9 gode råd: Sådan bliver du minimalist

Klimaproblemer og knaphed på ressourcer har givet nyt liv til minimalisme som livsstil. Hvis du er klar til at skære det overflødige blot, giver forfatter og minimalist Jane Ibsen Piper dig her en guide til at komme i gang.

I Måløv lidt uden for København bor 40-årige Jane Ibsen Piper, der er uddannet jurist, sammen med sin kæreste og sine to drenge. Familiens hus ser helt almindeligt ud udefra med trampolin og cykler i haven, men indeni i huset lever familien ikke helt gennemsnitligt. Køkkenskabene er næsten tomme, og i klædeskabet ligger kun to par bukser, og der hænger få kjoler på bøjlerne. Jane Ibsen Piper har levet som minimalist i 10 år. Det har givet hende ro og overskud i hverdagen, som hun gerne vil give videre til andre.

I dag har hun en Facebook-gruppe med næsten 30.000 medlemmer, hvor minimalister hver dag spørger hinanden til råds om, hvordan man kan rydde op, spare og genbruge. Her guider Jane Ibsen Piper til, hvordan man kan starte livet som minimalist.

1. Stop med at købe nye ting

Da Jane Ibsen Piper begyndte sin rejse som minimalist, startede hun med at rydde op i sit hjem, men fandt hurtigt ud af, at det ikke var nok. Selvom at hun sorterede sine ting, dukkede der bare nye op, derfor besluttede hun sig for at holde op med at købe mere.

”Da jeg startede, havde jeg lige fået mine to drenge og var på barsel, og så boede vi i en tre-værelses lejlighed på Østerbro. Da vi flyttede ind, var vi to, men så fik vi børn, også var der bare ting alle vegne. Så jeg opdagede minimalisme, og det lød som noget for mig,” siger Jane Ibsen Piper.

De fleste forbinder ofte et stort forbrug med succes og lykke, men Jane Ibsen Piper har brudt den norm. Hun finder lykke andre steder end i Magasin en lørdag eftermiddag, hvor der står tonsvis af mennesker i kø for at købe de nyeste kollektioner. Hun opfordrer alle til at give den minimalistiske livstil en chance.  

”Sæt en streg i sandet, og start med en kort periode på fx en måned, hvor du ikke køber noget, og mærk efter, hvordan det føles. Man behøver ikke føle, at man skal købe noget for at være okay. Du må godt gå i den kjole, som du har haft i 10 år, og som får dig til at ligne en million,” siger Jane Ibsen Piper, som selv køber næsten alle ting i genbrug.

2. Skil dig af med én ting om dagen

At starte på den minimalistiske livstil er en livslang proces, som kan tage mange år og er en endeløs udvikling, forklarer Jane Ibsen Piper. Minimalisme er ikke klart defineret og kan fortolkes på mange forskellige måder. I den danske ordborg bliver minimalismen defineret som ’retning præget af enkelhed og meget begrænset brug af virkemidler’. Jane Ibsen Piper anbefaler, at man starter nede i det helt konkrete og kigger rundt i sine køkkenskuffer, som hun selv gjorde.

”Jeg gik ud i mit køkken og kiggede i min skuffe med alt bestik, som aldrig kunne lukke. Jeg så, at vi havde fire kartoffelskrallere, og en af dem brugte vi aldrig, fordi den slet ikke virkede. Den gav jeg væk til genbrug, og så startede det hele,” siger Jane Ibsen Piper og forsætter:

”Jeg gik mit eget og mine drenges tøj igennem og så køkkenet, og derfra fortsatte det bare”

Ofte knytter mennesker ting med minder og oplevelser. Det kan være svært at skille sig af med mormors gamle smykke, som man egentlig aldrig bruger. Jane Ibsen Piper tog oprydningen i etaper og gav afkald på flere og flere ting, da hun følte sig klar til det. Det er en lang øvelse, som man aldrig bliver færdig med.

”Når jeg står med en ting i hånden, spørger jeg mig selv ’Er det her min yndlings?’. Før havde jeg 10 par jeans, men jeg brugte kun to af dem, fordi de sad godt, og det var dem, jeg hev fat i om morgenen,” siger hun og forsætter:

”Start med en ting hver dag, som du er klar til at give slip på”

3. Giv slip på den våddragt, som du alligevel aldrig får brugt

Hobbyer skifter i løbet af livet. Måske har du fået en fiks idé om at starte til dykning og har købt alt udstyret til det, men fik aldrig startet, og dykkerudstyret står stadigvæk i dit hjem og fylder. Du bliver ved med at overbevise dig selv om, at du nok skal få det brugt.

”Bare giv slip på den våddragt, som du alligevel aldrig får brugt. Giv slip på drømmen om, at du en dag får det brugt,” siger Jane Ibsen Piper og uddyber:

”Sælg den på Den Blå Avis. Man kan så nemt sælge og måske bytte ting ud, hvis det gamle ikke passer. Lad dine ting blive en del af et genbrugsflow”

4. Tænk over, hvornår du køber nyt

At købe genbrug er efterhånden især blevet en trends blandt unge. Der er efterhånden kommet flere og flere genbrugsbutikker og apps, hvor man kan bytte, sælge og købe brugte ting. Ikke alt kan købes genbrugt, men Jane Piper Ibsen mener, at man bør overveje, hvornår man skal investere i nyt.

”Hvis du endelig skal købe noget, hvor kvaliteten skal være god, kan det give mening at købe nyt. Det kunne fx være en vinterjakke til dine børn, eller hvis du nu skal have et skab i en meget bestemt størrelse,” siger Jane Ibsen Piper.

5. Køb genbrugsjulegaver

Julen er en forbrugsfest, hvor de fleste køber splinternye ting til hele familien, som de ikke altid har brug for. Hvad gør man, hvis tanten ikke bryder sig om de brugte sokker, som du har købt til hende i julegave? Janes Ibsen Pipers anbefaling er, at man starter i gradvist med at købe genbrugsjulegaver, så familien kan vænne sig til tanken.

”Start med noget nemt som fx legetøj til børn. Der er jo meget brugt, som stadigvæk er i æsker. Man behøver ikke at købe brugt badetøj, men start med bøger og legetøj, og derfra kan man altid bygge videre til andet,” siger hun og forsætter:

”Det er selvfølgelig ikke alle, der synes, det er fedt at få en brugt gave. Jeg giver brugte gaver til mine familiemedlemmer, der værdsætter genbrug.”

6. Overvej, hvorfor du shopper

Et køb kan give os et glimt af lykke, eller det kan dræbe kedsomheden. Når vi køber, bliver der frigivet dopamin i hjernen, men det kan blive en farlig hobby, når vi bliver afhængige af dopaminen. I stedet bør man fokusere på menneskelige relationer, som gør os ægte lykkelige.

 ”Shopping dulmer jo et eller andet, og der er noget, man flygter fra. Hvis man køber ting af kedsomhed, kunne man overveje at få sig en hobby eller dyrke sine relationer noget mere. Dine køb skal ikke dække over noget andet, men man burde købe efter et reelt behov”

7. Drop ideen om ’Shopping is my cardio’

Mange idealiserer og forbinder ofte shopping med det glamourøse liv, som vi har set i serier som ’Sex and the City’ og ’Gossip Girl’. Brands sælger os ideen om, at du kan købe dig til det perfekte liv, hvis du køber det smarteste og nyeste tøj. Nogle tøjmærker producerer op til 24 kollektioner om året, og det kan være svært at følge med i trendene.

”Shopping er blevet brandet som en hobby. Udtrykket ’Shopping is my cardio’, fuck det! Jeg vil hellere ud i skoven med mine venner eller tage på skiferie med familien.”

8. Du behøver ikke købe klimavenlige metalsugerør

Kunsten i at leve klimavenligt kan for mange være svær at forstå. De fleste vil ikke forbruge mindre men i stedet købe sig klimavenlige. Mange bytter plastiksugerørene ud med metalsugerør og erstatter deres hakkede oksekød med plantefars.

”Brug det, du har i forvejen. Vi bliver solgt ideen om, at vi nu skal gå ud og købe klimavenligt, men vi skal bare forbruge mindre,” mener Jane Ibsen Piper og uddyber:

”Du behøver ikke at skille dig af med hele garderoben og købe noget, der er bæredygtigt. Det giver ingen mening. Det mest bæredygtige tøj, er det du allerede ejer”

9. Er dit hjem blevet til en rodebutik, der stresser dig?

Hvis du føler, at du ikke kan slappe af i dit eget hjem, og du ikke kan finde ting i dit hjem, som efterhånden er blevet til en rodebutik. Eller du måske konstant tænker på den næste ting, du skal købe, så burde dine alarmklokker ringe.

”Man er nødt til at forstå, at man ikke kan købe sig glad. Glæde kommer fra relationer og ikke fra det næste tøj køb. Når man forstår det, så kan man forstå sine værdier bedre. Hvis du har ting, der giver dig gode minder, så behold dem, men det vigtigste er overvejelsen,” siger hun.

Hvis du vil vide mere om minimalisme, har Jane Ibsen Piper skrevet bogen ’Den lille guide til minimalisme’, som guider dig til, hvordan du kan starte på den minimalistiske livstil. Hun anbefaler nybegynderne i minimalisme at læse den. For hende er målet med minimalisme at fjerne overfloden af ting i dit liv, så der er plads til det, der giver mening. Kort efter hun selv startede, mærkede hun en stor forskel.

 ”Jeg mærkede mere ro og overskud inden for et år. Jeg kunne bare gå ind i mit klædeskab med lukkede øjne, fordi jeg vidste, hvor tingene lå,” siger hun.

Footer graphics