Det virker ulogisk, når man tænker over det. Mængden af rent vand er allerede en knap ressource flere steder i verden dag, og FN har udpeget vandknaphed som én af det 21. århundredes største udfordringer. På trods af det forbruger vi i dag vand, som om det er en endeløs ressource, og vi skyller bogstaveligt talt vores eget lort ud i toilettet – med rent vand – hver eneste dag.
Det er uholdbart, og netop den konstatering er én af grundene til, at svenske Mehrdad Mahdjoubi i dag har udviklet et brusesystem med en indbygget vandrensningsteknologi, som gør det muligt at tage lange, varme bade med kun 3 liter vand pr. bad.
Logikken er simpel: Hvis fremtidens udfordringer med vandmangel skal løses, skal man starte dér, hvor vandet bliver brugt hver dag i store mængder: I hjemmene.
“Vi anser ikke vand som en dyrebar ressource endnu, når vi stadig skyller rent vand ud i toilettet hver dag. Derfor besluttede vi tidligt, at vi vil starte med løsningerne i hjemmet, hvor vi kan ændre mest, og hvor vandforbruget i dag bliver brugt mest uhensigtsmæssigt,” siger Mehrdad Mahdjoubi, grundlægger af Orbital Systems, som står bag det nye bæredygtige brusesystem.
Brusesystemet ’Oas’ bliver allerede brugt på otte værelser på Axel Guldsmeden Hotel i København, hvor produktet tirsdag blev vist frem, ligesom hotelkædens nyeste hotel på Amager, som åbner til januar, kommer til at få brusesystemet installeret på hotellets 216 værelser.
Men også almindelige forbrugere med hang til lange, varme bade uden dårlig samvittighed kan nu få den bæredygtige bruser hjem på badeværelset og fremover tage bade i vand, der recirkulerer i et lukket kredsløb, hvor det konstant renses og genopvarmes.
LÆS OGSÅ:
Brusebadets Tesla
Og der er millioner af liter vand at spare i de danske badeværelser. I 2016 brugte én person i gennemsnit 104 liter vand i hjemmet om dagen – hvoraf en tredjedel og op mod halvdelen af det daglige vandforbrug går til badet. Der går cirka 50 liter vand til et bad på fem minutter, hvor ét af minutterne bliver brugt på shampoo. Resten er vand, der bliver skyllet direkte ud i kloakken.
”Jeg har den holdning, at man ikke skal bede folk om at ofre bekvemmeligheden i forhold til den grønne omstilling, og det mener jeg ikke, de kommer til her. Vi har taget udgangspunkt i hvilke elementer, der giver en god brusebad-oplevelse. Det er vandkvaliteten, vandtrykket og vandets infrastruktur (at temperaturen f.eks. ikke skifter, hvis andre bruger andre termostater i lokalet) De tre elementer er der taget højde for ved systemet her, og selv hvis man ikke interesserer sig synderligt for klimaet, er bruseren her stadig en god idé, fordi man både sparer penge og vandforbrug,” siger Mehrdad Mahdjoubi.
Mehrdad Mahdjoubi grundlagde i 2012 Orbital Systems, der har hovedkvarter i Malmø. Han er uddannet industriel designer og har tidligere været ansat i NASA, hvor han var med til at udvikle måder, hvorpå man kunne få vandforsyningerne om bord til at holde under lange missioner i. Han fandt siden ud af, at teknologien virker lige så godt i hjemmet som ude i rummet, og derfor er den nye vandrensningsteknologi nu klar til at blive installeret ude i de danske badeværelser.
Brusesystemet virker helt konkret ved, at sensorer analyserer vandet 20 gange i sekundet og kategoriserer, om brusevandet skal genanvendes eller udledes afhængigt af forureningsniveauet.
Rent vand recirkuleres tilbage i bruserhovedet, og systemet er udstyret med en automatiseret selvrensning mellem hvert brusebad og en daglig rengøringscyklus.
Det bæredygtige brusesystem er blevet kaldt ’The Tesla of Showers’ af magasinet Forbes, og prisen står til omkring 30.000 kr. inklusiv opsætning. Guldsmeden Hotel oplyser, at deres nuværende otte Oas-brusere allerede har tjent sig selv hjem på under tre år på besparelsen af vandforbrug.