Wikipedia Skrivemarathon
Foto: ALT.dk

Til Wikipedia-skrivemaraton: ”Da jeg var lille, lærte jeg altid om mændenes bedrifter, aldrig kvindernes. Deres navne blev glemt”

Mændene sidder på Wikipedia. Der er mænd bag tasterne, mænd i foreningerne og mænd i teksterne. Kønsubalancen på verdens største opslagsværk satte livstilsitet ALT.dk og Wikipedia Danmark sig for at rette op på. I weekenden afholdt de et feministisk skrivemaraton for at taste glemte kvinder tilbage i historien.

Oda Bjørnholt var en kendt dansk frihedskæmper. Som kurér for en af modstandsbevægelsens centrale skikkelser fik hun indflydelse og ansvar ud over det sædvanlige for en kvinde. Hun transporterede eksempelvis mikrofilm, pakker og breve, skaffede logi til folk, der var gået under jorden og diskuterede og planlagde aktioner. På trods af sine bedrifter findes Oda Bjørnholt ingen steder på verdens største onlineleksikon, Wikipedia.

Indtil i lørdags. Hvor tæt på 100 kvinder – og en håndfuldt mænd –  samledes i udkanten af Østerbro for at taste så mange danske kvinders bedrifter ind i den digitale verdenshistorie som muligt, inden dagen var omme.

Oda Bjørnholts manglende tilstedeværelse på Wikipedia er ikke en unik fortælling. 40 millioner artikler udgør verdens største onlineleksikon Wikipedia, og de er i store træk udelukkende skrevet af mænd. Som det ser ud lige nu udgør kvinder cirka 17 procent af biografiartiklerne på den danske Wikipedia, mens andelen for mænd er knap 83 procent. En af grundende til den skæve kønsfordeling kan skyldes, at 9 ud af 10 af bidragsyderne på Wikipedia er mænd. Det betyder, at emner og personer, der særligt handler om kvinder, ofte enten slet ikke eksisterer i leksikonet eller kun findes beskrevet i begrænset omfang.

I, hvad der til daglig er mediekoncernen Egmonts kantine, blev der lørdag formiddag afholdt et såkaldt feministisk skrivemaraton. På en glasvæg hang en liste med 1.208 danske kvindenavne, deres erhverv og fødselsår – og så var det ellers op til deltagerne at fremskaffe nok information om vedkommende til, at de kunne få en biografiartikel på Wikipedia.

En grøn tusch markerer de kvinder som i løbet ad dagen har fået deres liv og bedrifter online, og som timerne går, kan flere og flere grønne markeringer ses på væggen. De 90 kvinder, som er mødt op for at hjælpe med at udjævne den digitale ubalance, sidder foran hver deres bærbar, rummet dirrer af koncentration og lavmælte stemmer.

Wikipedia Skrivemarathon

”Flere kvinder skal have deres historie beskrevet på det digitale opslagsværk, men ikke kun det, flere kvinder skal være skribenter,” lyder opråbet fra kampagnen #flerekvinderpåwiki fra livsstilssitet ALT.dk, Kvinfo og Wikimedia Danmark, som sammen har fået stablet dagens skrivemaraton på benene.

”Jeg er vildt imponeret over alle de her kvinder, som har lyst til at bruge deres lørdag sammen med os, og som tror på det her projekt. Hos ALT.dk skal vi bruge vores platform til noget ’ægte’, og det her er en af måderne, vi kan gøre netop det på. Samtidig er det her er jo bare begyndelsen, vi skal kæmpe videre, og vi har mange planer for, hvordan vi kan få flere kvinder på Wikipedia,” siger Marianne Gram, indholdsansvarlig på ALT.dk og idékvinde bag dagens skrivemaraton.

Marianne Gram blev for nogle år tilbage inspireret af den amerikanske organisation Art+Feminism, der har hovedsæde i New York, og som siden 2013 har afholdt over 500 såkaldte ’edit-a-thons’, eller skrivemaratoner, verden over, hvor kvinderne bliver skrevet ind i historien.

Hos videnscentret Kvinfo støtter man ideen om at få flere kvinder ind på Wikipedia. Bestyrelsesleder Camilla Hersom ser, at mønstret fra andre leksika og opslagsværker desværre gentager sig, og det er ikke til at forstå, når vi står i dag med et moderne, online leksikon med kønsbias, pointerer hun.

Camilla Hersom

Camilla Hersom gav de fremødte kvinder en kærlig opsang som det første, da de ankom, og inden de satte sig foran computerskærmene.

På spørgsmålet om hvorfor kønsstatistikken er så skæv i leksika og opslagsværker, svarede hun:

”Det er et forskningsprojekt værdigt, og jeg tror, at der er rigtig mange grunde til, at det er sådan. Men jeg tror også, at kvinder ofte ikke brokker sig over, at de ikke har en Wikipedia-side, som nogle mænd måske kan finde på at gøre”.

Kompliceret og mandsdomineret

Inden skrivemaratonet gik i gang, gennemgik arrangørerne de basale principper for skriveprocessen. For eksempel hvordan man linker, referer til kilder og hvordan en artikel på Wikipedia egentlig skal struktureres.

Lokalet blev fyldt med klikkende tastaturer, der småsludres og jubles, hver gang en ny kvinde er online. Et navn kan trækkes fra en stor kurv med navne på kvinder, der mangler på Wikipedia. Deltageren Zohereh Faisi havde taget et navn med hjemmefra.

”Jeg er kommet i dag, fordi jeg følte, at jeg burde gøre noget. Jeg bruger selv Wikipedia meget, og jeg mener, at Wikipedia betyder meget for vores syn på verdenen generelt. Mit fokus i dag er især på at skrive profiler til danske kvinder fra Afghanistan og Mellemøsten, fordi jeg føler, at de bliver glemt. Da jeg var lille, lærte jeg altid om mændenes bedrifter, aldrig kvindernes. Deres navne blev bare glemt,” siger 29-årige Zohereh Faisi, der er en af de kvinder, som er mødt op for at bruge lørdagen på at skrive biografier til kvinder, men også for at lære Wikipedia-brugerfladen at bruge, fordi den kan godt virke rimelig kompliceret, som hun siger.

Zohereh Faisi vender tilbage til udformningen af sin første Wikipedia-biografi, som er for den danske menneskerettighedsaktivist og kvinden bag ’Women Refugee Route’, Mina Jaf, som blandt andet er listet på det amerikanske erhvervsmagasin Forbes ’30under30 2018’-liste, men altså ikke fandtes på Wikipedia før nu.

Wikipedia Skrivemarathon

Karen Mardahl er rutineret Wikipedia-ekspert og det eneste kvindelige medlem af Wikimedia Danmark – den frivillige forening som holder styr på den danske udgave af Wikipedia. Det meste af dagen har hun siddet med kurven, hvor deltagerne har kunnet trække et tilfældigt navn på en kendt dansk kvinde, som burde have en digitalbiografi. Alle navne skal nemlig godkendes af dem, fordi hvis kvinden, ifølge Wikimedia Danmark, ikke er betydningsfuld nok, bliver siden taget ned igen. Din tante som var med i menighedsrådet, skal altså ikke have en biografi på Wikipedia, som der blev sagt i introduktionen.

Karen Mardahl mener, at en årsag til, at mange kvinder ikke bidrager til Wikipedia, er, at portalens onlinekultur er præget af en mandsdomineret og ’kodnings’-lignende brugerflade.

”Jeg mener, at medlemskampagnerne i høj grad er målrettet de forkerte. De er lavet til mænd, både den visuelle del, som fremstår meget som noget med at kode, og den måde der kommunikeres på. Da computeren kom frem i 1980’erne, var den også målrettet mænd, og det har taget en evighed at få udryddet det syn. Det er lidt det samme med Wikipedia, det skræmmer kvinderne, når det virker for teknisk. Jeg kan godt lide vores brugerflade, men den er ikke tillokkende for kvinder. Wikipedias styrke er, at alle kan bidrage, men det nytter ikke meget, når alle ikke er repræsenteret,” siger Karen Mardahl.

Hvorfor meldte du dig selv under Wiki-fanen?

“Jeg tænkte simpelthen: Jeg vil være den første kvinde i det her. Derfor begyndte jeg som suppleant i 2010, i dag har jeg redigeret 685 artikler, desuden rejser jeg landet rundt for at fotografere til Wikipedia, så vi ikke skal tænke på fotorettigheder. Der er mange sjove fordele ved at være en del af det her,” siger Karen Mardahl, som til daglig arbejder med kommunikation.

Efter nogle timers skrivning er de fleste klar til at offentliggøre deres første artikler på Wikipedia. Her er der rift om Karen Mardahl og gruppen fra Wikimedia Danmarks tekniske ekspertise.

En stor gruppe nulevende og afdøde danske kvinders bedrifter kan efter dagens skrivemaraton endelig findes i det digitale leksikon Wikipedia. Eksempelvis erhvervsleder Marianne Dahl, debattør Khaterah Parwani, rapper Ellie Jokar, kulturjournalist Lucia Odoom, model Cecilie Haugaard, danser Lis Jeppesen – og mange flere. I alt blev 120 artikler oprettet på dagen – men listen opdateres løbende, og man kan følge med her

“Det her er kun begyndelsen. Derfor: Gå hjem og skriv videre!”, afslutter arrangørerne.

Målet for kampagnen #flerekvinderpåwiki er at få mindst 1.000 kvinder ind i leksikonet på et år.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics