konspirationsteoretiker
Foto: Shutterstock

Sølvpapirshattene er overalt: Ta’ dig i agt for folk, der prædiker ”sandheden”

Denne morgenpost skal forbi københavner-friture og hverdags-konspirationer – og så lidt film til hjemmebiografen.

”Ved du overhovedet, hvad der foregår med WEF, WHO, covid-pas, CO2-pas, crypto? Vi er på vej ind i kinesiske tilstande! Hvorfor er der ingen journalister, der reagerer på dette? Er der ingen journalister, der vil kende sandheden?”

Den her slags beskeder modtager jeg mange af fra fremmede og bekendte, som ønsker, at jeg skal smide alt, hvad jeg har i hænderne, og straks hengive mig til konspirationernes vælde. Men det vil jeg ikke. For jeg tror på videnskaben. Men selvom pandemien og de barske nedlukningsdage er kommet lidt på afstand for mange af os, så er der en anden syge, der stadig spreder sig, nemlig konspirationssygen.

Ganske ofte føler jeg mig derfor som en foie gras-and, der bliver tvangsfodret med ”sandheden”. Det er blevet helt normalt at stille sig kritisk overfor lægevidenskaben, at tale om medicinalindustrien som korrupt, at omtale covid som en sølle forkølelse og ikke mindst vacciner som en måde at omdanne befolkningen til en slags umælende robotter.  

Lige siden Trump-administrationen lancerede begrebet ”alternative facts”, er det blevet hverdag, at vi alle sammen hele tiden skal overdynges med en alternativ virkelighedsopfattelse fra hverdagens almenvælde, der, må vi forstå, ved bedre om alt. Som nu forleden hvor jeg var til fodterapeut, og den pæne ældre kvinde påbegyndte en samtale om behovet for at spise D-vitamin som kosttilskud om vinteren. Jeg var helt med på den og fortalte, at det gør jeg skam også.

Hvorefter fodterapeuten glider over i et 45-minutters rant om, at covid bare er en forkølelse, at PCR-tests er en måde for medicinalindustrien at kontrollere befolkningen, og at opfinderen af PCR-testen (Kary Mullis) blev dræbt ”af dem”, fordi han undsagde sin egen test og ”vidste for meget”. Og sådan fortsatte det, og jeg sad tvangsindlagt i stolen til dette sølvpapirshat-foredrag og tænkte, at hvor er det vildt, at man som normalt begavet menneske hele tiden skal forsvare sig imod kaskaderne af paranoia forklædt som oplysning.

Intet bed på kvinden, heller ikke da jeg delte, at jeg for to måneder siden selv fik covid for første gang og var så syg, at jeg måtte indlægges. Heller ikke den fremgooglede oplysning om, at opfinderen af PCR-testen døde af en lungebetændelse, et halvt år før vi overhovedet lærte begrebet covid-19 at kende. Nej, for sandheden er derude, og den bliver gemt væk af ”dem”.

Så hvordan skal man forsvare sig mod hverdagens konspirations-rants? Ja, mit nye våben er at smile mildt og sende en kærlig tanke til alverdens forskere, læger, apotekere, behandlere og medicinalvirksomheder, som hver dag redder liv med deres viden og faglighed.

Af Ditte Giese


Mr. Lee slukker for friturebrønden efter 45 år

For 45 år siden åbnede Mr. Lee og hans kone Isted Grill, og nu er den sat til salg. Den ikoniske grillbar har været en favorit blandt mange københavnere, og rygtet siger, at udvalgte stamkunder fik Mr. Lees telefonnummer, så de kunne ringe uden for åbningstiderne, hvis flæskestegssulten var for stor. Den legendariske flæskestegssandwich med bearnaise nået hele vejen over Atlanten, hvor den blev nævnt i The Guardian. Og nu kan Isted Grill altså blive din, hvis du har knap 1,3 millioner.

Istedgade 92, 1650 København

Af Josephine Villumsen

En streaming-tjeneste fødes

Vi er så heldige i Danmark at have groet en af verdens bedste dokumentarfilmfestivaler, CPH:DOX. Hvert forår forvandler Charlottenborg i indre København til et klondike for fester, musik og kunstinstallationer foruden alle dokumentarerne, der spiller i biffen. Under festivalen i 2020, der nærmest afholdtes simultant med regeringens første coronanedlukning i marts, måtte DOX hurtigt sadle om og stable en streaming-platform på benene. Det blev åbenbart så stor en succes, at DOX nu gør hjemmevisningerne permanente. I hvert fald lancerer de onsdag den 7. december platformen PARA:DOX, der skal være digitalt hjemsted for dokumentarfilm men også artikler, podcast og talks. Vi følger spændt med og skal naturligvis se lanceringsfilmen ‘Red Heaven’ i Empire Bio på onsdag.

/ Louise Rimkjær


Det bedste fra Heartbeats

Udvalgt af Emil Norsker

Vi har en lang række fotografer herhjemme, der er verdensklasse. En af dem er Petra Kleis, der efterhånden har etableret sig som en af de allerbedste til at skyde nøgne (i alle forståelser af ordet) portrætter.

Nu har hun udgivet en bog med de bedste skud, og Josephine Villumsen har fået hende til at give historierne bag de markante portrætter af blandt andre Jada, Lars Von Trier og Bisse.

Vi har en ny stærk sæson af ’Fiasko’ med Tommy Ahlers ude nu. Og i denne uge har han besøg af Anna Ingrisch, der er vært på Danmarks mest populære podcast ’Genstart’.

Selv en så succesrig journalist som hende har haft perioder, hvor hun følte, at hun under preformerede. Og det ramte hendes identitet.

Du kan høre hele episoden her:

Asgtrologi-dating-formatet, ‘Matchet på Mælkevejen’, fik voldsom kritik efter første sæson. Blandt andet i vores podcast ’Et åbent sind?’. Men DR har alligevel valgt at give den chancen med en sæson to. Og selvom meget af det er volapyk, er vores Thomas Balslev godt underholdt. Læs hans anmeldelse her.

Footer graphics