt om stort og småt. Det venskab er vokset.
  6. Jeg har sorteret min garderobe og er ved at sælge 2/3 af den.
  7. Mine børn og jeg har drukket varm kakao og spillet brætspil i hverdagen efter skoletid. Det var der aldrig tid til før.
  8. Jeg har næsten dagligt kigget på min terrasse og tænkt, at den bør jeg male. En dag gør jeg det nok.
  9. Jeg skrevet mig op til en hund. Jeg er et dyremenneske og har opdaget, at jeg savner det nærvær i mit liv.
  10. Nå ja, og så har jeg sgu udgivet en bog!

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics