Klima
Foto: Unsplash

Otte teenagere og en 86-årig nonne fik ret: Regeringen har pligt til at beskytte unge mod klimakrisen

I Australien har ny dom fastslået, at regeringen har pligt til at beskytte unge mod klimaforandringerne.

En australsk dommer har netop slået fast, at den australske miljøminister, Sussan Ley, har pligt til beskytte unge fra klimakrisen. Det skriver The Guardian.

I marts besluttede otte teenagere sammen med en 86-årig nonne, at de ville forhindre den australske miljøminister i at godkende et forslag fra landets førende kulproducent, Whitehaven Coal, om at udvide Vickery-minen i det nordlige New South Wales.

For at skaffe et påbud endte de i retten, hvor deres argument lød, at ministeren havde en omsorgspligt til at beskytte unge mennesker mod fremtidig skade fra klimaforandringerne.

Det synspunkt delte dommer Mordecai Bromberg. Han slog fast, at ministeren netop havde en omsorgspligt til ikke at agere på en måde, der ville resultere i fremtidig skade for unge mennesker. Dog gav han ikke bemeldte påbud, da han vurderede, at ministeren ikke ville bryde sin omsorgspligt.

Advokat David Barnden repræsenterede de otte teenagere. Han kalder beslutningen historisk og mener, den kan have en række konsekvenser.

”Retten fandt, at ministeren har en omsorgspligt for yngre børn og sårbare. Den pligt betyder, at en minister ikke må agere på en måde, der skaber skade – fremtidig skade – pga. klimaforandringerne for unge. Det er første gang i verden at sådan en omsorgspligt er blevet anerkendt, særligt i et common law land,” udtaler han til The Guardian.

Common law

Common law er et retssystem, hvor domstolene både kan fortolke ret, men også skabe den. Domstolene har her også en lovgivende funktion.

I Danmark er det kun Folketinget, der er den lovgivende magt, mens domstolene er den dømmende.

En afgørende milepæl

De unge er glade for dommen.

“Jeg er begejstret, fordi beslutningen er en milepæl. Min fremtid og alle unges fremtid afhænger af, at Australien bevæger sig væk fra fossile brændsler og sammen med resten af verden foretager afgørende klimahandlinger,” siger 17-årige Ava Princi.

Ifølge advokat Barnden, har dommeren indikeret, at han nu vil tage imod forelæggelser, inden han træffer yderligere beslutninger i den konkrete sag om udvidelsen af minen.

Whitehaven Coal har en anderledes fortolkning af dommen. I en udtalelse nævner de slet ikke omsorgspligten med et ord, men hæfter sig ved, at dommeren ikke lavede noget påbud.

Regeringen har også forholdt sig til dommen. En talsperson for miljøministeren udtaler, at regeringen overvejer dommen og vil have mere at sige, når den tid kommer. Dog hæfter talspersonen sig også ved, at selve påbuddet blev afvist.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics