Hvordan er det nu lige, det er med den der julevin? Skal den være tung, let eller midtimellem for at passe godt til julemaden? Og behøver den overhovedet være rød?
Hos Husted Vin i Kødbyen svarer de på en del af den slags spørgsmål lige for tiden.
For det er faktisk ret svært at vælge. Set fra en vins synspunkt er julemiddagen ikke særlig nem at hamle op med.
“Det er det sværeste måltid overhovedet at sætte vin til, fordi det indeholder alle smagselementer: Det syrlige i rødkålen, det salte fra stegen, det fede fra sovsen, og så kommer de søde kartofler oveni,” siger Jon Asboe fra Husted Vin.
Og selvom julen jo – foruden at være hjerternes fest – i den grad er traditionernes fest, er det allervigtigste ifølge vinkenderen, at man følger sine egne smagsløg.
“Jeg plejer at sige til folk, at det godt kan være, at der er alle mulige teorier om, hvad man skal drikke juleaften, men at det vigtigste er, at man drikker noget, man rigtig godt kan lide,” siger han.
Masser af tanniner
Hvis man nu alligevel gerne vil gå klassisk til værks, handler det om at finde en vin med gode tanniner, der udtørrer tandkødet, og med noget syre, som kan trække mundvandet ind bagefter.
“Det klassiske valg vil være Rhône-vine, især fra det sydlige Rhône, på en blanding af druerne syrah, grenache og mourvèdre. Hvis det virkelig skal være godt, vil jeg anbefale, at man drikker Châteauneuf-du-Pape, som er lidt mere kostbar. Alternativt kan man finde en vin på ren grenache til en billigere penge, men ofte vil den have de samme karakteristika,” siger Jon Asboe.
1. forslag: Vacqueyras mas des restanques
2. forslag: Nadiu La Simó
Når man skal vælge vin til juleaften, er der kun en enkelt ting, man skal passe på – nemlig at vælge en vin, der er for sart i smagen.
“Jeg råder folk til at styre udenom de vine, der bare forsvinder, fordi det er for spinkelt. Nogen vil gerne drikke bourgogne og pinot noir til julemiddagen, og det kan man også godt, men især til and vil den slags vin have svært ved at stå imod.”
For mange vil en italiensk amarone – eller lillebroren ripasso – være et helt oplagt valg, fordi den er fyldig, rund og frugtig på en nærmest svesket og blomme-agtig måde, og det er også en rigtig udmærket vin til julemaden.
Lige med amarone skal man dog være opmærksom, siger Jon Asboe.
“Vi oplevever sommetider, at folk, som plejer at købe deres amarone i supermarkedet, kommer herind til jul og flotter sig ved at bruge tre gange så meget med den forventning om, at så bliver smagsoplevelsen endnu mere frugtig og endnu mere svesket, men med amarone er det lige præcis det modsatte, der sker. I de dyrere prisklasser vil amarone være langt mere elegant og lyst i sit udtryk.”
3. forslag: Saldo
4. forslag: Zinfandelicious
Hvidvin og portvin går også an
Er man ikke så meget til tanniner i sin vin – altså den her snerpende smag, der stammer fra garvesyren i de røde druers skal – kan man sagtens gå helt andre veje. Jon Asboe peger på, at riesling også sagtens kan matche julemiddagen.
“Man kan sagtens være lidt fræk og drikke noget tysk riesling med en lille smule sødme. Riesling har også god syre, men jo altså ingen tanniner, fordi det er hvidvin. Syren kan være god til at rense munden efter de der fede mundfulde, og sødmen i de let søde riesling-vine matcher godt et klassisk julebord,” siger han.
5. forslag: Kaufmann Riesling Trocken
Når hovedretten er overstået, er det en kendt tradition at diske op med en portvin til risalamanden, men faktisk behøver man slet ikke vente så længe, mener Jon Asboe.
“Man kan sagtens drikke portvin til hovedretten. Man skal bare huske at drikke lidt langsommere på grund af alkoholen, men sådan en ung portvin, som er lagret forholdvis kort tid på egetræ, kan sagtens drikkes den 24. Den har et godt tannisk bid og lidt mere grønthed, som jeg personligt synes er lækkert.”
6. forslag: Vista Alegre