En martsdag i 1991 bliver den 25-årige taxachauffør Rodney King standset af fire hvide politibetjente i Los Angeles.
På anden side af gaden bor George Holliday. Måneden forinden har han købt sig et nyt videokamera, et Sony CCD-F77 Video8 Handycam, den seneste nye teknologi, og i de dage går han rundt og filmer alt, hvad han kommer i nærheden af. Da han nu hører råb og spektakel, retter Holliday fra sin altan på 2. sal kameraet mod politibetjentene på den anden side af gaden, der er i gang med at trække den sorte mand ud af hans bil. Og da de fire betjente begynder at tæske løs på den forsvarsløse taxachauffør, der ligger på asfalten, indfanger kameraet det hele.
“Der var sirener, hvinende biler og en helikopter, der cirklede lige over vores hoveder,” genkalder George Holliday sig dagen, i New York Times.
I en verden før internet, sociale medier og iPhones med HD-kameraer, er den slags dokumentation helt unik, og optagelserne af den voldelige episode er inden længe nået verden rundt. De fire betjente bliver tiltalt, men da to af dem året efter, 29. april 1992, bliver frikendt – de andre to dømmes for overfaldet – bliver mange års opsparet racefrustationer sluppet løs blandt farvede amerikanere, og Los Angeles eksploderer i hærværk og vold, så store dele af byen ødelægges og 50 mennesker ender med at miste livet.

Men modsat George Floyd, der i maj endte med ikke at kunne trække vejret og døde efter at være blevet anholdt af ligeledes hvide politibetjente, overlevede Rodney King og fortsatte livet som delvist taxachauffør og delvist symbol på systemisk racisme i USA – indtil han gik bort i 2012. Forinden havde han modtaget 3,8 millioner dollars i erstatning.
Nu, 29 år efter, har den i dag 61-årige George Holliday sat sit ikoniske kamera på auktion. Ikke på grund af den for længst forældede teknologi – kameraet virker sket ikke mere, og båndet med optagelserne er for længst arkiveret – men på grund af den store symbolværdi. Og fordi det er vigtigt at huske.
For de fleste unge i dag kan det virke sært, at et forældet og klodset stykke elektronik kan skabe så meget postyr, men i en tid inden alle med et klik på en iPhone kunne dokumentere alting, skulle der handlekraft og held til, at George Holliday var i stand til at filme volden mod Rodney King.
Det er auktionsfirmaet Nate D. Sanders, som står for onlineauktionen, og bud modtages indtil torsdag kl. 17 amerikansk vestkyst-tid. Men det er ikke billigt. 225.000 dollars – eller tæt på 1,5 millioner kroner – starter buddene på.
Men hvordan prissætter man symboler? Til New York Times sammenligner sociologiprofessor fra University of California, Anthony Hunter, prisen på kameraet med prisen på et slaveskib.
“Prisen på uddannelse er uvurderlig,” siger han til avisen og foreslår, at man bør donere pengene fra et eventuelt salg til the Smithsonian Institution – det amerikanske svar på Nationalmuseet.
Men den holdning deler George Holliday ikke. Han har allerede doneret en masse penge væk, siger han, og håber på at kunne bruge indtægten på at købe et hus.
“Jeg er stadigvæk blikkenslager og arbejder min røv i laser med at kravle rundt under folks huse hver dag,” siger han til New York Times.

Han skal dog nok være tålmodig med sit hus, for i skrivende stund er der ikke kommet et eneste bud på George Hollidays videokamera.