Elon Musk

Elon Musk og Google i samarbejde mod dræberrobotter

Tesla-bossen har sammen med flere andre ledende figurer i techbranchen skrevet under på, at de ikke vil hjælpe med at udvikle våbensystemer med kunstig intelligens.

Foto: Steve Jurvetson/flickr

Tesla-boss og tech-halvgud Elon Musk har sammen med folkene bag Googles kunstige intelligens (AI) DeepMind skrevet under på en erklæring om, at de ikke vil hjælpe med at udvikle kunstig intelligens til våbensystemer.

Det skriver engadget.com.

Annonceringen blev offentliggjort af Future of Life Institute i sidste uge under begivenheden Joint Conference on Artificial Intelligence, der afholdes årligt i Californien, USA.

Erklæringen er underskrevet af mere end 2400 personer samt 160 virksomheder og organisationer, der ”hverken vil deltage eller støtte udviklingen, fremstillingen, handlen eller brug af dødbringende, selvstyrede (AI, red.) systemer.”

Samtidig opfordrer de regeringer verden over til at vedtage love mod netop denne type våben.

Tidligere har flere af de amerikanske tech-giganter mødt kritik efter det er kommet frem, at deres teknologi bl.a. er blevet brugt til militære formål.

Blandt andre har Google bistået militæret med kunstig intelligens, der kan hjælpe mennesker med at analysere dronebilleder, mens Amazon har delt sin ansigtsgenkendelses-teknologi med myndighederne. Microsoft kom også i et mindre stormvejr efter det kom frem, at virksomheden angiveligt havde hjulpet de amerikanske immigrationsmyndigheder.

Kunstig intelligens kan blive en udødelig diktator


Elon Musk, der af en bred skare af interesserede betragtes som teknologisektorens orakel, har flere gange udtalt, at netop kunstig intelligens er den største trussel mod menneskeheden. Så sent som i april i år sagde Tesla og SpaceX-stifteren, at kunstig intelligens kan blive ”en udødelig diktator.”

Frygten kommer af hvordan selvlærende kunstig intelligens virker.

De kan lære sig selv at udføre en opgave, uden at vi mennesker fortæller dem hvordan de skal gøre det. Med tiden bliver de derfor dygtigere til at lære nye ting på egen hånd, og trods det kan tage tid at lære en ny egenskab – alt fra at spille skak og håndtere trafiklys til at styre våbensystemer -, så vil den kunstige intelligens blive ustoppelig, når den først kommer igang.

Det er denne måde at lære på, der ifølge Musk og andre gør, at mennesket er ved at skabe en “digital superintelligens”, der langt overgår os mennesker.

Facebooks stifter Mark Zuckerberg har dog kritiseret Elon Musks dommedagsprofetier, som han kalder “uansvarlige”. Zuckerberg ser nemlig i stedet ganske positivt på udviklingen af kunstig intelligens. Han siger, at som det ser ud nu, så ligner det, at kunstig intelligens i stedet vil bidrage markant til beskyttelsen af vores heldbred ved bl.a. bedre sygdomsdiagnosering og selvkørende biler, snarede end at skabe vores undergang.

Elon Musk svarede Mark Zuckerberg ved at tweete, “Jeg har snakket med Mark. Hans forståelse af emnet er meget begrænset.”

Footer graphics