Bunkers
Foto: Rita Kuhlmann

Unge danskere hjælper udsatte børn i Guatemala med brugte surfboards: ”De har bølgerne, men ingen brædder”

En gruppe danskere har sat sig for at give udsatte børn og unge i Guatemala og Costa Rica en oplevelse for livet ved at indsamle brugte surfboards og give dem videre, så børnene kan opleve den lykkefølelse, kun vandet kan give én. Du kan også hjælpe.

Den lille fiskerlandsby El Paredón i Guatemala er kendt for at have nogle af landets bedste bølger i baghaven. Bølgerne tiltrækker surfere fra hele verden, men alligevel er det sjældent, at byens egne indbyggerne er at finde i vandet. For mange af familierne i området er pengene små, og de bliver stort set aldrig kastet efter et dyrt surfboard, der hurtigt kan løbe op i flere tusinde kroner.

Det har to danskere sat sig for at ændre.

Tobias Weber-Andersen og Herbert Mirón står bag den lille ngo New Life Surfing, som de seneste år har indsamlet brugte surfboards fra hele Norden og givet dem et nyt liv hos udsatte børn og unge i Guatemala og Costa Rica. Brædderne overleveres personligt én til to gange om året, for at sikre at de ender i de rigtige hænder.

Tobias Weber-Andersen og Herbert Mirón. Privatfoto.

Tobias Weber-Andersen har surfet de seneste fem år. For ham giver timerne i bølgerne en følelse af frihed, som han håber at kunne give videre til børnene, der har nok at slås med i hverdagen, fortæller han til Heartbeats:

“Surfing giver én et rum til at disconnecte fra hverdagen og få et break. Når man er ude i vandet og skal præstere i bølgerne, er man nødt til at være 100 procent til stede. Man bliver afhængig af det. Og den følelse vil vi gerne give videre til børnene. Vi vil gerne give dem et fællesskab, så de kan komme ud og lege og glemme de tanker og udfordringer, som livet bærer med sig.”

Lykkerus i vandet

De håber begge, at surfing kan være med til at styrke de udsatte børn og unge og give dem selvtillid – i vandet og på land.

“Når man surfer, får man en glæde og lykkefølelse, som kun vandet kan give én. Man får en stærkere personlighed, højere selvværd, mere energi og er i kontakt med naturen. Familierne, vi besøger, har ingen penge eller meget få ressourcer. De har bølgerne, men ingen brædder, og der er verdensklasse bølger lige udenfor deres dør,” fortæller Herbert Mirón i en dokumentar om projektet, der kan se på YouTube.

Når surfere afleverer deres brugte surfboards til New Life Surfing, skal de også give brættets historie med videre.

Måske har det været med verden rundt, måske har det skrammer – såkaldte dings – fra en stor bølge eller et styrt mod klipper. Måske var det det første, vedkommende nogensinde fangede en bølge på. Alle detaljer er vigtige, så de nye ejermænd ikke alene får et nyt, brugt board, men også en historie at tage med sig videre.

Herbert Mirón og Tobias Weber-Andersen har begge taget turen over Atlanten for at aflevere brædderne, og rejserne har sat sig i dem.

“Man kan ikke undgå at blive rørt. Det er ikke, fordi man står og flæber, men det er meget stærkt, når man ser, hvad det betyder for de unge, at der er nogen på den anden side af jorden, som tænker på dem,” fortæller Tobias Weber-Andersen.

Surferne på Elmegade

I begyndelsen kørte de to selv rundt og indsamlede surfboards, som hurtigt hobede sig op derhjemme. I dag samarbejder de med surfshops rundtom i Danmark fra Vestkysten til Nordkysten. Og som noget helt nyt er det nu også muligt at aflevere brugte surfboards i en såkaldt hand-in shop i København ved navn Bunkers.

Bunkers
Lukas Ahlefeldt, Mads-Emil Hammer og Joachim Sandvik.

Det var i bølgerne på den sjællandske nordkyst, at de fandt hinanden, men der skulle gå syv-otte år, før vennerne Mads-Emil Hammer, Lukas Ahlefeldt og Joachim Sandvik for nylig slog dørene op til surfbutikken Bunkers.

“Vi er en stor drengegruppe, som startede med at surfe sammen. Dengang tog vi toget til Gilleleje og klædte om på toiletterne. Hvis der var en dårlig dag (hvor bølgerne altså var gode, red.) kunne der måske være en håndfuld gamle nisser i 40’erne i line-up, men i dag ligger der 30-40 mennesker og kæmper om bølgerne,” fortæller Joachim Sandvik.

Hand-in spots i Danmark

København: Bunkers

Aarhus: Surf Café

Løkken: Havs + North Shore Surf

Klitmøller: West Wind + Cold Hawaii Surf Camp

Nørre Vorupør: Strandet.lab

Hvide Sande: Omhu

Det var på en to måneder lang surfferie til den franske sydkyst, at vennerne, der er i 20’erne, begyndte at drømme om at åbne deres eget surfsted. Et sted, hvor man kan komme forbi og chille over en kop kaffe, spille et spil skak og få gode råd om valg af surfboard og -gear.

“Ideen er at samle alt det, vi selv synes, der er fedt at lave. Surf og hygge, keramik og naturvin. Og så har kunderne den mulighed, at de kan komme ned i shoppen og fornemme boardet og se, om det har en ding. Det savnede vi selv helt ekstremt meget, når vi kørte landet rundt for at købe boards,” fortæller Joachim Sandvik.

Bunkers

Bunkers har et erklæret mål om at være såkaldt surf-stainable, og de håber at være med til at mindske klimabelastningen og forureningen af verdenshavene ved at lade kunder købe og sælge deres brugte udstyr i butikken i stedet for at skynde sig at købe nyt udstyr hele tiden.

Og så er Bunkers ambassadør for New Life Surfing.

“De seneste år – og især under corona – er interessen for surf steget helt vildt. Det betyder også, at mange ligger inde med boards, som alligevel bare står og samler støv. Dem kan de komme og aflevere hos os, og så sørger vi for, at de bliver givet videre,” fortæller Joachim Sandvik.

I skrivende stund står seks brugte surfboards klar til at blive afhentet og sendt videre til bølgerne i Stillehavet.

Bunkers
Joachim Sandvik er medindehaver af Bunkers.

Ingen af de tre havde erfaring med at drive en butik, da de kastede sig ud i projekt Bunkers. Joachim Sandvik læser til fysioterapeut og må afbryde online-undervisningen for at byde Heartbeats velkommen i butikken, mens Mads-Emil Hammer er dj på fuldtid, og Lukas Ahlefeldt lægger tag.

“For fem måneder siden havde vi ingen idé om, at vi skulle det her, men vi tog chancen, da stedet blev ledigt, og det har været ekstremt fedt. Tiden er fløjet af sted, fordi vi har så meget at se til. Da vi startede, tænkte vi, at en kaffe til 25 kroner skulle der nok være en milliard kunder til. Men det er der ikke. Så vi har været nødt til at tænke ud af boksen,” fortæller Joachim Sandvik.

Det sker blandt andet ved at afholde skakturnering og gløgg-aften, og så er Bunkers i dialog med Københavns Universitets surfklubber.

“Vi drømmer om at kunne arrangere surfture til sommer og tage en helt masse unge med i vandet. Men lige nu tager vi det én dag ad gangen,” siger Joachim Sandvik.

Bunkers har åbent mandag til fredag fra 11-18 og lørdag fra 11-17. Du finder butikken på Elmegade 24.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics