Screenshot fra Instagram

Kære Anders Hemmingsen: Du er en del af problemet, og en #Blacklivesmatter-post gør dig ikke til en del af løsningen

Hykleri er at udtrykke følelser, synspunkter eller lignende, som man reelt ikke har, for at opnå noget. For eksempel andres sympati.

I dag færdiggjorde jeg sidste afsnit af Netflixserien om den voldtægtsdømte mangemillionær Jeffry Epstein der, ligesom Harvey Weinstein, udnyttede sin magt til at chikanere og intimidere sine ofre til tavshed gennem årtier. Dokumentaren efterlod mig med en vrede mod systemet, kapitalismen og de magtfulde mænd, der gang på gang slap afsted med de mest obskure ting, fordi ingen turde at røre dem.

Og i dag faldt jeg også over Anders Hemmingsens nyeste post på Instagram. En kort video, der viser ordene “Black Lives Matter”, og som kommer i kølvandet på drabet af den afroamerikanske mand George Floyd, der igangsatte demonstrationer i hele verden inklusiv Danmark. Anders Hemmingsen, som jeg på ingen måde sidestiller med Epstein og Weinstein, har alligevel noget, der minder om det samme som førnævnte i en dansk kontekst: Magt.

Med sine 994.000 følgere er Hemmingsen nemlig en af Danmarks største instagrammere, der agerer talerør for “sjov, spas og hygge” og bevares, meget af det Anders Hemmingsen deler er da sjov, spas og hygge, men engang imellem er det også straight up sexistisk eller racistisk, hvilket er noget, vi skal turde at sige fra overfor. Det er her, at jeg personligt oplever frygten for at stille mig op mod en stor spiller.

Med mine 2.265 følgere mod Anders Hemmingsens næsten 1 million er der nemlig ingen tvivl om, hvem der har internettet bag sig, hvis denne klumme skulle udvikle sig til en konflikt. Jeg har flere veninder som, ligesom i Epstein- og Weinstein-dokumentaren, har forsøgt at stille sig op mod magtfulde mænd i Danmark, og gang på gang er blevet truet til tavshed med hademails, trusler og skældsord i et uendeligt langt kommentarspor.

Lad mig skynde mig at sige, at jeg, de to gange jeg har mødt Anders Hemmingsen, har fået et indtryk af, at han er en super flink fyr. Det er på ingen måde ham og hans person, jeg frygter. Det er hans magt til at mobilisere en kæmpe gruppe mennesker til at hetze mod mig, fordi jeg påpeger noget, der er problematisk. Det kunne jeg skrive en hel klumme om en anden dag. Men hvad er det så, jeg vil påpege, nu jeg har disclaimet min frygt for at blive socialt udskammet af trollehæren bag Danmarks mest magtfulde meme-mogul?

Jeg vil udstille hykleriet i Hemmingsens ‘Black Lives Matter-efterfulgt-af-fem-knyttede-næver-i-forskellige-hudfarver’-post.

På den ene side er det jo fantastisk og beundringsværdigt, at han bruger sin enorme platform til at dele det vigtige budskab med sine mange følgere. I skrivende stund har næsten en halv million set videoen og over 80.000 liket den. Burde jeg ikke bare sætte mig ned og være taknemmelig?

Kære Anders: Det er ikke en joke, det er ikke sjovt, og det har det aldrig været!

Nej. For på den anden side er selvsamme profil med til at opfordre til netop det, vi knap 15.000 mennesker, sagde fra overfor i søndags. Racisme, hverdagsracisme, hyggeracisme og diskrimination. Hemmingsen har gentagne gange delt billeder og videoer, der er så “hyggeracistiske”, at majoriteten er blevet blind overfor problemet. Os, der kritiserer det, bliver spist af med et “det er bare for sjov”-svar, mens vores kommentarer bliver svinet til. Hemmingsen har, i en samtale med en anden profil jeg følger, fralagt sig ethvert ansvar med sætninger som “jeg deler jo bare det, folk sender mig” og “tag det som en joke”.

Men kære Anders: Det er ikke en joke, det er ikke sjovt, og det har det aldrig været!

At poste et billede af tre asiatere på Højbro Plads og kalde dem kinesere –  uden at vide om de er vietnamesere, thailændere, japanere eller måske bare danskere – er ikke en joke. Det er racisme! At poste et billede af to drenge der sidste skoledag er klædt ud som henholdsvis oliesheik og Stram Kurs-tilhænger med et skilt, hvor der står “de skal ikke assimileres, de skal ud” er ikke sjovt. Det er racisme! At poste et billede af en (hvid) dreng der bruger sin (sorte) kammerats hår som gulvmoppe er ikke sjovt! Det kan godt være, at du har fået drengenes samtykke til at dele billedet, men det gør det stadig ikke ok. Det er racisme!

Hvad har hyggeracisme i Danmark med politivold og drabet på en sort mand i USA at gøre? Alt. Når racismen gang på gang slåes hen som fis og ballade, udviskes problematikkerne, og undertrykkelsen får lov at fortsætte. Alt det spiller ind i en falsk fortælling om, at vi ikke har racisme i Danmark, hvilket vi er nødt til at anerkende, at vi har, for at kunne bekæmpe den.

Og det er med til at holde hverdagsracismen i live og legitimere en kultur, hvor man må sige hvad som helst, så længe sætningen lige efter lyder: “Det bare er for sjov”. Men det er IKKE sjovt at være den brune dreng i klassen, der frygter for at blive sendt ud af landet, hver gang Stram Kurs får taletid i pressen, ligesom det ikke er sjovt at være den mørke pige, der konstant bliver drillet med sit hår.

Når vi står op for os selv og tør sige fra overfor hverdagsracismen, bliver vi kaldt for humorforladte, krænkelsesparate og kedelige, hvilket er det sidste man har lyst til at være, når man går i 4. klasse og bare gerne vil have nogle venner. Og hvad sker der så? Jo, vi går med til at blive kaldt “kineseren”, selvom vi føler os danske, og vores forældre måske er fra Korea, og vi går med til at blive kaldt “n*geren”, fordi det bare er for sjov, og de jo ikke mener det på den måde. Og vi går hjem, gang på gang, og græder os selv i søvne, fordi det er så udmattende.

Kære Anders Hemmingsen. Med din platform bidrager du til, at hverdagsracismen stadig lever i bedste velgående. Derfor klinger det hult for mig, at du poster en video med Black Lives Matter, når du aldrig har anerkendt, at du er en del af problemet.

Jeg håber, at du vil tage ansvaret på dig og lytte til os, der dagligt udsættes for den racisme, som du er med til at udbrede, og jeg håber, at du og dine følgere vil tage godt imod min klumme, så jeg kan lægge mig fladt ned og erkende, at jeg har taget fejl, når jeg sidestiller din magt med det magtmisbrug, vi har set så mange gange før.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics