TikTok
Foto: WikiCommons

Kinesisk censur? Er TikTok en tikkende bombe?

TikTok beskyldes for politisk censur og overvågning. Den amerikanske regering har netop søsat en undersøgelse af den kinesiske app.

Den vildt populære kinesiske app, TikTok – den hvor man kan lave små, sjove videoer – er kommet i de amerikanske myndigheders søgelys, efter at flere politikere har udtrykt bekymring for appens stigende indflydelse og udbredelse i det amerikanske samfund. Det skriver The New York Times.

Den amerikanske regering har netop søsat en fortrolig undersøgelse af den kinesiske app for at se nærmere på, om TikTok er en potentiel sikkerhedsrisiko. Bekymringen kommer af, at det kinesiske firma, ByteDance, der ejer TikTok, ikke overholder sine aftaler. Da ByteDance købte den populære og TikTok-lignende app, Musical.ly for mellem 800 mio. og en mia., sagde de, at de ville holde Musical.ly adskilt fra deres øvrige apps. Mindre end et år senere gorde de det stik modsatte og ‘merged’ appen med TikTok, der pludselig bliver en meget stor platform.

Derudover beskyldes TikTok for at censurere politisk indhold, tage for meget hensyn til den kinesiske regering samt også at sende data tilbage til Kina. Det sidste afvises af en talsperson fra firmaet ByteDance.

Hvis man er i tvivl om, hvor populær TikTok er, så skal man bare se på tallene. I løbet af de sidste 12 måneder er den populære app blevet downloadet mere end 750 millioner gange – hvilket er mere end både Instagram, Facebook, YouTube og Snapchat ifølge firmaet Sensor Tower. TikTok slår altså for tiden samtlige at de store SoMe spillere.

Undersøgelsen er den seneste skridt i en længerevarende teknologisk konflikt mellem USA og Kina, hvor man konkurrerer om at være den dominerende spiller på det tekniske område. Nogle analytikere omtaler konkurrencen mellem de to stormagter som en ny kold krig.

Find mere om
Footer graphics