Foto: Ritzau Scanpix

Kulturminister til frustrerede koncertarrangører og natklubejere: “Hvis vi havde meldt ud tidligere, havde åbningen været mindre”

Koncertarrangører og natklubejere efterspørger langsigtede planer og kalder det “hånligt”, at der indkaldes til pressemøde i 11. time. Kulturministeren forstår frustrationerne.

Det kunne ikke være anderledes.

Selvom Omikronbølgen har holdt store dele af landet lukket siden 19. december, er det først nu – få dage før restriktionerne i kulturlivet står til at blive ophævet – at der kan meldes nyt ud.

Sådan må man forstå regeringen efter et pressemøde med sundhedsmyndighederne i København onsdag aften, hvor Heartbeats var til stede.

For var udmeldingerne kommet allerede for et par uger siden, så koncertarrangører, teatre, spillesteder og nattelivet kunne begynde planlægningen i god tid, så ville genåbningen også have været mindre, end den bliver nu.

Det fortalte både sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S):

“Hvis vi havde bedt om de her tal for to uger siden og dermed meldt ud til kulturlivet for to uger siden, så havde åbningen været mindre,” lød det fra Ane Halsboe-Jørgensen.

En måned med nedlukning

  • I december præsenterede regeringen flere tiltag, der skulle begrænse smitten med den fremadstormende Omikron-varitant.
  • Restriktionerne trådte i kraft 19. december og skulle gælde til 17. januar.
  • Siden da er smitten med Omikronvirus eksploderet, mens antallet af indlagte på landets intensivafdelinger er faldet.
  • Epidemikommissionen vurderer, at der er lavere risiko for alvorlig sygdom og indlæggelser, og derfor er man klar til at lempe en del af restriktionerne.

Flere koncertarrangører og natklubejere efterlyste onsdag formiddag langsigtede genåbningsplaner og flere faser at tage højde for, ligesom man så under den store genåbning i maj sidste år.

Dengang fik museer og teatre på forhånd at vide, at de var en del af fase to, mens nattelivet var planlagt til at åbne som noget af det sidste – i fase fire.

Og det var ifølge Jesper Majdall, direktør for Bremen Teater og Hotel Cecil, “en kæmpe hjælp.”

“Det er fair nok, at man første eller anden gang (der var nedlukning) ikke vidste, hvordan man skulle tilrettelægge et genåbningsforløb, men her efter snart to år bør man efterhånden have gjort sig nogle erfaringer. For os vil det være en kæmpe hjælp at kunne navigere ud fra en plan, der hedder fase 1, 2 og 3, ligesom man så i maj,” sagde Jesper Majdall til Heartbeats onsdag formiddag.

Minister: Nogle vil ikke være klar

På pressemødet ville vi derfor gerne vide, hvorfor man har ventet til sidste øjeblik med at fortælle, om kulturlivet er købt eller solgt.

“Den åbningsplan, vi kan præsentere for offentligheden og for Folketinget nu, er større og bedre, end den ville have været, hvis vi havde sagt noget i onsdags. Men jeg kan da godt forstå, at man træt af, at så lukker man med kort varsel, og så åbner vi op, og derfor har kulturministeren også sagt, at der kan være forståelse for, at der kan være nogle steder, hvor man ikke er klar,” svarede Magnus Heunicke.

De aktører i kulturlivet, som vi taler med, efterspørger langsigtede planer, så de har noget at forholde sig til. Noget konkret. De kalder det “hånligt sent”, at man indkalder til et pressemøde nu. Hvad vil I sige til dem? Er det bedre held næste gang.

Kritikken kommer blandt andet fra lederen af det københavnske spillested for eksperimenterende musik Alice, Bjarke Svendsen, der hellere ser en “full blown genåbning eller en fuldstændig nedlukning” frem for krav om mundbind, coronapas og et begrænset antal gæster.

Til det svarede kulturminister Ane Halsboe Jørgensen, at der er “fordele og ulemper” ved begge dele.

“Jeg kan fuldstændig godt følge og forstår ønsket om, at man ved tingene i god tid. Det er også en meget klar præmis, at jo nyere tal og jo nyere data vores eksperter har at regne på, jo mere opdateret er det, og i den her situation jo mere har vi så kunnet åbne,” svarede kulturministeren.

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics