satelit
ESA-satelit i kredsløb om Jorden. Foto: ESA/AOES Medialab

Forskningsminister vil styre den grønne omstilling fra det ydre rum

Et nyt rumcenter på DTU skal booste væksten i Danmarks grønne økonomi. Heartbeats var med til indvielsen, hvor uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe Jørgensen forudså Danmark som en “space-based economy”.

“Alarmklokkerne ringer på klimaområdet. Rumteknologier kan hjælpe os på rette vej.”

Sådan lød det under uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensens (S) tale til en international forsamling af festklædte rumentusiaster på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i sidste uge. Anledningen var åbningen af det nye rumcenter ESA BIC. 

Centret skal fungere som en rugemaskine for start-ups indenfor det danske rumerhverv. Et forretningsområde, som ifølge rapporten “Grøn omstilling fra rummet” omsatte for 6,2 mia. kr. i 2018, og som forventes fremover at få en tiltagende positiv afsmitning på den teknologiske indsats mod klimaudfordringerne.

Ministeren lagde ikke skjul på, at rumfartsindustrien allerede har stor betydning for de grønne ambitioner på Christiansborg.

“Uden rumteknologier havde vi ikke haft det som vores mål at reducere CO2-niveauet med 70 procent inden 2030,” fortsatte hun fra scenen.

Ane Halsboe-Jørgensen
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Andre talere kredsede nostalgisk om amerikanernes månelanding i 1969 og David Bowies ’Space Oddity’ fra samme år, inden seancen kulminerede med konfetti og klapsalver. 

Umiddelbart efter den eksalterede åbningsceremoni startede første ansøgningsrunde for de virksomheder, som ønsker at blive en del af centrets såkaldte inkubationsmiljø. 50.000 euro udloddes i støtte til de, som ryger gennem nåleøjet.

En af dagens ansøgere var Satellite Energy Solutions, som vil udnytte satellitdata til at understøtte investeringer i vindmøller:

“Sidste år var der flere perioder, hvor de store vindmøller skabte et så stort overskud af energi, at det drev elpriserne i minus. I de perioder betalte virksomheder for at levere strøm til forbrugerne. Havde man investeret bedre i bæredygtig energi, kunne man have reduceret overproduktionen,” fortalte medstifter August Zachariae.

Upstream, downstream

Satellite Energy Solutions indskriver sig i downstream-sektoren. Den består af virksomheder, der behandler data til eksempelvis navigation, jordobservationer og kommunikation. Downstream vurderes at stå for 82 procent af den danske rumfartsindustris omsætning.

Indenfor lastbiltransport bruges satellitdata til at finde de mindst klimabelastende ruter. Vejdirektoratet bruger informationerne til at forudse, hvor broer og veje er i størst risiko for at sætte sig. 28 procent af de danske landmænd samt 19 procent af danske virksomheder bruger satellitbaserede tjenester.

På DTU var upstream-sektoren, som leverer produkter til opsendelse af raketter og satellitter, repræsenteret ved Copenhagen Suborbitals – en organisation bestående af cirka 50 medlemmer, som dedikerer deres fritid til at udvikle og opsende raketter fra Østersøen. Amatørforeningen havde medbragt en seks meter lang raket som udstillingsmodel.

“Så vidt vides er det Europas første genbrugelige raket,” sagde bestyrelsesmedlem Jacob Skov Larsen til Heartbeats.

“Satellitter har en klart afmålt levetid, inden de bliver pillet ned igen. Upstream er vigtig, fordi der løbende skal sættes nye og ofte teknologisk bedre satellitter op,” sagde Jacob Skov Larsen.

Fakta:

  • ESA BIC står for European Space Agency Business Incubation Centre.
  • Foruden ESA og DTU involverer initiativet i Danmark en lang række aktører, herunder Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Innovationsfonden, Vækstfonden og Odense Robotics.
  • Ifølge ESA’s egne tal er mere end 300 start-ups rundt om i Europa støttet af BIC-programmet.
  • Udover den grønne omstilling forventes virksomhederne at yde et positivt bidrag til bl.a. cybersikkerhed og udviklingen af smart cities.

Da Johann-Dietrich Wörner, generaldirektør for den europæiske rumorganisation ESA, indtog talerstolen, lagde han vægt på at skabe et miljø med den rette balance mellem konkurrence og samarbejde, mellem upstream og downstream.

“Det er vigtigt at få de relevante teknologier, vi udvikler her på Jorden, ud i rummet, og at bruge dem til at få ny viden om Jorden,” sagde han.

ESA havde indtil den store dag på DTU opført 20 lignende centre på det europæiske kontinent. Men som det blev nævnt i en videotransmitteret tale med reference til en dansk ølreklame, er nummer 21 i Lyngby “probably the best ESA BIC in the world”. 

Footer graphics