Vi har ventet med længsel.
Ventet på at mærke bassen gennem kroppen på et svedigt dansegulv klokken to om natten.
Ventet på at sidde på skuldrene af en fremmed til en koncert, vi ikke kender halvdelen af sangene til.
Ventet på at få nye bedste venner i køen til toilettet.
Ja, selv ventet på at diskutere med garderobepersonalet klokken fem om morgenen, når vi har smidt garderobenummeret væk. Og de ikke orker flere forklaringer.
Og nu er ventetiden snart slut.
Ingen restriktioner
Fra næste uge må nattelivet, der ellers var sat til at være det sidste til at genåbne efter coronapandemien, endelig åbne. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften.
Og det er uden restriktioner.
Ingen mundbind eller klamme visirer fyldt med spyt. Væk er afstandskrav og forbud mod at servere alkohol efter klokken 22.
Livet er tilbage.
Men selvom vi, de koncert- og festhungrende gæster, er klar, gælder det samme så for natklubberne og spillestederne?
Vi har spurgt Museo, Culture Box, Bremen, Natbar, Hotel Cecil og Vega, hvor der bliver arbejdet på højtryk.
VEGA: “Fra 45 shows til 10”
Hos spillestedet Vega på Vesterbro har man længe været klar.
“Vi har haft ørene på vandrørerene i 100 år, men selvom vi har været klar over, at der har været bevægelse i tingene, havde vi ikke regnet med, at vi måtte åbne op igen allerede nu og helt uden restriktioner. Det lugtede af gode nyheder, men det her er virkelig fedt,” fortæller direktør Steen Jørgensen.
Vega og Lille Vega havde til sammen 45 shows i kalenderen for februar, men fordi det primært var internationale bands og artister, der er blevet forhindret i at optræde på grund af forskellige landes coronarestriktioner, er det tal nu barberet ned til 10.
“Vi mangler hele det internationale indhold, og derfor kommer februar også til at være usædvanlig. Lige nu er det kaos, men jeg er forventningsfuld og glæder mig bare rigtig meget over muligheden for at komme i gang igen,” siger Steen Jørgensen.
Museo: “Nu peaker vi”
Spørger man Remee Jackman, medejer af natklubben Museo i Indre By i København, bliver næste uge “fantastisk”.
“Det bliver den nytårsaften, vi aldrig fik. Nu peaker vi. Og vi er mega klar,” siger han.
Natklubben, der leder tankerne hen på et museum i Madrid, nåede kun at have åbent i få måneder, inden Folketinget trak stikket på nattelivet, og klubben måtte lukke ned på ubestemt tid.
“Det er rigtig ærgerligt, når man lige har bygget en medarbejderstab på 100 mennesker op og gjort klar til det helt store show, og så bliver der lukket ned. Heldigvis er gejsten der stadig, og det gode er, at folk virkelig har savnet det, vi kan. Det nattelivet kan. Og vi glæder os helt vildt til at sætte showet op igen,” fortæller han.
En god klub kan ifølge Remee hypnotisere én til at glemme tiden. Og det er det, Museo vil, når klubben slår dørene op igen på torsdag:
“Vi glæder os helt vildt til at mærke energien igen. Det der med at stå i rummet, når den helt rigtige sang kommer på. Det er fantastisk. Museo er et teaterstykke, og vi føler rigtig meget for det her. Vi har gjort os umage, og der er virkelig gjort noget ud af det.”
Foto: Rita Kuhlmann
Culture Box: “Arbejder som sindssyge”
Det københavnske spillested Culture Box, der gør sig i elektronisk musik, kommer til at arbejde solen sort for at få et program klar til næste uge, fortæller Tim Andresen, medejer og kunstnerisk leder:
“Først og fremmest er det mega fedt, at vi får lov til at åbne. Det havde ingen af os regnet med. Især fordi vi dagen før fik en mail fra Dansk Live om, at genåbningen ville komme i etaper, og vi skulle forberede os på, at det kunne tage noget tid. Klip til én dag senere, og så bliver det hele pludselig åbnet om en uge.”
Culture Box slår dørene op fredag den 4. februar. Og det bliver med 16 artister fordelt over weekenden.
“Vi arbejder som sindssyge for at få et program klar. Vi har været udfordrede af, at vi primært har internationale artister, men vi er klar,” siger Tim Andresen.
Spillestedets største udfordring bliver, hvis der pludselig opstår smitteudbrud blandt personalet.
“Det kan sagtens lægge os helt ned, hvis 10 af vores medarbejdere pludselig bliver smittet, så det gælder om at have back up på mange positioner og hele tiden tænke i kreative løsninger. Men vi glæder os til at få huset fuld af mennesker igen.”
Foto: Flemming Bo Jensen
Hotel Cecil og Bremen: “En kæmpe lettelse”
Jesper Majdall, direktør for Bremen Teater, Natbar og Hotel Cecil, turde næsten ikke tro på det, da nyheden om, at nattelivet ville blive skudt i gang før tid, kom:
“Da de første meldinger kom, skulle vi lige synke en ekstra gang. De ting, vi troede, at vi skulle gå og nusse med i februar, er strøget. Men det er en kæmpe lettelse. Jeg havde helt klart ikke regnet med det.”
Bremen Teater og Hotel Cecil har de første koncerter tirsdag, og så åbner natklubberne fredag.
“Det er virkelig en befrielse, at det ikke er på halve vilkår med mundbind og afstandskrav og bands, der er nødt til at bede publikum om ikke at synge med. Jeg glæder mig så meget til at se folk være løsslupne og glade,” siger han.
I september genåbnede nattelivet for første gang i halvandet år. Og selvom stemningen var euforisk dengang, forventer Jesper Majdall, at det bliver endnu vildere i næste uge.
“Dengang vidste vi godt, at vi nok skulle lukke ned igen på et tidspunkt. Nu går vi ind i foråret, og det betyder, at vi har sådan et langt strech, hvor alt bare bliver bedre og varmere, og vi kan åbne op og være sammen og stå mange mennesker sammen en sommeraften,” siger han og tilføjer:
“Det her bliver startskuddet på en rimelig lang opturssæson.”
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️