Jonas Risvig
Foto: Rita Kuhlmann

Jonas Risvig: Jeg giver virkelig ikke en fuck for, om de unge i Danmark drikker for meget

Sæson 2 af ungdomsserien ‘Grænser’ får premiere 1. januar 2022 på Youtube. Den unge generation har vigtigere ting at tage sig af i fremtiden end at de ryger og drikker for meget, mener instruktøren bag.

Kan man overhovedet lave ungdomsfiktion, som unge gider at se? Svaret er et øredøvende ja.

I hvert fald, hvis man skuer til den unge produktive instruktør, Jonas Risvig, der har haft stor succes med ungdomsserierne ‘Centrum’, ‘Stikker’, og som nu udkommer med anden sæson af ‘Grænser’ på YouTube, der henvender sig til gymnasieeleverne og ofte bliver kaldt det danske svar på ‘SKAM’.

I en tid, hvor danske tv-platforme og streamingtjenester underprioriterer dansk ungdomsindhold og overlader de unges opmærksomhed til reality-tv og Netflix, insisterer den 28-årige instruktør på at fange den unge generation med at skabe autentisk indhold fri for moralprædiken og løftede pegefingre.

Med et minimumsbudget er det lykkedes Jonas Risvig, fotograf Jesper Christensen og resten af holdet at lave endnu sæson i ti episoder om emner, der optager dem, som serien handler om; nemlig de 15-20-årige, som ifølge instruktøren mere end nogle andre har brug for noget at spejle sig i.

Vi har talt med den unge instruktør, Jonas Risvig, om at have succes med at fange de unges opmærksomhed, om grænser set i lyset af #Metoo og om at rydde op i sin egen branche ved at lave ungdomsserier på sin helt egen måde.

Grænser jonas risvig
Grænser jonas risvig

Hvad er ‘Grænser’ for en serie?

“Det er en gymnasieserie henvendt til unge i gymnasiealderen. Den handler om fem venner, der på hver sin måde er et sted i livet og snart står overfor en brydningstid, hvor de skal finde ud af, hvad der skal ske, når 3.g er slut, og de skal videre ud i verden. Det er en slow-pace coming-of-age-serie, hvor man oplever hele historien fortalt som en dokumentar, så man får illusionen af, at det er et dokumentarhold, der har fulgt de her fem venner.”

Hvorfor hedder serien ‘Grænser’?

“Serien rykker nogle grænser rent visuelt, den rykker ved grænser produktionsmæssigt, og den rykker ved måden, man udgiver produktioner. Og så arbejder serien med grænserne for, hvad der er rigtigt og forkert helt nede på et relationsmæssigt plan. Vi er inde og rive i nogle af de helt emotionelle grænser i venneflokken.”

Hvordan kommer grænser til udtryk i sæson 2?

“Sæson 1 handlede rigtig meget om at afsøge grænser, mens sæson 2 handler om at lære at sætte grænser. Hele sæson 2 spinner meget omkring fremtiden og de valg man som ung skal træffe. Et par i denne her venneflok beslutter sig pludselig for at have et åbent forhold, hvor de skal finde ud af, hvor grænserne går. I virkeligheden handler det om frihed, om at bryde ud og afsøge grænser og afprøve hinandens grænser og lære at sætte grænser for sig selv og for sine venner og for sit parforhold, og det presser hele venneflokken. Folk er sammen på kryds og tværs, lyver for hinanden, og kommer til at stikke hinanden i ryggen, og så skal de samle det op i det venskab, de havde engang og lære at sætte nye grænser.”

Jonas Risvig

Selvlært instruktør, født i 1993.

Debuterede med DR3-dokumentaren ‘Da Danmark blev Suspekt’. Har siden instrueret fiktionsserien ‘Centrum’, som blev et kæmpe hit på Youtube i foråret 2020. Derudover står han bag flere musikvideoer, dokumentarer og serier som ‘Stikker’ og ‘Grænser’.

Opvokset i Silkeborg og bosat i Valby.

Hvad er det, I kan og gør, som fanger de unges opmærksomhed?

“Helt ny-dogmebølgeagtigt så arbejder jeg ud fra en metode, hvor ingen voksne mennesker er til stede i det kreative. Og i vores univers er man voksen, når man er begyndt at misforstå, hvordan det er at være ung. Det gør i sig selv, at alle de her moralprædikener og uforløste plots, som de unge ikke kan relatere til, bliver fjernet, og vi fjerner filteret. Jeg har ikke noget politisk budskab til de unge, og der er virkelig ikke noget, jeg skal lære dem.”

“Det eneste jeg vil med ‘Grænser’ er, at de unge skal tage sig af hinanden og tage sig af sig selv. De skal kunne tale om tingene, og det synes jeg er det største, man kan inspirere til. Nogle gange bliver jeg også spurgt til, hvad jeg kommunikerer til de unge, når nu de ryger smøger og drikker alkohol i hver anden scene. Jeg må bare sige, at jeg giver virkelig ikke en fuck for, om de unge i Danmark drikker for meget. Jeg synes, der er store og vigtige ting, som denne her generation skal tage sig af i fremtiden, og de er så meget under pres i forvejen. Hvis jeg også skulle til at lave kampagner, om at de skulle drikke en øl mindre til fredagsbar, så ville de ikke lytte til mig mere.”

I den tid, vi lever i nu, hvor grænser i højere grad er kommet på dagsordenen set i lyset af #Metoo, har det så været et bevidst valg at arbejde med grænser?

“Ja, og jeg er jo også ung instruktør i en branche, hvor jeg generelt godt kan se, at sådan en som mig går og rydder op efter rigtig mange års fuldstændig eklatante måde at drive lederskab på. For mig er ‘Grænser’ også et projekt, som kan hjælpe mig med at frigøre mig selv. Jeg vil gerne passe på dem, jeg arbejder med, og jeg vil gerne passe på de unge, som jeg kommunikerer til. Når jeg laver mine egne ting, så løsriver jeg mig også fra at skulle være en del af en kultur, som jeg gerne vil stå lidt uden for.”

“Her kan jeg gøre det på min egen måde og sikre mig, at det bliver gjort ordentligt. Når jeg endelig har den mulighed, så har jeg heller ikke tænkt mig at lægge mig under en eller anden platforms ønsker om, hvad de nu tror, der er salg i, eller hvad de nu tror, der er klik i. Jeg vil gerne lave noget, der optager mig, og når jeg taler med de unge, så er det grænser, der optager dem. Altså, nogle af alle de ting vi har snakket, men også klima, køn, magt, det arbejdsmarked, de skal bevæge sig ud på, sex og seksualitet, samtykke og alle de her ting. Og jeg tror ikke, der er ligeså meget salg i at lave serier om de emner. Det må være derfor, der ikke er så mange, der laver det.”

grænser jonas risvig
grænser jonas risvig

Hvorfor er en serie som ‘Grænser’ vigtig?

“Personligt har det her univers en masse fortællinger, der mangler at blive udfoldet. Objektivt set har ‘Grænser’ et eksistensgrundlag, da man på de danske platforme virkelig har givet op på denne her unge målgruppe, fordi de er svære at fange. Man slipper dem, når de ikke længere er teenagere og samler dem først op, når man kan generere nogle abonnementer på dem, og de kan betale for en pakke på en af de store platforme. Det kan de ikke, fordi de er broke, men samtidigt har de brug for at se nuancer på deres liv og se noget, de kan spejle sig i mere end nogen anden målgruppe, tror jeg. Det er de sidste par år, inden man går ud af gymnasiet, hvor man stadig kan blive præget på sine meninger og holdninger. Så det er en sindssyg vigtig gruppe, som andre platforme tit bare undlader.”

Hvad vil du gerne opnå med serien?

“Jeg gad godt at se, om vi kunne gøre ‘Grænser’ til en klassiker. Jeg gad godt, at serien blev en del af denne her generations tilbageblik, når de sidder som voksne og ser tilbage på, hvad der dannede dem, ligesom jeg har haft mine klassikere, da jeg var ung. De gjorde kæmpe indtryk på mig, og jeg kan stadig huske, hvad de gjorde ved mig og hvad de gjorde ved min venneflok, og det synes jeg kunne være fantastisk, hvis ‘Grænser’ kunne vokse sig op og være, for jeg synes, de unge fortjener at få en generationsafspejling, og hvis jeg kan være med til at lave det, så er jeg meget beæret.”

Grænser’ sæson 2 har premiere d. 1. januar 2022 og udkommer søndag og onsdag på Jonas Risvigs Youtube-kanal.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics