computer

Kan robotter digte som Shakespeare?

Computerne bliver klogere og klogere. Men kan de også være kreative?

Foto: Markus Spiske/Unsplash

Robotter kan mange ting. De kan gøre rent, køre bilen, klippe græsplænen, hjælpe med angst og snart meget, meget andet.

Og fortælle historier. Eller hvad?

Det var i hvert fald arbejdsspørgsmålet for forskere fra IBM Research Australia, University of Toronto og University of Melbourne, der nu har skabt en såkaldt deep learning robot, som skal forsøge at skrive et narrativ, og dermed en sammenhængende og meningsfuld fortælling.

Det skriver Digital Trends.

Robotten, eller computeren, tager udgangspunkt i digte. Og ikke bare hvilken som helst digtform – nemlig sonetter med alle gymnasieelevers yndlingsforfatter William Shakespeare som forbillede.

Lærte at digte ud fra 2600 sonetter

Resultatet er netop publiceret i forbindelse med ACL 2018-konferencen, og mens de matematiske modeller bag forsøget er uforståelige for det humanistiske øre, står det anderledes til med robottens egentlige digtning:

With joyous gambols gay and still array,
no longer when he ‘twas, while in his day
at first to pass in all delightful ways
around him, charming, and of all his days.

Forskerne fodrede robotten med mere end 2600 rigtige sonetter, inklusiv alle 154 af mesteren selv, og som den efterfølgende skulle efterligne i vers- og rytmestruktur. Og som du kan se, gik det overraskende godt med formen, mens selve indholdet ikke giver meget mening.

Forsøget konkluderer således også, at man i fremtiden bør fokusere mere på netop mening end på rytme og metrik, og det giver genlyd hos engelskprofessoren Adam Hammond, der stod til rådighed for projektet med sin viden:

”Jeg er spændt på at se, hvad der faktisk er muligt, men jeg er meget skeptisk. Jeg tror, det er rimelig let at lave en maskine, der spytter vers ud i rim. Men det er meget, meget, meget, meget sværere at træne maskinen i at have en mening, en følelse eller et ønske – eller bare at have noget på hjerte,” siger han til Digital Trends.

Computere skriver bøger og tv-serie

Shakespeare-robotten er bare et i en længere række af forsøg på at give computere evne til at udtrykke sig kreativt, ligesom vi mennesker kan.

Tidligere har robotter med kunstig intelligens skrevet både Game of Thrones-kapitler og Harry Potter. Det meste er både absurd og meningsløst – og ret sjovt. F.eks. skriver Digital Trends, at vi i Harry Potter-historien møder en tshirt-klædt dødsgardist med påskriften “Hermoine Har Glemt Hvordan Man Danser”, mens Harry bruger en hel sommer på at falde ned ad en vindeltrappe, og at Ron først fremfører en stepdans – og derefter prøver at spise Hermoines familie.

En anden robot har givet sig i kast med tv-serier og skrevet en slutmonolog til hovedkarakter J.D. fra tv-serien Scrubs. Her kan du høre resultaten af det eksperiment, når virkelighedens J.D. (Zach Braff) læser den computer-skrevede tekst i bedste Scrubs-stil.

https://www.youtube.com/watch?v=viRqifRF5dQ
Footer graphics