Foto: NewNews
Foto: NewNews

“Fuldstændig sindssygt”: Ny app lader dig kontrollere andres liv mod betaling

Et “menneskeligt aktiemarked” bliver appen NewNew kaldt. Her kan du for 30 kroner være med til at bestemme over andre menneskers liv.

Forestil dig, at du ligger på sofaen og scroller på din telefon. Du falder over en ny app, hvor man for prisen af en kop kaffe kan være med til at styre fremmede menneskers liv.

Lyder det for langt ude? Måske som et afsnit af ‘Black Mirror’? Det er det ikke. Appen findes faktisk allerede og er blevet til med hjælp fra blandt andre filmstjernen Will Smith.

NewNew er udviklet i Los Angeles af Courtne Smith og er ifølge virksomheden selv “et menneskeligt aktiemarked, hvor du køber aktier i rigtige menneskers liv for at kunne kontrollere deres beslutninger og se konsekvenserne af dem”.

En “aktie” koster cirka 30 kroner, og aldersgrænsen er 12 år.

NewNew er endnu ikke stort i Danmark, men det kan være et spørgsmål om tid, vurderer Jonas Ravn, seniorforsker ved Center for Digital Pædagogik med speciale i børn og unges medieforbrug.

“Min første tanke, da jeg hørte om appen, var, at det lyder fuldstændig sindssygt. Som om nogen prøver at tage pis på os. Men jeg er også underligt fascineret af det,” siger han.

Chatroulette gone wrong

Målet med NewNew er at få forfattere, kunstnere, bloggere, sangere og så videre til at connecte med deres fans og følgere.

En sangerinde kan spørge sine følgere, om den næste sang skal handle om venskab eller kærlighed, og så kan følgerne – mod betaling – afgive deres stemme. Kunsteren får herefter pengene, minus et ukendt beløb, der går til NewNew.

Men det er naivt at tro, at appen ender sådan, vurderer Jonas Ravn.

Det står nemlig brugerne frit for at anmode andre om at udføre handlinger – det koster bare lidt ekstra. Dermed kan voksne i realiteten også betale børn for at opstille dilemmaer og gøre ting, de ikke selv havde tænkt på. Det kræver bare, at børnene siger ja til anmodningen – og betalingen.

“I sidste ende er det brugerne, der definerer kulturen. Målet med Chatroulette (hvor man via webcam blev koblet op med tilfældige brugere) var også at gøre verden mindre, og at du kunne tænde for din computer og to sekunder senere sidde og tale med en mexicaner. Men i virkeligheden endte hver syvende bruger med at være en nøgen mand, der onanerede. Det var ikke lige det, man havde i tankerne fra start”, siger Jonas Ravn.

Allerede nu er der da også eksempler på brugere, der har tjent penge på at spørge: “Skal jeg slå op med ham eller blive?”, “Skal vi kysse eller slås?”, “Skal jeg invitere ham eller hende på date?” Og en 15-årig YouTube-stjerne fik over 1.200 følgere til at stemme på, hvad han skulle lave med sine venner. Får han bare halvdelen af de 30 kroner, kan han altså have tjent knap 20.000 kroner på at spille rundbold.

Mange dommedagsscenarier

Ifølge Jonas Ravn minder NewNew lidt om den udskældte platform Jodel, hvor brugere anonymt kunne dele spørgsmål, beslutninger, oplevelser og sladder med hinanden.

“På Jodel kunne brugere spørge: “Hvad skal jeg gøre i den her situation” og så give nogle svarmuligheder. Men der var en stærkere anonymitet, ingen videofunktioner og, vigtigst af alt, ikke penge inde over,” siger Jonas Ravn.

Vi har tidligere set børn og unge filme mobning og overfald og dele det på sociale medier for at få likes. Er det ikke naivt at tro, at det ikke også vil ende sådan med NewNew, hvor de unge endda kan tjene penge på at gå over grænsen?

“Hvis det bliver et sted, hvor du tjener flere penge, jo vildere dilemmaer du udbyder, så kan jeg godt se en masse dommedagsscenarier. Og du har helt ret – der har været en bølgegang med at filme slåskampe på Facebook, SnapChat. Derfor er det så vigtigt, at der sidder moderatorer og holder øje,” vurderer Jonas Ravn.

Sidder du nu og tænker “åh nej, hvad hvis mit barn downloader appen?”, er der råd at hente fra eksperten:

“Man kan vælge at gå forbudsvejen og sige “nej” til barnet, men jeg vil opfordre til, at man tester appen sammen med sit barn, så man også kan tale om alle faldgrupperne, og hvad man skal være obs på,” siger Jonas Ravn.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics