cyklister københavn
Foto: Visit Copenhagen/Thomas Høyrup Christensen

Heartbeats mener: Næste gang du vil råbe ’idiot!’ efter en turist på en Donkey-bike, så tænk dig lige om

Kære læser, velkommen til en ny uge og helt friske Morgenbeats, som denne gang efterspørger større respekt på cykelstierne. Som altid har redaktionen også et par kulturelle bud på, hvad du bør konsumere.

De fleste er efterhånden vendt tilbage på arbejde efter en velfortjent sommerferie i hedebølgerne, og for mange københavnere er det ensbetydende med at have skiftet solsengen ud med cykelsadlen.

Her på redaktionen har vi bemærket, at den danske industriferie virker til at ligge lidt tidligere end mange andre landes ferie, og august måned er derfor synonym med af masser af turister.

Den værste turist, der findes, kender vi alle: Turister, der leger cyklister. Nogen i Wonderful Copenhagen må have givet turisterne den idé, at København skal opleves på cykel, som den cykelby den er. De må have solgt cykelstierne som fredelige, idylliske ruter at opleve byen fra.

Vi kender typisk turisterne på den orange cykel eller det grønne elløbehjul, den vaklende bevægen sig gennem byen og den fuldstændigt håbløst manglende sans for trafik, og for at der skulle være andre mennesker på cykelstien/vejen/fortovet.

Om end det er til stor irritation for de af os, der betragter cykelstierne som vores motorvej, så er det også lidt virkelighedsfjernt at forvente, at du kan ræse gennem Nyhavn kl. 17.30 på en sommerdag uden at møde en tohjulet turist. For leden blev jeg sågar selv overhalet af en mand med et ægte dythorn på cyklen, præcis som på en scooter. Og den mand skal altså til at slappe lidt af.

Her på Heartbeats vil vi gerne slå et generelt slag for større tolerance over for turister på cykel og faktisk over for andre cyklister i det hele taget. I 2018 omsatte Hovedstaden for 51 mia. kr. (!) på turisme. Så næste gang du råber ’idiot!’ efter en vildfaren turist på en Donkey-bike i den forkerte side af vejen, så tænk lige over, at de nok betaler for asfalteringen af den vej, du kører på hver morgen – og at de faktisk ikke aner, hvad de laver. Lidt ligesom når du selv prøver at forcere en rundkørsel i Syditalien.

/ Louise Rimkjær

Ny sæson af ‘Gift ved første blik’

Det er endelig blevet den tid på året, hvor vi igen skal til at se ‘Gift ved første blik’ ovre på DR. Fra på torsdag kører bussen, og vi er selvfølgelig fuldstændig klar. Selvom vi næsten ikke kan overskue det, fordi reality altid er fuldstændig, ja, uoverskueligt. Men som altid kommer vi til at dække hele sæsonen hver eneste uge med anmeldelser og prognoser for hvert enkelt pars chancer for at ende sammen. Det bliver, tør vi godt sige, underholdende.

/ Thomas Balslev

Foto: Theis Mortensen/DR

At blive far på en anden måde end sin far

Hver generation har sit oprør med generationen før dem, og mange i den forælderdygtige alder genkender nok den beklemthed, der opstår, når man på den ene side ønsker at tale mere om følelser med venner, kæreste – og med sine børn – og på den anden side er et produkt af sine træagtige forældre.

Dette paradoks er omdrejningspunktet i Victor Boy Lindholms debutroman, ‘En del af hjertet går ud af kroppen’. Forud for at blive far reflekterer hovedpersonen i bogen over nedarvede maskuline mønstre, blandt andet ved at undersøge sin barndom og venskabet til Mark. Lindholms inspiration til bogen trækker på hans eget faderskab, der nu har et år på bagen, men også hans store interesse for fiskeri skulle ikke lade sig skjule i bogen.

‘En del af hjertet går ud af kroppen’ udkommer på fredag den 26. august, og jeg tør godt sige, at vi er flere på redaktionen, der glæder os til at læse den.

/ Louise Rimkjær


Delikat punk-pindemad

Den her live-session med Iceage, som udkom i forrige uge, er ikke bare et særdeles vellykket take på video-koncertformatet som sådan, det er også en for det notoriske balstyriske rockband fremragende opvisning i kunsten at fortolke sin egen musik i en intim retning. At den her slags digitale pindemadder overhovedet findes frit tilgængeligt vil altid være noget af det bedste ved internettet.

/ Thomas Balslev


Det bedste fra Heartbeats

Udvalgt af Emil Norsker

Årets foreløbig mest læste klumme her på Heartbeats kom i denne uge. Thomas Balslev har nemlig undersøgt svaret på det evige spørgsmål, der ligget i alle parforhold: Hvem gør mest derhjemme?

Det har han gjort ved, at han og hans kæreste downloadede en app, som gav point efter de forskellige (sure) pligter.

Du kan se resultatet her, og se, om du tør kaste dig ud i samme eksperiment.

En af vores mest populære podcasts, ’Rejsen’, er tilbage. Og den har fået en ny vært i form af journalist og influencer, Ida-Sophia. Du kan læse Louise Yasmin Rimkjærs portræt af hende her, og du kan også høre første afsnit, der han tv-vært, Anna Lin, som gæst.

Der er lagt op til det helt store streaming-slag denne sæson. Alle de store formater er kørt i stilling. Disney har (igen, igen) en Star Wars-serie på vej, Amazon har produceret verdens dyreste serie med deres prequel til ’Ringenes Herre’, og så er HBO Max netop landet med ’House of the Dragon’. Men Ditte Giese er ikke uddelt begejstret. Du kan læse hendes anmeldelse her.

Find mere om
Footer graphics