anne glad
Fotos: Franne Voight

Anne Glad holder ferie i sit hus på Falster: ”Der er alt det, man drømmer om af dansk romantik”

Anne Glad skal spendere sommeren i sit gamle sommerhus på Falster med familie og venner. Her fortæller hun, hvorfor det er vigtigt at holde mange ugers sommerferie, og hvorfor brændekløvning er sundt for hende.

Hvor god er du til at holde ferie?

“Jeg er virkelig god. Jeg har altid prioriteret at holde minimum tre ugers sammenhængende ferie, også dengang jeg arbejdede i reklamebranchen, og da jeg arbejdede solen sort som direktør. Efter jeg er blevet selvstændig er jeg oppe på mindst fem uger. Og det passer fint, fordi mit arbejdsliv er alligevel lukket ned i hele juli. Ingen booker foredrag, og al tv-produktionen er på stand by. 

Jeg er i forvejen god til at ignorere min mobil og alle de der notifikationer, så jeg slukker ikke bevidst min mobil, når jeg går på ferie. Der kan gå flere dage, hvor jeg ikke orker at kigge på den. Mennesker ved godt, at hvis de vil noget, så skal de ringe til min mand. 

Når jeg har travlt er der også mange henvendelser, som aldrig får svar, for jeg bliver nødt til at fokusere min energi der, hvor den er. Når man skal levere på tv eller på en scene, skal man være 100 procent til stede, og jeg kan mærke, at mit fokus ryger, hvis jeg sidder to minutter på min mobil i en pause. Jeg sidder heller ikke og svarer på mails mellem optagelser til ‘Kender du typen’ – jeg bruger mit krudt på at samle op på det, jeg har fundet ud af indtil videre og overvejer, om der er en perspektivering, der ville være interessant.”

Aktiv ferie eller dase-ferie – hvilken type er du?

“Jeg er bestemt ikke til dase-ferie. Jo, jeg kan godt lide at sidde i skyggen og læse en bog i nogle timer, men det der med at ligge på stranden… jeg keder mig. Og jeg kan heller ikke så godt lide sol. Jeg har en søn på 4,5, så jeg vil hellere ud at fiske krabber med ham, fange tangnåle og lege i haven. Jeg vil også hellere gå en lang tur og tage på opdagelse – eller male en facade. Der er meget inde i mit hoved, der falder på plads, når jeg laver fysisk arbejde. At kløve brænde, male træværk eller at løbe. Dér får jeg lukket mentale faner – mange command+w’er – og truffet beslutninger, der har ligget i baghovedet.

Når der er gået to uger af min ferie, er jeg bedre til at sidde og glo ind i et bål. Der er lidt tilvænning, og det er derfor, det er så vigtigt at have mange sammenhængende uger for mig.”

Anne Glad

Født 1972 på Fyn, livsstilsekspert i ‘Kender du typen?’ på DR

Cand. mag. i nordisk litteratur og filmvidenskab

Bor med sin mand og deres fire-årige søn i København

Hvor skal du hen til sommer?

“Jeg skal på Roskilde Festival én dag, og så får jeg det dér menneske-overload, som gør, at jeg kan trække mig med min familie og ikke se nogen i en hel uge.

Vi skal til Falster, hvor vi har købt et sommerhus. Vi skal være der i tre uger. Det er en kæmpe kasse på 270 kvadratmeter, total 70’er-idyl med stråtag og hvidkalkede vægge. Det er bygget tilbage i 1720 og bygget om i 1970, så det er også lidt af en bastard. Vi har købt det sammen med nogle gode venner, efter en uge kommer de andre. Det er virkelig magisk. Hvis vejret tillader det, skal vi bare være ude, indtil mørket kommer – sove i shelter og lave bål. Det er meget i kontrast i til vores byliv i København. 

Vi kendte ingen der havde huse på Falster eller holdt sommerferie der. Og det er en stor attraktion for mig, at jeg kan være rimelig alene hvert år. Jeg har ingen fornøjelse af at rende rundt mellem alle dem, jeg ser, til daglig i byen. Jeg skal bare væk. Tidligere havde vi et hus i Italien på et bjerg, men der kom faktisk flere og flere danskere til det område, så Falster passer mig bedre nu.”   

Hvad gør du altid, når du holder sommerferie?

“For mig er det meget mad-markører: At spise jordbær og kartofler. Men der er jo også fjordrejer nu, og det område, vi skal være i, har mange fjordrejer. Vi skal i hvert fald have pille-rejer på terrassen – det er nok indbegrebet af sommerferie i Danmark for mig.”   

Hvad er din favorit sommerdrik eller drink?

“Jeg synes, der er sket rigtig meget med min smag. Vi har kastet os ud i naturvine, men vi er stadigvæk opdagelsesrejsende. Jeg er ikke sådan en, der bare synes, at rosé er vidunderligt. Men jeg kan virkelig godt lide mousserende vine fra Frankrig, dem fra lidt køligere himmelstrøg. Alt sådan noget med fad og gardiner og solmodne druer, nej, det skal være knastørt og mineralsk. Men vinen er faktisk mest outsourcet til min mand. Jeg tænker, vi skal prøve et eller andet udknaldet – og lige så gerne orange som rosé, hvis der skal farve på.”

Hvad skal du læse?

“Jeg skal læse Tine Høegs ‘Sult’, og jeg skal læse Merete Pryds Helles ‘Det vågne hjerte’. Og så har jeg faktisk også ligekøbt ‘Vittu’ af Iben Mondrup. Hendes første,’ Tabita’, var simpelthen så fin. Jeg har lige læst Stine Askovs ‘Nøjsomheden’, og den er simpelthen så fed. En stor anbefaling. Den foregår i Helsingør, og hovedpersonen er en stor læser, som får job i boghandel. Bogen skifter genre fra kapitel til kapitel, men er virkelig en page turner på alle måder – og oplagt sommerferie-læsning.” 

Har du et godt ferieminde, du vil dele?

“Jeg vil hellere snakke om Falster og alle dens lyksagligheder. Hesnæs Strand er jo det vildeste sted med fyrre kilometer hvid sandstrand og en skrænt. Det er så smukt. Dér skal jeg hen. Og så har de tidligere ejere fra Stick & Sushi åbnet et spisested, der hedder Pomle Nakke, og som laver virkelig god mad på toppen af Hesnæs, hvor man kan kigge ned på stranden. I et mere økonomisk fremkommeligt leje har de også åbnet et pizzeria og et bageri nede på Hesnæs Havn. Så det skal vi opsøge. Men også de gode gamle gårdbutikker, mejerier og økologiske landbrug. Falster har alt det, man drømmer om af dansk romantik, og folk er så søde dernede.”  

Footer graphics