Det er de mandlige kunstnere, som gang på gang topper hitlisterne. Sådan er det bare. Men Fallulah – med det borgerlige navn Maria Apetri – havde svært ved at acceptere det faktum og tog derfor sagen i egen hånd, da hun i 2018 oprettede playlisten Hej Søster på Spotify for at sætte mere fokus på kvindelige kunstere. Det udviklede sig til at blive en stærk, feministisk bevægelse, og nu bliver det så også til en podcast med samme navn. Men det kommer til at handle om meget mere end repræsentation i musikbranchen. I hver episode inviterer Fallulah to gæster i studiet til en samtale om, hvordan kvinder bedre kan løfte hinanden og gøre verden til et endnu vildere sted at være.
‘Hej Søster’ er en legendarisk Trille-sang fra 1975. Den betød meget for kvinderne i sin samtid, men hvad betyder den for dig?
“Referencen til Trilles sang var et heldigt sammentræf. Det var ikke bevidst, da sangen ikke var på min radar, men jeg synes, det var så smukt, at jeg forhåbentlig kan bære faklen videre i en ny fortolkning.”
Hej Søster kommer med et søstersolidarisk budskab, har du selv oplevet det modsatte fra kvinder?
“Ja, bestemt. Også fra mig selv, hvilket var en vigtig anerkendelse for overhovedet at begynde at tænke i nye baner. Jeg er som mange andre opflasket med de her referencer i popkulturen, hvor kvinder er hinandens fjender, og hvor det gælder om for alt i verden at sejre og blive beundret. Bare tænk på film som ‘Clueless’, ‘Mean Girls’ og ‘She’s All That’. Selv ‘Grease’. Der findes de populære piger, og så er der dem der ender med at lave sig selv helt om for at blive accepterede og vinde den lækre fyr. Det er kæmpe stereotyper, men de indeholder jo noget sandt. Det samme gør sig gældende i min branche og i mange andres. Vi får at vide, at der er én af gangen, der kan shine, hvilket betyder, at vi lukker os om os selv. Men ved at skabe ‘Hej Søster’ nægter jeg at godtage den gamle forestilling og er kun blevet bekræftet, i at kvinder er meget stærkere sammen.”
Fallulah
34 år
Musiker, producer og iværksætter
Udgav i 2010 debutalbummet ‘The Black Cat Neighborhood’ og har udgivet i alt tre studiealbums
Stiftede i 2018 playlisten ‘Hej søster’. Bevægelsen er nu vokset til at være en enddagsfestival, en webshop og nu også en podcast
Hvorfor tror du, at det bliver ved med at være mænd, der er de mest afspillede og mest bookede artister i Danmark?
“Gamle ubevidste mønstre og det faktum, at de fleste gatekeepers er mænd. Vi er ude i en Rip-Rap-Rup-effekt, hvor vi spejler os i dem, der ligner os selv mest og derfor er tilbøjelige til at ville se dem repræsenteret. Hvis jeg sad i en af de her stillinger som booker, radiochef eller pladeselskabsdirektør, så ville jeg have tendens til at kigge mere på det kvindelige talent. Skævvridningen sker, når kvinder mangler eller ikke er til stede i disse beslutninger. Det har intet at gøre med talent og kvalitet, for så så det anderledes ud.”
Hvad skal vi gøre ved det?
“Blive ved med at italesætte det og gøre hvad vi kan for at være proaktive. Det er netop det, jeg forsøger med ‘Hej Søster’, som for mig skal være drevet af god energi og positiv forandring. Jeg vil gerne handle og lade resultaterne tale for sig sig selv. Det gjorde man til Hej Søster-fest sidste år, som var den vildeste musikfest, jeg nogensinde har været til. Alle, der var tilstede den aften, mærkede magien.”
Har du nogensinde følt, at dit feministiske engagement med ‘Hej Søster’ har stået i vejen for din musik?
“Kort fortalt, ja. Jeg har talt højt om de ting, jeg har set og oplevet i min branche, men der kom ingen respons. Nu er tiden endelig moden til, at vi kan tage snakken og gøre en forskel. Jeg tror ikke, det er tilfældigt, at jeg ikke blev booket til en eneste festival i sommer, på trods af jeg havde en ny EP ude som fik fem stjerner i Gaffa og mine nye singler blev spillet meget i radioen. Men sådan er det ofte, når man skaber forandring på stagnerede områder, så det tager jeg med. Min musik og jeg går ingen steder.”
Hvad kan vi forvente os af ‘Hej Søster’-podcasten?
“Nogle virkelig spændende, provokerende, sjove og dybe samtaler, som forhåbentlig kan gøre os alle lidt mere bevidste. Der er et vildt line-up af stjernegæster i vores podcast, som har været så seje og generøse at dele ud af deres erfaringer og tanker. Og så spiller jeg altid to numre fra Hej Søster-playlisten, for at brede den gode musik ud til lytterne.”