Foto: Louis Gretlund

‘Matchet på Mælkevejen’: Det er hypnotiserinde, men giver virkelig slet ingen mening

Det omdiskuterede datingprogram, der matcher mennesker på grund af deres stjernetegn, er tilbage med en ny sæson. Og det er helt, helt sort.

Hvem går på date med en ostehader, hvis man selv elsker ost? Og hvem dater et kaotisk rodehoved, hvis man selv er et pertentligt ordensmenneske?

Ikke nogen, selvfølgelig. Men det gør 22-årige Jacob så. Han er nemlig blevet matchet med Magnus på baggrund af astrologi i DR’s anden sæson af ‘Matchet på Mælkevejen‘.

Han er skorpion og Magnus er skytte, så det giver vistnok mening. Men Magnus har desværre også “Jupiter i Vandbæreren”. Og det er lidt en udfordring sådan rent humormæssigt.

Kort fortalt betyder det, at han fyrer lort af hele tiden.

“Jeg er lidt en fart humour kind of person,” som han indrømmer på deres første date.

“Interessant, ja,” svarer Jacob, og så får han små ukontrollerede tics omkring munden.

I det hele taget er det svært at forestille sig to mennesker, der er mere forskellige end netop dem. Den ene er en flamboyant fjerboabærende drag queen, der taler american halvdelen af tiden og griner højt, og den anden er en raffineret design-connaisseur, der går op i gæringsprocesserne i orangevin uden nogensinde at få pletter på sit tøj fra de store modehuse.

Det kan der selvfølgelig godt være potentiale i ud fra et romantisk perspektiv, fordi man jo gerne skulle komplementere hinanden, som man siger. Yin og yang. Forskellighederne virker nu heller ikke til rigtig at være noget problem, for de har det faktisk rigtig godt på deres date og glæder sig – siger de – til at ses igen.

Jacob og Magnus. Foto: Louis Gretlund

Forrygende duo

De første to afsnit af ‘Matchet på Mælkevejen’ er ude på DR, og her stifter vi bekendtskab med tre af denne sæsons par, som denne gang godt ved, at de er matchet ud fra sol, måne og de andre planeter. Ligesom sidst er det de to astrologi-troldkvinder Marianne Gellert og Amalie Francesca, der har stået for at matche, og man må bare sige, at de er en forrygende duo.

Det simpelthen fascinerende, at de to kan sige så meget om hver enkelt deltager på baggrund af deres præcise fødselstidspunkt. Man sidder nærmest og taber kæben himmelfaldent, når de fortæller om, hvem og hvordan deltagerne er som personer.

Nu er det selvfølgelig fjernsyn, og alt kan klippes sådan, at det giver mening, og personligt må jeg indrømme, at de kunne have sagt, hvad som helst, når de skal argumentere for, hvorfor deltagerne er matchet.

Det gør de også.

“De er jo panseret i første klasse,” siger de.

Eller: “Emma har månen i vædderen.”

Det er ren volapyk. I hvert fald for de uindviede. Men det er sådan set også ligegyldigt. Programmet er hypnotiserende, uagtet at man ikke har nogen fidus til fjerne galaksers indvirken på vores gøren og laden her på jorden.

matchet på mælkevejen
Lasse skider grønne grise inden første date med Rikke. Foto: Louis Gretlund

Tv er tv er tv

At det skulle være særligt kontroversielt at sætte sin lid til astrologien i dating-øjemed er i øvrigt svært at se – navnlig når man tager alle mulige andre dating-programmers succesrate i betragtning. Ingen kan rigtig finde ud af det, og det er jo heller ikke det, det nogensinde har handlet om. Kærlighed vel at mærke. Tv er tv er tv, uanset hvad de siger.

Som seer opstår det spændende alligevel dér, hvor tingene går skævt for de tre unge par. Og cringe-faktoren er lige præcis tilstrækkelig i ‘Matchet på Mælkevejen’.

Man kunne dog godt have ønsket sig, at eksperterne havde oversat astro-lingoen til dansk, når de forklarede rationalerne bag matchene. Efter de første to afsnit giver det virkelig slet ingen mening. Det virker mest af alt til, at man er gået med ideen om, at kolossale forskelle skaber kolossale følelser.

Det kunne nu meget vel gå hen at blive de dårlige af slagsen.

Hos klatre-friske Rikke og dødnervøse Lasse, som også er matchet, er det svært helt at forstå, hvorfor “potentialet er så stort for et langvarigt respektfuldt forhold,” som eksperterne siger.

Det samme kan man sige om Emma og Jacob, en universitetsstuderende og en gennemtatoveret tømrer, der kommer fra to helt forskellige verdener.

Emma bor på kollegie, hvilket for Jacob svarer til at bo i en jordhule.

“Altså, du kan godt lide det?”

“Ja. Jeg vil gerne bo socialt.”

Det er ikke nogen drømmestart. Rygtet siger, at det har været svært for DR at finde deltagere til denne sæson, og at de måtte være pro-aktive for at få kabalen til at gå op. Det er imidlertid ikke lykkedes dem, at finde nogen, som for alvor er på spanden med hensyn til kærligheden. Lasse kan ikke engang sige, at han er med “for at finde kærligheden” uden at grine, og Magnus har lige været på druk dagen inden, han skal på første date.

De er allesammen med lidt for sjov, virker det til, og deres engagement er en anelse overfladisk. Måske fordi der ikke rigtig er nok på spil i programmets præmis; ultimativt skal de blot tage stilling til, om de vil fortsætte med at ses efter tre ugers dating.

At træffe den beslutning kræver ikke mere mod, end det gør at spise en rugbrødsmad med leverpostej.

‘Matchet på Mælkevejen’ bør derfor ikke ses for dramaet, men i stedet ses for alle de rammende aha-oplevelser, der gemmer sig i astrologiens verden. Og dem er der en del af.

Find mere om
Footer graphics