DJI-Osmo-Pocket

Sommerferieklar: Gadgets der passer i håndbagagen

Du behøver kun ganske få og små digitale dimser for at klare dig gennem sommerferiens strabadser — hvis du altså ikke vælger at være helt analog.

Sommerferien er perfekt til at holde pause fra telefon og computer og i stedet oplade de mentale batterier.

Men til alle dem, der — trods gode hensigter — ikke helt formår at lægge skærmen til side, er her et bud på et kompakt digitalt setup og tilhørende underholdning, der kan være med til at gøre din sommerferie en lille tak bedre.

Gå aldrig ned på batteri

anker

Med en lille omskrivning af et klassisk badetip, så er det kun en tåbe, der ikke frygter at løbe tør for strøm.

Som alle mobilfoto-entusiaster ved, så er kameraet ekstremt batterisultent . Og det er bare frustrerende ikke at kunne modtage beskeder eller finde tilbage til hotellet via telefonens kort-app, fordi man har taget mange billeder.

Derfor bør den første gadget, du putter i håndbagagen (aldrig i check-in-kufferten), være en powerbank — altså et eksternt batteri, der kan lade stort set alle dine gadgets op.

Kongen af powerbanks er det kinesiske firma Anker. Deres PowerCore Speed 20000 (ja, det hedder det) kan give din telefon et fuldstændig nyt liv cirka 6 gange, før den selv skal i en stikkontakt, hvilket også gør den helt oplagt til festivalfolket.

Ovennævnte model koster i omegnen af en plovmand.

Feriecomputer = iPad

ipadair

Skal vi ikke bare blive enige om, at den bærbare computer bliver hjemme fra ferie? Det er simpelthen for stort et monster at tage med, og så skriger den bare ARBEJDE.

I stedet er den ultimative ferie-computer naturligvis en iPad. Udover at den kan spille musik, tv, podcast og al det Netflix du kan klare, er den også din e-bogs-læser, din research-maskine til de daglige ferieaktiviteter og den perfekte måde at se feriebillederne i stor størrelse.

Den gode nyhed er, at du måske allerede har en. Eller også har dine børn. Hvis ikke, så er den model, der giver mest mening for flest mennesker, den få måneder gamle iPad Air med 10,5 tommer skærm. Den koster i sin billigste udgave lige omkring 4.000 kroner.

Skulle det blive nødvendigt at fyre en enkelt e-mail af — selvom du jo holder ferie — så er det tilhørende Apple Smart Keyboard en god kompagnon. Det gør din iPad til en mini-bærbar og dobler som beskyttende cover. Desværre koster det helt urimelige 1.399 kroner.

Trådløs lyd – det bliver du glad for

Hvis du stadig har ledninger dinglende mellem din telefon og dine ører, så er det ved at være tid til at opgradere. Trådløs lyd giver en frihedsfølelse, som du vil undre dig over, du ikke har givet dig selv lang tid før.

Sony-WH

Går du efter lydkvalitet og sublim støjreduktion, som kan eliminere flystøj, autobahn og (næsten) larmende engelske turister, så kig på Sony WH-1000XM3. Også selvom de kommer med en halvstor prislap lige på den forkerte side af 2.000 kroner.

Er det de mindre børn, der har brug for bluetooth-lyd, kan Puro Sound Labs BT2200 anbefales. Deres størrelse er tilpasset børnehoveder, og så giver de forældrene ro i sindet ved — som nogle af de eneste — at have en 85 db volume-grænse, så ungerne ikke smadrer deres hørelse på højtråbende youtubere.

Derudover er batteritiden efter min oplevelse klart godkendt og skulle batteriet løbe tør, kan du desuden smide et gammeldags stik i.

Puro-BT2200-Pink_1200

Lige nu er de billigst i lilla eller lyserød til 50 euro (ca. 375 kroner) på Amazon i Tyskland, som er et af de få steder, der sælger dem til danskere.

Kompakt trådløs lyd er en vinder

Er du på udkig efter ultrakompakt lyd, som er super let at tage af og på, så er der ingen ved siden af eller over Apples AirPods.

Er det vigtigere for dig, at dine in-ears er lidt mere lydisolerende og tætsiddende — men stadig relativt små — så kig på Powerbeats Pro eller Jabra Elite t65, som også findes i en vandtæt udgave.

Jabra-Elite-65t

Vil I lytte til musik i fællesskab i god design-stil, så lyder Bang & Olufsens lille Beoplay A1-højttaler stadig glimrende i forhold til dens størrelse.

beoplay-a1

Skal I fælles-lytte, mens I ligger i poolen (eller i sprit på en festival…) så har Ultimate Ears lige smidt den vandtætte UE Wonderboom 2 på gaden. Den har mere bas og længere batteritid end forgængeren. Og den dobbelte pris på 799 kroner.

wonderboom-feature3

Den er dog helt sikkert ikke dobbelt så god, så måske kan du nøjes med version 1.

Lydbøger holder hundrede

Nu er lytteudstyret på plads, men der skal jo også være noget at lytte til.

Til børnene — og til dig selv — så er lydbøger lidt af en gave, særligt hvis der er lang transporttid. Det er en genial måde at “læse” på, og der findes altså mange glimrende børne- og ungdomsbøger, der både er fire og fem timer lange, når de bliver læst op. Så du kan altså nærmest nå til Berlin i bil eller tog på en enkelt bog eller halvanden.

E-reolen (bibliotekets app) har et fint udvalg, men lader dig kun låne tre bøger om måneden (tre lydbøger og tre e-bøger). Så du kan være nødsaget til at snuppe et abonnement hos Mofibo eller Saxo, hvor du kan lytte og læse, alt det du orker.

Saxos månedsabonnement koster 99 kroner med en måneds gratis prøvetid. Mofibo har et familieabonnement med plads til fire personer for 159 kroner, med en prøvetid på 14 dage.

Bonustip: Husk at sætte en påmindelse om at stoppe abonnementet, når sommeren er ovre. Ellers kan det blive en dyr fornøjelse (jeg taler af erfaring). Der er selvfølgelig også muligheden for, at I er blevet så glade for abonnementet, at I bare beholder det.

Håndholdt mini-skyder

Når det kommer til feriebilleder, så er mulighederne nærmest uendelige. Men skal du have et alternativ til din smartphone eller dit store spejlreflekskamera, så kunne det være værd at overveje dronegiganten DJI’s ultra kompakte videokamera, Osmo Pocket.

Osmo-Pocket

Kameraet, som nærmest er absurd lille, har mekanisk billedstabilisering indbygget i håndtaget, så dine billeder ikke hopper og ryster, selvom du eller dit motiv er i bevægelse.

Et trippel-tryk på en af Osmo Pockets få knapper drejer kameraet mod dig selv, så du kan få en af de helt uundværlige selfies — enten som video i 4K eller stillbillede i fin kvalitet.

Ferie-tv til sportsfanatikere

Den her deler nok vandene. For skal man virkelig sidde og glo på tv, når man er på ferie?

Tja, hvis man nu er virkelig tosset med Tour de France eller bare har lyst til at se en serie i fællesskab, så er det trods alt federe at gøre det på en stor skærm.

chromecast

Er der et TV i din feriebolig, så er den klart nemmeste måde at sende billedet fra din telefon eller tablet op på tv’et via en Google Chromecast. Den lille dims, som koster lige under 300 kroner, smides blot i HDMI-porten i fjernsynet og understøtter så godt som alle tv og serie-apps.

Dog skal du kunne koble din Chromecast på det trådløse netværk, hvilket muligvis ikke kan lade sig gøre på et hotel.

Er du på ferie i et EU-land, kan du formentlig tage din tv-pakke med, hvis du kan se dine tv-kanaler via en app. Men dobbelttjek med din tv-udbyder. De er verdensmestre i at kræve ekstrabetaling, hvis du ikke har det helt rigtige abonnement.

Med VPN er du altid i Danmark

Rejser du udenfor EU, eller er du træt af, at andre vil begrænse, hvad du må se af det indhold, du allerede har betalt dyrt for, så skal du abonnere på en VPN-tjeneste.

En VPN er en app/service, der får din telefon eller tablet (og computer, hvis den alligevel har sneget sig med) til at se ud som om, du stadig er i Danmark. Det kan f.eks. bruges til at se DR via DR’s egen tv-app og er helt lovlig at bruge.

Hvilken, du skal vælge, er straks mere kompliceret. Nord VPN er et godt bud. Ligeså er VPN-tjenesten med det fabelagtige navn Hide My Ass, som efterhånden har 14 år på bagen. Er du på udkig efter en dansk udbyder, giver VPN-Byen tre dages gratis prøvetid.

De tre ovennævnte services koster mellem 50 og 80 kroner for en enkelt måned, men falder voldsomt i pris, hvis du abonnerer for et år ad gangen.

Vær opmærksom på, at en VPN ofte sætter hastigheden på internetforbindelsen ned.

Tænk dig om, når du køber elektronik

For lige at opsummere, så kan en solid sommerferie-gadget-pakke altså udgøres af telefon, iPad, eksternt batteri og et sæt høretelefoner – plus den digitale underholdning, som jo ikke rigtig fylder noget i fysisk forstand.

Går du all in, kan du eventuelt tilføje en Chromecast, en lille bluetooth-højtaler eller et lille ekstra (video)kamera, men du vil stadig kunne passe det hele ned i håndbagagen.

Inden vi slutter, så husk disse to råd:

  1. Medmindre du skal på ferie et sted, hvor du ved, der er stabilt Wi-Fi, så sørg for at downloade indhold inden afgang, så du ikke brænder alle dine data af på Spotify, lydbøger, podcast og Netflix den første feriedag.
  2. Det er 2019, og selvom du er gadget-glad, så koster nye dimser på dit klima-aftryk. Tænk derfor over kun at købe ting, som du regner med at komme til at bruge meget og længe — ikke kun til sommerferien.

Og så husk at sælge eller give de gadgets væk, som de nye eventuelt erstatter. De gør ingen gavn i en skuffe, og der er helt sikkert andre, der kan få glæde af dem.

God ferie.

Footer graphics