Foto: Shutterstock

Den svære barnløshed: Nu kommer storken med vaccine mod klamydia

Indenfor fem-syv år forventer danske forskere at være klar med verdens første klamydiavaccine, der bl.a kan være med til at afhjælpe barnløshed senere i livet.

I Heartbeats’ serie om ufrivillig barnløshed har vi dykket ned i mange aspekter af emnet – følelser, fertilitetsbehandlinger og faglige fakta.
Men også dine ungdomseskapader med usikker sex kan give infektioner i underlivet, der kan have indflydelse på, om du kan få børn senere i livet.

Læger understreger gang på gang, hvor vigtigt det (stadigvæk) er at bruge kondom, især hvis man har skiftende sexpartnere. Men mange unge tænker ikke på de konsekvenser, som seksuelt overførte infektioner, og ikke mindst klamydia, kan have på længere sigt.

For kønssygdommen klamydia rammer på verdensplan 130 millioner mennesker og er også den mest udbredte seksuelt overførte sygdom i Danmark, hvor der i følge Sundhedsstyrelsens seneste tal fra 2018 blev påvist cirka 34.400 tilfælde blandt 276.000 undersøgte personer. Et tal, som har ligget stabilt de senere år.

Hvis infektionen bliver opdaget, kan den nemt behandles med antibiotika, men ofte oplever hverken mænd eller kvinder symptomer, og de bliver derfor heller ikke behandlet for sygdommen.

”Det store problem ved klamydia er, at tre ud af fire ikke oplever symptomer. De smittede kontakter derfor ikke lægen, og mange kvinder kan gå rundt med en uopdaget infektion, der kan bevæge sig op i livmoderen og i æggelederne og forårsage underlivsbetændelse. Det kan føre til aflukning af æggelederne og derfor til ufrivillig barnløshed eller graviditet udenfor livmoderen,” fortæller Frank Follmann.
Han er chef på Afdelingen for Infektionsimmunologi på Statens Serum Institut og står i spidsen for et lille hold forskere, der arbejder på at udvikle verdens første vaccine mod klamydia.

På længere sigt kan vaccinen måske også medvirke til et fald i antallet af infektioner i underlivet, graviditet udenfor livmoderen og ufrivillig barnløshed, som en ubehandlet klamydiainfektion kan medføre.

FAKTA OM KLAMYDIA

Klamydia er den mest almindelige seksuelt overførte sygdom i Danmark. Både kvinder og mænd kan blive smittet.

Smittespredning sker hos både heteroseksuelle og hos mænd, der har sex med mænd. 

I komplicerede tilfælde kan der hos kvinder opstå betændelse i æggelederne (underlivsbetændelse), mens der hos mænd kan udvikles betændelse i bitestiklerne.

En ubehandlet underlivsbetændelse kan føre til aflukning af æggelederne og derfor til ufrivillig barnløshed.

Klamydia kan forebygges ved at undgå ubeskyttet sex. Kondom giver god beskyttelse.

Infektionen er uden symptomer i langt over halvdelen af tilfældene. 

I langt de fleste tilfælde kan klamydia behandles med en enkelt dosis antibiotika.

Kilde: Statens Serum Institut

”Vores optimistiske gæt er, at vaccinen vil være klar i løbet af de næste fem-syv år,” lyder det fra Frank Follmann, der tilføjer, at processen også afhænger af, hvordan COVID 19-situationen udvikler sig. Når man tester nye vacciner, skal man nemlig være sikker på, at der ikke er andre infektioner, der kan forstyrre billedet. Men indtil nu ser det lovende ud: Klamydiavaccinen har gennemgået de første tests på mennesker, der har ikke været bivirkninger, og forskerne er tilfredse med de foreløbige resultater.

”Vi har valgt en niche, hvor vi kan gøre en forskel. Her på Statens Serum Institut har vi viden om klinisk afprøvning og forskning, så vi er i gang med at forstå infektionens mekanismer. Men det tager mange år at forstå infektionen, og vi er afhængige af midler fra fonde for at gennemføre vores forskning. Vi er ikke i gang med en ren og skær vaccineudvikling, for den proces vil medicinalfirmaerne tage sig af, for vi producerer ikke vacciner på Seruminstituttet længere,” siger afdelingschefen og forklarer, at man i Danmark har et godt testopsporingssystem, hvor der er blevet kørt screeningkampagner.

“Men vi kan ikke teste klamydia ihjel, og vi kan ikke fjerne sygdommen helt. På længere sigt håber vi, at vaccinen kan blive en del af en teenagevaccine, som beskytter mod kønssygdomme, i kombination med vaccinen mod HPV.
Det ville have størst effekt, hvis både piger og drenge fik den tilbudt, men følgerne af en ubehandlet klamydiainfektion er værst for pigerne, så man kan eventuelt starte med dem. For at opnå størst effekt, skulle vaccinen gives før den seksuelle debut. Klamydiakurven peaker for begge køn i aldersgruppen 15-29 år,” fortæller Frank Follmann.

Det er en udfordring for forskerne at bevise årsagssammenhængen mellem klamydiainfektion og ufrivillig barnløshed, fordi der ofte er tale om en kompleks kombination af det, man kalder ”senfølger”.

“Hvis man f.eks. får klamydia som 20-årig uden at opleve symptomer, og derfor ikke går til lægen og får behandlet infektionen, kan det have konsekvenser, når man f.eks. ti år senere ønsker at få børn. Men man kan ikke med sikkerhed undersøge, om man tidligere har haft klamydia, da de eksisterende tests for antistofferne stadig er usikre, så det er svært at bevise den direkte sammenhæng. Vi har dog stærk evidens fra dyremodeller, og faktisk også fra humane studier. Det kræver dog store studier, og at forskerne samler data,” siger han og henviser til den seneste store videnskabelige undersøgelse fra England, der er blevet publiceret i ugeskriftet Health Technology Assessment.

Den viser, at for hver 1.000 kvinder, der får en klamydiainfektion, vil det resultere i, at 170 af dem får underlivsbetændelse, mens 70 vil få betændelse i æggelederne, fem vil være infertile og to vil opleve en graviditet uden for livmoderen.

Footer graphics