NASA klimakunst
Foto: NASA

Sådan har du aldrig set det før: Satellitbilleder af jorden viser kloden som smukt kunstværk

Når forskere tager billeder af jorden oppefra for at se de geologiske forandringer, er der en sidegevinst: Landskabet bliver til kunst.

Kunst og videnskab behøver ikke være hinandens modsætninger. Nogle gange overlapper de endda i sådan en grad, at grænserne udviskes. Det er tilfældet med billedsamlingen ‘Earth As Art’, der har gjort satellitbilleder til kunstværker.

Billederne kommer primært fra de amerikanske Landsat-satelliter, der siden 1972 har taget billeder af landskabets forandringer. De viser kystlinje-ændringer, sediment-bevægelser og andre vigtige ting, som forskerne har interesse i at undersøge. Billederne er også vigtige for alle slags land-, jord- og skovbrug. Men for at få de helt rigtige ting frem manipulerer forskerne med lyset. Det gør de ved at lægge rød, blå eller grøn farve til både synlige og usynlige dele af lysspektret, der så til gengæld afslører noget for os, som ikke kan ses med det blotte øje.

Resultatet er farverige og anderledes billeder af jorden. Landskabet bliver til fremmede og fascinerende kunstværker, og sent i 1990’erne går det op for nogle af forskerne, at de sidder med noget helt specielt – så de begynder at samle på de allerflotteste billeder.

Jon Christophersen, ingeniør hos Earth Resources Observation and Science Center (EROS), fortæller i en pressemeddelelse:

“Nogle gange så vi et billede, der var så spektakulært, så tankevækkende, at vi bare blev nødt til at gemme det. Senere flyttede vi dem over på CD’er, og da vi først var begyndt at samle på dem, varede det ikke længe, før vi havde skufferne fulde af fantastiske billeder”.

Da den første billedsamling af ‘Earth As Art’ udkom i 2002, drog den som udstilling på en mindre verdensturné, hvor den bl.a. kom forbi den amerikanske kongres’ hovedsæde på Capitol Hill.

Den aktuelle samling er femte udgave af ‘Earth As Art’. Du kan gå på opdagelse i dem her.

Find mere om
Footer graphics