Våben, narko, biler, falske coronatests, designerlamper, aflytningsudstyr og tæskehold.
Mangler du noget, kan du formentlig finde det på Facebook. Det eneste, det kræver, er, at du bliver lukket ind i de hemmelige grupper.
Heartbeats har i flere måneder fulgt en gruppe, som har over 2.000 medlemmer. Gruppen kan ikke søges frem. I stedet kræver et medlemsskab, at man bliver inviteret og godkendt.
Her foregår salget sommetider i koder for at undgå Facebooks opmærksomhed, men langt det meste foregår i det åbne og fra tilsyneladende rigtige profiler, hvorfra der efterspørges alt fra knojern til folk, “der kan lide at ødelægge ting.”
Slaraffenland for kriminelle
Videnscentret Digitalt Ansvar har siden 2017 arbejdet for at bekæmpe digitaliseringens skyggesider. Digital analytiker Christian Skettrup har ad flere omgange undersøgt Facebook-grupper, som den Heartbeats omtaler. Han arbejder også som såkaldt digital efterforsker for et advokatbureau og har gennemgået den omtalte gruppe.
”Mange har en idé om, at hvis man skal købe stoffer, skal man på the dark web og købe noget for kryptovaluta, men det her er et klart eksempel på, at det også foregår på de største og mest mainstream medier. Det, at det er så let og foregår så åbenlyst, gør det til et slaraffenland for folk, der gerne vil handle med ulovlige varer,” vurderer han.
Facebookgruppens udvalg
Blandt det, der efterspørges, købes og sælges i den lukkede gruppe, er:
Kokain, MDMA, opiater, menzodiazepin, morfin, ritalin, codein, cannabis, rohypnol, illegale svampe, psykedeliske meskalin-kaktusser samt receptpligtig viagra, slankemiddel og muskelopbyggende stoffer.
Også opslag om våben, racercykler, biler, designerlamper og guld er at finde i gruppen.
Derudover skriver en bruger, at han sælger en universalnøgle, som både kan åbne biler og slukke husalarmer. I opslaget skriver vedkommende, at nøglen er testet på 415 navngivne typer biler. “Her er virkelig en god mulighed for at lave kassen,” lyder det.
I grupperne diskuterer medlemmerne, hvordan de bedst undgår at blive opdaget af Facebook og politiet.
”Gruppenavnet skriger i øjnene,” lyder det fra en bruger, mens en anden foreslår at skrive i kodesprog: ”Facebook har mange algoritmer, der automatisk banner ord, så tegn imellem bogstaver er en god idé.”
Derudover bliver gruppens administrator ofte rost for sit arbejde i gruppen, ligesom at flere medlemmer har lavet indsamlinger til blomster til vedkommende.
Næsepudder i Lalandia
I Facebookgruppen bliver der efterspurgt og solgt alt fra designerlamper med klippede ledninger til en brøkdel af prisen, forfalskede kørekort og coronapas, biler, våben og universalnøgler.
”Nogle, der kan hjælpe min kammerat med lidt lækker næsepudder i Lalandia?” spørger en bruger, hvis profil både indeholder madlavningsvideoer og børnebilleder.
”Mangler hjælp til sporing/aflytning af en iPhone. Var det ikke noget med, at der var en, som kunne lave et link, som personen skulle åbne, og så kunne man følge med i telefonen i det skjulte,” skriver en mand, hvis profil også fremstår ægte.
Sælger falske coronapas
I Facebook-gruppen, Heartbeats har fulgt, er negative og positive coronatests i høj kurs.
En anonym bruger tilbyder fx 7.000 kroner, hvis nogen siger ja til at få lavet en PCR-test i en andens navn.
For selvom samtlige coronarestriktioner er ophævet i Danmark, kræver mange lande fortsat coronapas, hvis man vil på efterårsferie. Og det har fået flere til at efterspørge PCR-tests og falske vaccinepas.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) har tidligere kaldt det ”dybt forkasteligt”, at nogen har forfalsket coronapas. I april understregede han, at der er indført dobbeltstraf for netop coronarelateret kriminalitet.
Dobbeltstraffen udløber 1. januar 2022.
En anonym bruger søger ”et par friske gutter,” der gerne vil tjene 30.000+ kroner om måneden. Her er der to muligheder, hvoraf den ene omtales som “lovlig og uden risici,” og den anden “kan der ikke garanteres noget for.”
Og så er der en bruger, der i kodesprog skriver, at han søger en fast leverandør af kokain.
En af de brugere, der er med i gruppen, og som flere gange har efterspurgt og købt noget derinde, er Daniel, der er i midten af 20’erne og til dagligt går på en videregående uddannelse.
Daniel er ikke hans rigtige navn. Det ønsker han ikke frem, men redaktionen er bekendt med hans identitet.
Han har været med i tre-fire grupper som denne og har blandt andet købt hash via den nuværende gruppe, som Heartbeats omtaler.
”Jeg har efterspurgt flere ting, men kun købt noget et par gange. Hvis jeg skriver i gruppen, at jeg godt kunne ’bruge et besøg af noget grønt’, er der typisk bud efter et par timer. Det er oftest, når jeg har været ude af byen, at jeg har brugt gruppen. Ellers er det jo hurtigere at tage på fx Christiania,” siger han.
En hurtig handel
Daniel har flere gange oplevet, at grupperne pludselig skifter navn eller bliver slettet. Så sørger administratoren for, at han og mange andre brugere ryger med over i den næste gruppe, som fungerer præcis som de foregående.
”Noget af det, der går mest igen, er dyre racercykler og designerlamper. Så står der fx, at man kan få en cykel, der normalt koster 25.000 til 2.500 kroner i en ”hurtig handel”. Eller at man kan få en PH-lampe til 5.000-7.000 kroner, hvis man er klar på, at ledningerne er klippede,” fortæller han.
Ifølge Daniel lægger brugerne stor vægt på at anbefale hinanden, hvis man har haft en god oplevelse med en bruger, ligesom at upålidelige sælgere bliver outet. Der bliver jævnligt ryddet ud i brugere, og administrator skal godkende alle medlemmer og opslag.
Det samme viser opslag og kommentarer som dette:
Whistleblower fra Facebook
Heartbeats’ afsløring kommer kun en uge, efter at Facebook-whistlebloweren Frances Haugen i et interview med Wall Street Journal stod frem og fortalte, at virksomheden udmærket er klar over, at flere af dens platforme åbent bruges af narkokarteller og menneskehandlere.
Christian Skettrup fra Digitalt Ansvar kalder det “langt ude”, at Facebook ikke griber ind.
“Facebook siger, at de ikke kan gribe ind, før de bliver gjort opmærksomme på de ulovlige aktiviteter, men faktum er, at brugerne ikke gør meget for at skjule det. Der er ingen tvivl om, hvad der bliver solgt derinde. Facebook kan med algoritmiske moderationsværktøjer automatisk opfange størstedelen af de her ting,” mener han.
Skettrup har gennemgået den omtalte gruppe og vurderer, at det, der foregår derinde, er “åbentlyst kriminelt”.
“Der er flere opslag, hvor det klart fremgår, at brugerne sælger stoffer. Det er ulovligt, og det, at Facebook ikke får fjernet det, er ikke godt nok. Det viser, at Facebook ikke har styr på deres forretning,” mener han.
Heartbeats har forholdt Facebook kritikken. Her oplyser Camilla Nordsted, Communications Manager for Norden i en mail, at den omtalte gruppe er blevet fjernet for at overtræde reglerne:
“På baggrund af den information, Heartbeats har delt med os, har vi fjernet en række grupper for at overtræde vores regler. Det er ikke tilladt at sælge hverken coronapas, stjålne varer, stoffer, våben eller andre regulerede varer, og vi fjerner den type indhold, så snart vi finder eller bliver gjort opmærksom på det.”
Facebook: Det er ikke perfekt
Camilla Nordsted opfordrer brugerne til løbende at anmelde indhold, der ser mistænksomt ud.
“Vi er blevet langt hurtigere og bedre til at fjerne indhold, der overtræder vores regler, også før brugerne overhovedet ser det. Men vores håndhævelse er ikke perfekt, og derfor opfordrer vi også vores brugere til at anmelde indhold til os, som de mener overtræder vores regler,” udtaler hun.
Heartbeats har stillet Facebook ti spørgsmål, herunder hvordan det kan tage Facebook 16 måneder at opdage og lukke en gruppe, der åbenlyst sælger stoffer og våben. Det har Facebook ikke svaret på.
Vi har også spurgt, hvordan Facebook forholder sig til kritikken fra blandt andre Frances Haugen, der påstår, at techgiganten sætter profit over sikkerhed.
“Vi har absolut intet incitament, hverken moralsk eller kommercielt, til at lægge platform til skadeligt indhold. Det er på alle måder og niveauer vigtigere for os at sikre en tryg platform, hvor folk har gode og positive oplevelser, end at maksimere vores overskud. Det er netop derfor, vi investerer så massivt i sikkerhed og i bekæmpelsen af både hadtale og andre former for skadeligt indhold på vores platforme,” skriver Camilla Nordsted.
Ekspert: Grupperne findes stadig
Christian Skettrup har efter Facebooks svar undersøgt de lukkede grupper igen.
“Vi har foretaget en hurtig søgning og kan konstatere, at identiske grupper fortsat eksisterer. Det faktum – og de mange andre sager om ulovligt indhold – taler for regulering af sociale medie”, skriver han i en mail.
Til det svarer Facebooks Camilla Nordsted:
“Vi ved godt, at vi ikke fanger alt, og at der engang imellem også vil kunne findes eksempler på indhold, vi har fjernet ved en fejl (…) Når det er sagt, er vi helt enige i, at der er brug for ny regulering. Hver eneste dag forsøger vi at ramme den rette balance mellem ytringsfrihed og sikkerhed, men det ville være mere legitimt, hvis der var demokratisk fastsatte regler for, hvor grænserne skulle gå.”
Digital politipatrulje
Hos Rigspolitiet er man også udmærket klar over gruppernes eksistens, men selvom politiet gerne må oprette falske profiler på Facebook og være medlem af grupperne, må de ikke fremskynde til kriminalitet – og altså dermed hverken agere køber eller sælger.
I en mail til Heartbeats skriver Rigspolitiet, at man tager sagerne ”meget alvorligt”:
”Der er i disse år en tendens til, at kriminaliteten flytter online. Politiet er opmærksomme på denne udvikling og følger den nøje. Hvad enten kriminaliteten foregår i traditionel forstand eller på nettet, så tager vi sagerne meget alvorligt, og vi forfølger gerningsmænd både i den virkelige verden og den digitale.”
Politiet ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvad de gør for at komme online-kriminalitet til livs, men fortæller, at man er ved at etablere en ”digital politipatrulje, som vil patruljere synligt på sociale medier.”
Det har ikke været muligt at få politiet til at konkretisere, hvor mange grupper som denne, der findes på Facebook.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️