Husmor
Foto: WikiCommons

Ditte Giese om lock-down: Nu leger vi pludselig alle husmor og hylder de gamle dyder

Coronakrisen er en slags kollektiv barselsorlov eller et påtvunget husmorliv M/K. Der bliver snerret, skurret og skrubbet ude i de små, fromme hjem. Det er både smukt og skræmmende.

Pludselig er vi alle blevet husmødre og -fædre eller sendt på ekstra barsel. Gær og rengøringsmidler er i høj kurs, monogami og familien står tilbage, og børnene fører vi lange samtaler fulde af øjenkontakt med.

Det minder utroligt meget om en nær fortid, før storrumskontorer, institutionsbørn i deleordninger og et omrejsende socialt liv som globalist. Hvad foregår der?

1. Vi lider af forsyningsangst

Forrådskammeret er tilbage. Det er godt med basisting i skabe og fryser. Lige at kunne slå et brød op, have et glas ekstra syltede rødbeder i skabet eller dyrke sin egen karse. Madspild er forbudt, alt skal spises og bruges, og sådan en familiehusholdning, hvor alle måltider indtages hjemme, kræver nøje planlægning, for vi skal købe ind så sjældent som muligt grundet smittefare.

2. Indkøbssedlen som kunstart

Den strukturerede indkøbstur er også tilbage, helt uden impulskøb ved non-food-hylderne, og helst med flere dages mellemrum. Det er lige før, man springer ud i en neurotisk madplan for at have styr på det og ikke skulle købe ind for ofte.

3. Et egentligt nærvær med børn

Hjemmeskoling, dimseri og kreakasser er kommet for at blive indtil videre. Slut med at pacificere ungerne med en iPad. Pludselig lærer vi vores børn bedre at kende og får en ret tydelig fornemmelse af, hvad de er gode og mindre gode til i skolen. Det er nu, der skal øves håndskrift og tabeller. Og der kommer aldrig et bedre tidspunkt at lære dem at lave mad og vaske deres eget tøj.

4. Håndarbejde og flid

Deling af strikkeopskrifter, hækling og syprojekter er tilbage. At have en symaskine er pludselig i høj kurs. Gækkebreve bliver stort i år. At bygge sig en spire-kasse og arrangere et ægte, fysisk fotoalbum med de ellers glemte digitale fotos fra telefonen. Helt uden Disney-filter, dyreører og needy likes.

5. Hver dag er kagedag

Folk deler gær og surdej. Der bages overalt, også i familier der aldrig har bagt før. Det minder om vores bedsteforældre, der spiste blødt brød og kringle hver eftermiddag. Hver dag er nu kagedag, og det bliver spændende at se, hvor meget vi har taget på, når denne hvedetunge karantæne er overstået #coronakilo

6. Slut med fitnesskrop

Alle ambitioner om en stram og trænet krop til badesæsonen 2020 er afblæst. Comfort food, meditativ snacking og højst lidt rolige gymnastikøvelser på stuegulvet er vejen frem. Vi æder hvede og sukker, som stod der påsken 1955 i kalenderen, og det er ganske enkelt vidunderligt og kollektivt.

Phillip Faber
Det er svært at være sådan rigtig sur efter en morgensang med ham her. Foto: DR

7. Morgensang

… er tilbage, både som Public Service-tilbud med elskelige Phillip Faber, men også ude i de små andelsforeninger og kolonihaver. Og det er jo faktisk svært at være sur, når man synger.

8. Husligt knofedt

Der sorteres i skabe og skuffer. Hvis du ikke rydder op i din kælder nu, kommer det aldrig til at ske. Vinduer bliver pudset til den fine forårssol, helt uden hjælp fra en professionel, fordi nu er tiden der jo. Alle håndtag og greb skal vaskes ofte. Kogevask er din Corona-ven, væk er den miljøvenlige vask på 30 grader. Forårsrengøring er pludselig en reel mulighed, ligesom at vaske egen cykel eller bil. Knofedt er hot som aldrig før.

9. Tidlig havesæson

Havesæsonen er startet, før nattefrosten er helt væk, men for folk med have er det bare om at komme i gang. Gå Signe Wenneberg på den. Vi risikerer at slå en masse for tidligt plantede gevækster ihjel, men haveterapi og net-leverancer fra planteskolerne er svære at ignorere. Og naboen har måske en højtryksrenser, du kan låne.

10. Ekstra slow cooking

Hverdagsmad er stressende, men Coronakrise-mad er simremad, at koge sin egen fond, have en dej kørende, dyrke sine krydderurter med stolthed, finde opskriftbøgerne frem og have børnene med i køkkenet, fordi der nu er tid til en 5-årig, der snitter en gulerod hvert tyvende minut og indleder alle sætninger med “men det er fordi”.

11. Monogami og tosomhed

Det er så godt som umuligt at være utro, det skulle da lige være med buddet fra Nemlig eller GLS. Netdating er forvandlet til SMS-pennevenner, og tilbage står så det langtidsholdbare parforhold. Kommer I gennem 2-3 måneders isolation, kan I klare hvad som helst. Corona er den ultimative parforholdstest. Begge går i joggingtøj, ingen gider makeup eller BH, hårfjerning og grooming er en by i Kina, onani er de facto umuligt, da alenetid er afskaffet. Tilbage står den monogame relation mellem dem, der lever sammen. Vi krydser fingre.

Footer graphics