Foto: Martin Slottemo Lyngstad/Ritzau Scanpix

Morgenbeats: Giv de unge en gratis avis

Der har aldrig før været en så stor overflod af informationer i vores samfund. Vi er klistret til skærmene i syv timer om dagen i gennemsnit. Alligevel opstår der flere og flere nyhedsørkener i landskabet, og særligt de yngre generationer er voldsomt underernærede, når det gælder kvalitetsjournalistik. Den manglende adgang til reel og redigeret journalistik…

Der har aldrig før været en så stor overflod af informationer i vores samfund. Vi er klistret til skærmene i syv timer om dagen i gennemsnit. Alligevel opstår der flere og flere nyhedsørkener i landskabet, og særligt de yngre generationer er voldsomt underernærede, når det gælder kvalitetsjournalistik.

Den manglende adgang til reel og redigeret journalistik gør det muligt for en stærk understrøm af misinformation kan flyde frit i kloakken under vores samfund, hvilket fører til virkelige problemer som anti-vaxx’ere og konspirationsteorier.

En ny rapport fra Kulturministeriet viser, at under en fjerdedel af befolkningen har abonnement på en avis – enten på papir eller online. Og det er især blandt de yngre generationer, der er lav tilslutning. Kun syv % af de 16-24 årige har det, og selv blandt de 25-34-årige og de 35-44-årige er der få abonnenter med henholdsvis 10 og 12 procent. Samtidigt er der en tendens til, at jo længere din uddannelse er, jo mere tilbøjelig er du til at holde avis.

Det vil sige, at et stort flertal af alle yngre generationer må leve af, hvad er findes gratis. Bevares, der er også meget godt (som fx Heartbeats), men vi kan umuligt dække alle behov. Derfor er det vigtigt at betale for mindst én avis, hvis man vil virkelig vil holde sig orienteret om emner som Ukraine, finansloven og friblødere.

En løsning kunne være, at staten giver alle unge et gratis abonnement i 18-års fødselsdagsgave i et år. Det vil have flere fordele. Man viser og vænne unge til glæden ved kvalitetsjournalistik, og man vil samtidig tvinge medierne til at lave mere indhold henvendt til den målgruppe. Ikke mindst, hvis de skal have held til at holde fast i gruppen, efter at tilbuddet løber ud.

Statens udgift til dette ville betale sig mange gange tilbage i et demokrati, der er helt afhængig af, at dets indbyggere er så oplyste og informeret som muligt, så det kan tage de bedste beslutninger og vælge de bedste politkere. Ellers bliver vi hurtigt overladt til populister og deres letkøbte løsninger (hej igen, Trump).

Man kan selvfølgelig også omfordele en del af mediestøtten fra de traditionelle mediehuse til medier som Heartbeats, der har fat i de unge og gerne vil producere endnu mere kvalitetsindhold. Men lad os nøjes med én revolutionerende idé ad gangen.

Lad os starte med en gratis avis. Det ville gøre både læserne, medierne og os alle sammen godt.

Af Emil Norsker

Lys over København

Der er lyspunkter i vintermørket. Et af dem er ‘Copenhagen Light Festival’, som netop nu har lys-installationer og lys-skulpturer placeret rundt omkring i København. På Kalvebod Bølge kan du bevæge dig i et blåt landskab af lys og opleve 250 blå lysarmaturer i udstillingen ‘Don’t Be Blue‘ eller tage forbi BLOX og se ‘Light Documentaries’, der er en installation i krydsfeltet mellem lys-skulptur og videokunst. Lysfestivalen kan opleves frem til 27. februar.

Gramparents

Få ting er sødere end bedsteforældre, når de er allermest bedsteforældre-agtige. Er du ikke overbevist? Så skal du gøre dig selv den tjeneste at følge Instagram-profilen ‘Gramparents’, der giver dig et dagligt skud af granparents cuteness. Men pas på – billederne giver dig også lyst til at trække stikket, flytte til Syden og sidde på en fortovscafé og spille backgammon med alle pensionistvennerne.

Den bedste ædelse på stadion

Mad og drikke er en af de store fornøjelser ved at tage på stadion, og denne Twitter-profil, Footy Scran, samler nogle af de bedste eksempler på god mad. Man kan sagtens klare en uafgjort eller selv et nederlag, hvis blot man kan skylle det ned med en god fadøl og lidt god junkfood.

Det bedste fra Heartbeats

En ny sæson af ’Borgen’ er skudt i gang, og idémanden til det politiske plot er tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard. Her fortæller han Annelise Hartmann Eskesen om, hvordan det at medvirke til en Netflix-serie har været omgærdet af mere hemmeligskræmmeri, end meget af det politiske arbejde, han har været involveret i.

For hver dag virker det som om, at krigen mellem Rusland og Ukraine rykker tættere på, og for os i vesten virker det til, at Putin har sit land i jerngreb. Men der findes faktisk en protest-kultur blandt ungdommen. Veronica Magaard fortæller historien om rap- og rockgrupper, der spiller styret op til dans.

Vores modehold havde en fantastisk modeuge. Hvor god den egentlig var, kan man få en fornemmelse af ved at se denne video. De havde nemlig et gammel VHS-kamera med, og det gav mange sjove øjeblikke.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics