Ditte Giese
Foto: Rita Kuhlmann

Ditte Giese: Kære mænd, I er simpelthen nødt til at få jeres børn tidligere

Der er problemer med fertiliteten i Danmark. Vi får for få børn og kommer for sent i gang – og skal have hjælp af læger med petriskåle. Et overset perspektiv i fertilitetsdebatten er køn – for helt centralt står nemlig, at vi skal have de unge mænd til at ville være fædre tidligere.

Den seneste tid har vi her på Heartbeats sat fokus på fertilitet, især fertilitetsproblemer som er et stigende problem. For nylig udgav min chef, Le Gammeltoft, en bog om uønskede aborter og skrev i den forbindelse en klumme om vigtigheden af, at kvinder ikke spilder deres æg.

Jeg er enig i det meste i klummen, og det er også en advarsel, der har lydt fra myndighedernes side i årevis: At de danske kvinder skal få børn tidligere. Debatten går især på det problematiske i, at danske kvinder får for få børn og får børn for sent i livet. De skal helst i gang i starten af 20’erne, mens de studerer. Underliggende i den debat er der dog en formodning om, at danske kvinder er nogle kolde karrierekraner, nogle umodne festbananer eller har kræsne dur-ikke-prinsesse-tendenser i deres partnervalg.

Det er rigtigt, at vi er nede på 1,7 børn pr. dame, og at gennemsnitsalderen for de førstegangsfødende er oppe på 29,4 år. Det, vi taler mindre om, er, at mænd i gennemsnit er 31,5 år, første gang de bliver fædre. At mænd i mindre grad overhovedet bliver forældre end kvinder – cirka hver femte mand får slet ikke børn (det gælder kun hver 8. kvinde), og at langt flere mænd end kvinder bliver forældre sent i livet – altså over de 40 år.

Når vi taler reproduktion, fertilitet og børn, så er vi nemlig inde på kvindernes domæne. Det er kvinderne, der bærer ansvaret for familiens reproduktion, og det er mødrenes høje alder, der er problemet. ”Har du talt dine æg”, som der stod på en stor outdoor-kampagne fra staten for nogle år siden. Vi bliver nemlig mere og mere infertile i Danmark, og alder bonner ud i den sammenhæng.

Men bag de fleste heteroseksuelle kvinder, der kæmper med fertilitet, spontane aborter og måske bliver mor sent, står som regel også en kvinde, der har kæmpet med sin mand. Eller sine mænd i flertal. Som har pløjet gennem kæresterne for at finde en mand, der vil skabe en familie med hende.

En gammelkendt sandhed er, at kvinder ofte er klar til at blive forældre flere år før deres mænd. Og det er da klart. Mænd kan jo lave børn hele livet, mens vi kvinder har en udløbsdato. Vi er født med alle de æg, vi har i kurven, og de dur kun et vist antal år, mens mænd laver ny sæd hele tiden. Det er også kvinderne, der trækker læsset, når et barnløst par skal have hjælp. Det er kvinderne, der skal gennem alt det ubehagelige ved at få taget æg ud, en rundtosset cyklus, indsprøjtninger i maveskindet og roden rundt i underlivet. Også når det er sædkvaliteten, den er gal med. Dertil kommer hele den psykiske belastning. Her er mænds største opgave lejlighedsvist at onanere i en kop og så i øvrigt støtte deres kærester. Groft sagt.

Derfor forstår jeg simpelthen ikke, hvorfor vi ikke taler meget mere om at modne de danske mænd til at ville være fædre noget tidligere? Alder er selvfølgelig ikke alt i fertilitetshenseende, livsstil betyder også meget, men der er ting, man kan gøre noget ved, og ting man ikke kan. Hvert 10. danske barn bliver nu til med hjælp fra en fertilitetslæge – sidste år var det 40.000 hjemlige fertilitetsbehandlinger. Udviklingen mod flere IVF-børn ser vi i øvrigt i store dele af den vestlige verden, men Danmark har en kedelig verdensrekord i fertilitetsbehandlinger.

Det koster samfundet millioner. Og det koster mennesker angst, depression, brud og skilsmisser. Vi ved også, at kvinders risiko for brystkræft stiger, jo ældre vi er, før vi bliver mødre. Ligesom at risikoen for en kompliceret graviditet, en kompliceret fødsel og spontane aborter også stiger med alderen. Igen er det kvinder, der står med lorten.

Derfor er løsningen nem: Vi skal gøre det attraktivt at få børn, mens vi er unge. M/K. Og det er ikke særligt attraktivt, når man hører skrækhistorier fra fødegangene, og hvordan politikerne sparer på livets begyndelse i en grad, så de unge mødre får angst og ikke tør få flere børn. Men det er heller ikke særligt attraktivt at skulle plage ens mand om at få et barn i årevis og føle sig som den største kvindekliché i verden: Den skruk madamse.  

Hvis jeg fik en 10’er for hver gang, en ung mand har betroet mig, at han prøver at holde sin babyskruk dame stangen med en hundehvalp eller lovning om, at projekt baby kan gå i gang om X antal år, når eksamen er i hus. Eller fastansættelse/huskøb/udlandsprojekt/forlænget ungdom/storslået bryllup/bjergbestigning er overstået.

Men den går ikke, danske drengerøve, I skal sgu i gang! For jeres egen skyld, fordi det er vidunderligt og ekstremt modnende og udviklende at blive forældre. Og for folkesundhedens skyld, fordi det er dyrt at hjælpe jer med at lave børn i et laboratorium senere. Men mest for jeres kvinders skyld. Spar hende for spontane aborter, smertefuld og frustrerende fertilitetsbehandling, forhøjet risiko for brystkræft, komplicerede fødsler og psykisk belastning.

Og faktisk er det jo verdens vildeste kompliment, når et kvindemenneske vil lave et barn med dig, mand.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics