Ditte Giese
Foto: Rita Kuhlmann

Ditte Giese: Der skal mange flere kvinder på Wikipedia. Og op på vejskiltene og som statuer i det offentlige rum

83 procent af dansk Wikipedias 70.000 biografier er om mænd. Og kun 6 navngivne kvindelige statuer – resten er havfruer og nøgne muser! Lad os nu få skrevet kvinderne ind i historien!

Jeg er som journalist kæmpe fan af Wikipedia, det demokratiske brugergenererede online-leksikon. Især den engelske udgave er fyldt med viden og nørderi, og stort set alle researchopgaver i mit arbejdsliv indledes med en søgning her. Som nu denne formiddags seneste: Gilgamesh + Wiki. Bum, babylonsk heltegud, javel ja.

Men Wikipedia er desværre ikke kun fryd og gammen – information og oplysning. Det er også løgn, skrankepave-mentalitet og systematisk udeladelse af halvdelen af klodens befolkning.

Faktisk har jeg flere gange selv prøvet at bidrage til at rette småfejl på opslagsværket, dog altid uden held. Det er nemlig svært at få lov at rette andre, mere erfarne Wikipedia-bidragsydere. Ganske ofte forsvinder mine rettelser igen, når nogen har været forbi for at godkende den. Eller tilføjelser af biografier til opslagsværket forsvinder sporløst med den fornærmende begrundelse ”manglende notabilitet”.

Tine Brylds Plads
Privatfoto: Socialrådgiveren Tine Bryld fik for nylig sin egen plads på Frederiksberg

Det betyder, at det jeg har skrevet om ikke er vigtigt eller kendt nok. Og det er jo en smagssag. Når nu ’Star Wars’-bifiguren Jar Jar Binks har sin egen Wikipedia på både dansk og engelsk, så kan vi måske godt diskutere om ikke nulevende kvindelige forfattere, lektorer, historikere, forskere, iværksættere og så videre kunne komme med i klubben?

Problemet er, at en lille sej gruppe af ofte ældre mænd med god tid passer Wikipedia. Det er deres smukke køkkenhave, og ligesom med alt andet aktivisme er det vidunderligt, at de gider. Seriøst. Men de har nogle lidt andre interesser end for eksempel mig og folk som mig. Og det skal de have lov til, men det er et problem, når vores fælles historie skrives med blinde vinkler.

Som det foregår nu, så handler hele 83 procent af den danske afdeling af Wikipedias cirka 70.000 biografier om mænd. De seneste opgørelser fra Wikipedia Foundation fra 2018 viser også, at 9 ud af 10 bidragsydere på Wikipedia er mænd.

Og hvorfor er det så et problem? Må de ikke bruge deres fritid, som de vil? Jo, det må de selvfølgelig. Problemet er, at Wikipedia i dag er en af vores vigtigste kilder til hurtig viden i en fortravlet tilværelse. Og ved at udelade kvinder fra historien om hvem vi var, og hvem vi er, så videreføres en historisk usynliggørelse af kvinders aftryk på verden.

Ligesom når vores gader primært er opkaldt efter mænd (i København er der 451 steder og veje opkaldt efter mænd, men kun 120 efter kvinder) og vores statuer forestiller mænd, konger og sejrsherrer (måske med en nøgen, unavngiven kvinde ved sine fødder), så handler det her om historien og om kvinders eftermæle.

Vidste du for eksempel, at der kun er seks navngivne danske kvindestatuer i det offentlige rum? Ud af over 1.000! De er: Anna Ancher (som står tre steder i landet dog), dronningerne Caroline Amalie, Dagmar og Margrete 1., skolelederen Natalie Zahle og som eneste nulevende, navngivne kvinde, forfatteren Lise Nørgaard. That’s it. Der er selvfølgelig også Den Lille Havfrue og andre fantasivæsner, gudinder og muser. Men de navngivne historiske kvindefigurer er det småt med. Og så er det måske ikke så sært, hvis små piger og drenge tænker, at det må være mænd, der bestemmer i verden? Det er jo mænd, de ser til hest og støbt i bronze.

Mænds overrepræsentation på Wikipedia, på vejskiltene og i statuerne er naturligvis et globalt fænomen og udtryk for en afspejling af samfundets magtstrukturer. Der har historisk set været flest mænd med magt, guldkæder, i kunsten, på tronen og i forretningslivet. Men derfor kan man jo sagtens kigge på vore dages boss ladies, på de glemte historiske heltinder og deres aftryk på samtiden, såvel som fremtiden.

Derfor er det intet mindre end genial aktivisme, at ALT.dk (Egmonts fællessite for deres kvindemagasiner) dagen efter Kvindernes Internationale Kampdag, lørdag 9. marts 2019, inviterer til et vaskeægte skrivemaraton, hvor målet er, at oplære de fremmødte i Wikipedia’s redigeringskabeloner og sammen generere op mod 1.000 artikler om udeladte danske kvinder.

Heartbeats-redaktionen bakker op! Og PS: Vil I ikke også lave en Wikipedia-profil om os, nu hvor I er i gang?


#Flerekvinderpåwiki finder sted lørdag 9. marts kl. 13-16

Egmont Publishing, Strødamsvej 46, København Ø

Tilmeld dig på: flerekvinderpaawiki@alt.dk


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics