1. Nyt fra Burt
Herhjemme havde vi indtil for nylig Bent Fabricius-Bjerre, hvil i fred, men i USA er de så heldige stadigvæk at have 92-årige Burt Bacharach, som i ufatteligt mange årtier – ofte i samarbejde med tekstforfatteren Hal David – har skrevet ufatteligt mange store store sange – og desværre også fået klæbet et prædikat af sødsuppe og muzak over sig, hvilket er fuldstændig uretfærdigt.
Lyt bare til numre som ‘I’ll never fall in love again’, ‘The Look of Love’, ‘Raindrops keep falling on my head’, ‘I say a little prayer’ og ‘What’s new pussycat’, som i forskellige versoner er blevet klassikere i munden på Aretha Franklin, Elvis Costello, Tom Jones og mange andre. Nu er Bacharach så aktuel med en ny EP i samarbejde med en anden sangskriver, Daniel Tashian, som jeg ikke kendte i forvejen, men det er deeeeejligt at lytte til på sådan en mandag morgen.
2. Fra den blinde plet
En af de største kollektive, blinde pletter, vi har som nation, er Grønland. Så stor en del af vores rigsfælleskab, så stor en natur, så stor en kultur, og det eneste, vi nærmest ved om landet, er noget med Eskimo-is, grønlænderstive christianshavnere og Trump, der vil købe det hele. Men en ny generation af unge grønlændere er begyndt at give lyd.
Sangerinden Nive blandt andre, og for nylig kom også dokumentaren ‘Kampen om Grønland’, hvor flere unge inuitter fortæller om at vokse op i et land, der både vil være selvstændigt og føler sig forbundet med kolonimagten Danmark. En af de mest spændende stemmer lige nu er den unge forfatter Niviaq Korneliussen, der med ‘Blomsterdalen’ har skrevet en roman om en af Grønlands helt store problemstillinger, nemlig de mange selvmord. Indtil videre er jeg nået til side 43 og lad mig med det samme afsløre, at det er godt!
3. Aflyst!
Her skulle der have stået noget om Kulturnat, men gud ske tak og lov er vi så heldige, at skidtet er aflyst, så vi undgår at stå i kø til croquis-tegning, kronjuvelerne på Rosenborg og tangoundervisning i et eller andet surt forsamlingshus.
4. Under motorvejen
Til gengæld lyder det her ret spændende. ‘Carpark Xperiments vol. 1’ hedder en ny, lille festival under Bispeengbuen på Frederiksberg med musik og mad. Men man skal være hurtig, for på grund af de der restriktioner, du ved nok, er der meget begrænsede billetter. Kun 50 stk. vil der være til salg.
5. Wu-Tang ice cream
Hvem siger, at hardcore hiphoppere ikke også kan have, i bogstaveligste forstand, bløde værdier? Wu-Tang Clan-rapperen RZA er sammen med mange andre amerikanere blevet så forarget over en jingle fra Good Humor – USA’s svar på Hjem-is-bilerne – at han nu har sat sig ned og selv skrevet en ny. Baggrunden er, at den umiddelbart uskyldige kendingsmelodi, som Good Humor har benyttet i bilerne i årevis for at lokke ishungrende kunder til, tilsyneladende er baseret på børnesangen ‘Turkey in the straw’, som i en senere version blev til ‘Nigger want a watermelon, ha-ha,’ sunget i 1916 af Harry C. Brown. Det er altså ikke god humor, men heldigvis var Good Humor med på idéen, sådan at du (hvis altså du er i USA) fra nu af kan købe hjem-is ledsaget af RZA’s ikke-raistiske jingle.
6. Efter apokalypsen
Da USA lukkede ned i marts og sendte de fleste medarbejdere hjem fra arbejdspladserne, skete det så hurtigt, at der ikke var mange, der nåede at rydde skrivebordene, tømme skraldespandene og vande potteplanterne. New York Times har sendt en fotograf rundt i de tomme lokaler i deres eget hovedkvarter på Manhattan – og også været forbi to andre arbejdspladser – for at dokumentere, hvordan et land i nedlukning ser ud. I øvrigt er det tankevækkende, at 86 procent amerikanere i samme artikel svarer, at de er godt tilfredse med at arbejde hjemmefra, og kun en ud af fem savner at komme tilbage på kontoret. Hvem sagde work-life balance?
7. Ja, tak!
Og i samme måned som USA valgte sin første farvede vicepræsident-kandidat, ser udvalget af danske modeblade sådan her ud. Sådan! Vi lader billedet stå et øjeblik. Nyd det. Og god mandag!