cal newport
Foto: Penny Gray Photography

Scroller du også for meget?: Måske skulle du blive digital minimalist

Vores more is more-tilgang til moderne teknologi skal vendes på hovedet, skriver den amerikanske professor Cal Newport i bogen ‘Digital minimalism’. Forstå hvorfor her.

Ved du, hvor meget tid du bruger på din mobil om dagen? Måske vil du slet ikke vide det, fordi du godt ved, at det er for meget. Måske er du allerede i gang med at begrænse din brug. Faktum er, at mange af os bruger mere tid online, end vi bryder os om. Det er ikke så godt. Den gode nyhed er, at man kan gøre noget ved det.

Du kan for eksempel blive digital minimalist.

Det foreslår den amerikanske professor Cal Newport, som har udgivet en bog om emnet, der netop er kommet i en ny udgave. ‘Digital Minimalism’ hedder den, og selvom den ikke findes på dansk endnu, bør det ikke holde en tilbage, hvis man har bare en snert af et ønske om at leve mere offline. Eller som han formulerer det: “A focused life in a noisy world.”

Og 38-årige Newport burde vide, hvad han taler om. Ikke alene er han computer science professor ved Georgetown University, han bruger heller ikke sociale medier og har aldrig gjort det. Han er med andre ord et levende bevis på, at et liv uden sociale medier kan lade sig gøre i 2021 – og det med en vis succesrate. Siden 2005 har han skrevet otte bøger, og han er nok især kendt for bogen ‘Deep Work’ fra 2016 – om at arbejde mere fokuseret og “dybt” – som også har været en bestseller.

I hans nyeste bog er hans sigte i og for sig det samme som tidligere, nemlig et bedre liv. Med ‘Digital Minimalism’ er vi derfor også ovre i en pædagogisk selvhjælpsgenre; dybest set hjælper Newport os med at rydde op i vores digitale liv.

Og han er ret god til det. The New York Times-journalisten Ezra Klein har for eksempel kaldt ham: “The Marie Kondo of technology.”

Men hvor oprydningsguruen Kondos credo er at spørge “Does it spark joy?”, går Newport et spadestik dybere. Han spørger: “Does this technology directly support something that I deeply value?”.

Få vil nok helt alvorligt mene, at midnatsscrolling på Facebook eller Instagram hører til i en kategori af ting, de værdsætter dybt. Og på den måde argumenterer Newport mere inddirekte og inspirerende, end man ser hos andre indenfor genren. Det har han også fået ros for.

“Digital minimalisme er langt nemmere at tilgå end mange af de fremherskende anti-tech-teknikker, som fortæller dig, at du skal smide din telefon i vandet og redde din hjerne, mens du stadig kan. Newport benægter ikke, at teknologi både er brugbar og bydende anvendelig,” som GQ-journalisten Clay Skipper skrev i sin anmeldelse af bogen.

Foto: Penny Gray Photography

Vor tids tobaksindustri

En af Cal Newports væsentligste pointer er, at vi aldrig har skrevet os op til at være så meget online, som vi er. De sociale medier er designet til (og lykkedes med) at stjæle vores tid – der bliver brugt millioner af dollars på at udvikle ny teknologi, som kan fastholde vores opmærksomhed og gøre os mere og mere afhængige. Techindustrien er vor tids tobaksindustri, som han siger.

Den eneste forskel er, at tobaksindustrien ville have vores lunger, mens techindustrien er ude efter vores sjæl.

Når han sammenligner vores smartphones med spilleautomater, der giver en lille dopaminudløsning, et lille fix hver gang man trækker i håndtaget, er det svært ikke at give ham ret. Men afhængigheden har en negativ slagside, den udmatter og overstimulerer os i en sådan grad, at det truer vores evner til at tænke klart og være alene med vores egne tanker.

For Cal Newport er digital minimalisme dog først og fremmest en filosofi om et simplere liv. Han trækker blandt andet tråde til forfatteren og naturfilosoffen Henry David Thoreau, kendt for bogen ‘Walden’ fra 1854. Han bruger Thoreaus økonomiske teori om produktion og udbytte til at argumentere for, at der er en naturlig grænse for, hvor meget tid det giver mening at bruge på sociale medier.

Udbyttet ved at være 10 minutter på Facebook kan sagtens være lige så godt som at være der 1 time, mener han. Præcis på samme måde som der er en naturlig grænse for, hvor mange arbejdere man bør ansætte i sin fabrik, hvis man skal lave fem biler. Hvis det kræver 20 mand, giver det ikke mening at have 400 ansat. I og for sig er det en klassisk less is more-tankegang. Men den er ikke just rusten endnu.

Den kolde tyrker

Udover at filosofere præsenterer Cal Newport en konkret guide til, hvordan man skruer ned for nettet og op for det virkelige liv. Han kalder den for ‘the declutter’ – og det dækker over en afholdsperiode eller en kold tyrker på 30 dage, hvor man kun bruger internettet, når det er nødvendigt. Når man så vender tilbage, vil man indse, at man kan undvære sociale medier, sms’er og streaming mere, end man havde forestillet sig.

Samtidig vil man formentlig være forbløffet over, hvor meget tid man pludselig har haft på hånden. Meningen er så, at den skal bruges på de ting og interesser, man virkelig holder af.

Og det kan Cal Newport jo sagtens sidde og forestille sig som den anti-teknologiske helligfrans, han er. Men han har selvfølgelig testet sine ideer af, typisk på unge studerende og travle millinneals, hvis positive erfaringer han løbende præsenterer i bogen. Mange virker til at have fået livet tilbage, når de fortæller om, hvor mange bøger de har fået læst, og hvordan deres sociale relationer er blevet markant bedre trods mindre kommunikation.

Andre oplever et større klarsyn. Som for eksempel Kate, der ikke har brugt nogle af sine sociale medier efter ‘the declutter’. Hun fortæller:

“The day the declutter was over, I raced back to Facebook (…) and then, after about 30 minutes of aimless browsing, I kind of looked up and though… why am I doing this? This is… boring? This isn’t bringing me any kind of hapiness. It took a declutter for me to notice that these technologies aren’t actually adding anything to my life.”

Inden man når dertil, at man kaster sig ud i ‘the declutter’, foreslår Cal Newport en række øvelser, man kan prøve af for at få blod på tanden. Det kunne for eksempel være at gå en tur alene uden telefon, uden distraktioner og indfald fra andre. Hans argument er, at man som menneske har brug for at være alene med sine egne tanker – det er her gode idéer og nødvendige refleksioner får plads.

En anden øvelse kunne være, at man lader være med at like opslag på sociale medier. Cal Newports betragter ikke alene liket som fattig kommunikation, der ikke kan erstatte den fysiske dialog, men også som en hån mod mennesket som toptrænet socialt væsen.

Sten-saks-papir

Gennem tusinder af år har mennesket opbygget sociale kompetencer, vi er mestre i at aflæse små signaler i hinandens mimik og vores hjerner trænger til rig social interaktion. Det er ikke tilfældigt, at det er de samme to mænd, der ender i finalen hver gang mesterskabet i sten-saks-papir afholdes (det findes faktisk!). Men den slags hyper-opmærksomme sociale evner trues af liket, mener Cal Newport. Og det er en fejl.

“When you mess with something so central to the success of our species, it’s easy to create problems.”

Og måske er skaden allerede sket. Ifølge Cal Newport er vi i hvert fald godt i gang med at spolere en hel generations mentale tilstand. Aldrig har tallene været så høje for angst og depressioner, som de er nu for præcis den generation, der er vokset op med og på internettet.

Løsningen er muligvis at blive digital minimalist. Og selvom det ikke defineres særligt koncist i bogen, er kodeordet for den digitale minimalist intention. Det handler om, at vi skal anvende moderne teknologi og de sociale medier med et klart formål. Tilfældigheden er farlig ifølge Cal Newport, og opgøret med den bliver nødt til at være radikal for at virke på lang sigt.

Om det hyper-teknologiske moderne menneske er klar til det, er nok tvivlsomt. Cal Newports tringuide kommer med en pris, og man skal være villig til at skære fedtet fra på sin kontaktflade. Men hvis man står og mangler et rygstød mod det virkelige liv, er ‘Digital minimalism’ et optimistisk og inspirerende sted at starte.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics