Ost
Foto: Pexels (dette er dog ikke en emmentaler, så vi ved ikke, om den kan lide hiphop)

Videnskabsfolk spiller musik for ost – og hiphop giver den bedste smag

For at finde ud af, hvordan ost reagerer på lydbølger, blev sagesløse emmentalere udsat for konstante og måneder lange musikloops fra bl.a. Led Zeppelin, Mozart, A Tribe Called Quest og tysk techno.

Kunsten at lave en god ost findes i den rette balance mellem mælk og bakterier. Og mens nogle oste er resultatet af flere tusind års eksperimenter, er andre meget mere moderne i sin tilgang. Så moderne, faktisk, at vi i sidste uge blev præsenteret for en ny og helt aldeles mærkelig måde at udvikle ost på.

Et schweizisk forskerhold med studerende fra Berns kunsthøjskole besluttede nemlig at udsætte ni ostehjul på hver 10 kg emmentaler for konstant musik. Formålet var at undersøge, hvordan lydbølger påvirker bakterievæksten og dermed smag, duft og udseende.

Det skriver Reuters.

En ost fik Led Zeppelins rockklassiker ’Stairway to Heaven’, en anden fik tysk techno med Vrils ’UV’ og en tredje ambienttracket ’Monolith’ med Yello. En fik ’We Got it From Here’ fra hiphopgruppen A Tribe Called Quest, og én fik Mozarts ’Tryllefløjten’, der altså ikke var så magisk alligevel.

Tre andre oste fik hver sin lydfrekvens – høj, mellem og lav – mens den sidste fik fred.

”Den største forskel på ostene var i smag, aroma og duft,” skriver forskerholdet i pressemeddelelsen, der også kalder eksperimentet for et usædvanligt kulturelt møde.

“Hiphop-osten havde den mest frugtagtige-smag, og var samtidig den, der overordnet havde den kraftigste smag og duft,” konkluderer de.

Ostene blev præsenteret for en jury, der på forskellige parametre skulle vurdere ostenes kvalitet. Den schweiziske tv-kok Benjamin Luzuy, der var en del af bedømmelsesholdet, siger til Reuters:

”Der var en meget tydelig forskel i tekstur, smag og udseende,” fortæller han.

Juryen skulle vurdere ostene to gange, og da begge bedømmelser faldt nogenlunde ens ud, vil de nu opskalere eksperimentet. Særligt én musikgenre vil få mere opmærksomhed:

”Næste gang tager vi fem eller ti oste og spiller hiphop for dem,” siger Beat Wampfler, der er ostemageren bag forsøget.

Rent teknisk blev eksperimentet udført i en periode fra september 2018 til marts 2019, og forskerne overførte musikken til osten via små transmittere, der sendte lydbølgerne direkte ind i osten.

Men også hjemme i Danmark har vi leget med tanken om at spille musik for mad. Søren Ejlsersen, medstifter af Aarstiderne, har endda stiftet et band, som har specialiseret sig i at spille musik for og på grøntsager. Heartbeats mødte ham sidste år, og nedenunder kan du se, hvordan det gik.

Find mere om
Footer graphics