Claes Bang Dracula
Claes Bang i 'Dracula'

Genbrugsserier: 2020 på skærmen bliver ét langt deja vu

‘Dracula’, der netop har haft premiere på Netflix, er bare ét eksempel på en 2020-tendens, hvor streamingtjenesterne satser på sikre kort og velkendte historier.

Netflix havde sidste weekend premiere på serien ‘Dracula’ med danske Claes Bang i titelrollen. Bang er både dæmonisk dekadent og satanisk sexet som den blodtørstige greve, og serien er generelt ganske glimrende og værd at bruge fire en halv time på.

‘Dracula’ er skabt af Steven Moffat og Mark Gatiss, som tidligere har stået bag ‘Sherlock Holmes’ med Benedict Cumberbatch i hovedrollen. Her havde de – i hvert fald de første sæsoner – held med at give den utroligt velkendte historie et par twist, der gjorde det interessant at følge med, og på samme måde er historien om Dracula nyfortolket, blandt andet fordi Dracula har planer om at drage til England, serien foregår i flere tidsaldre og vor vampyrhelts nemesis Van Helsing er gentænkt.

Men – det ændrer ikke rigtigt på, at historien om Dracula er fortalt utroligt mange gange i forvejen. Og det virker som en tendens, at man i 2020 i store træk kan tygge sig gennem en serie om ugen uden nogensinde at se noget egentligt nyt.

At satse på sequels, reboots og remakes kender vi kun alt for godt fra filmverdenen, og Hollywood beriger os i år med blandt andet ‘Top Gun: Maverick’ (34 år efter originalen), ‘Coming to America 2’ (31 år efter den første film), ‘Bill & Ted Face the Music’ (29 år efter den seneste Bill & Ted-film) og ‘Ghostbusters: Afterlife’ (31 år efter ‘Ghostbusters II’). Men også hos streamingtjenesterne har man investeret i pallevis af nye flasker med gammel vin i.

Udover ‘Dracula’ byder Netflix eksempelvis på ‘Cursed’ – en nyfortolkning af legenden om Kong Arthur (ham med sværdet, der sidder fast, du ved), ‘Jurassic World: Camp Cretaceous’, en animeret serie baseret på dinosaurparken, vi allerede kender fra tre bøger og fem film (med én mere på vej i 2021!) og ‘Ratched’, som fortæller historien om Nurse Ratched, skurken fra filmen ‘Gøgereden’. På rygteplanet skulle Netflix også blive stedet, hvor man kan se serien ‘Snowpiercer’ – baseret på filmen af samme navn fra 2013, der igen var baseret på en graphic novel.

Marvel forlænger deres ekstremt succesfulde filmfranchise med tv-serierne ‘The Falcon and the Winter Soldier’ og ‘WandaVision’ med Vision og Scarlet Witch i hovedrollerne. De får premiere på Disney+, der sandelig også har tv-serien ‘Turner and Hooch’ på vej – baseret på filmen fra 1989 med Tom Hanks. For ikke at tale om ‘The Mandalorian’, der foregår i ‘Star Wars’-universet og allerede har skabt rundt regnet 8.000 memes med figuren ’Baby Yoda’.

Star Trek Picard

‘Star Trek’, som har eksisteret siden 1966, tager en tur mere ud i galaksen med ‘Star Trek: Picard’, hvor 79-årige Patrick Stewart endnu engang spiller Jean-Luc Picard, som han gjort siden 1987. Den kan ses på Amazon, og her har kan man også snart se ‘Walking Dead: World Beyond’, en spin-off på ‘Walking Dead’. Og så har der netop været premiere på serien ‘Treadstone’, der foregår i samme univers som filmene om Jason Bourne. 

HBO står ikke tilbage for de andre og er på vej med ‘House of the Dragon’, en prequel til ‘Game of Thrones’, der foregår 300 år før moderserien. Og ‘Perry Mason’, en serie om forsvarsadvokaten som nogle måske vil huske fra mere end 80 romaner og noveller, seks spillefilm og tre tv-serier.

Længere ude i fremtiden kan vi se frem til serier som ‘The Lord of the Rings’, ‘Time Bandits’, baseret på filmen fra 1981, ‘True Lies’, baseret på filmen fra 1994, ‘High Fidelity’, baseret på filmen fra 2000, der var baseret på en roman, to nye ‘Star Wars’-serier, ‘Superman and Lois’ og ‘Party of Five’, en remake af serien, der på dansk hed ‘Vi bli’r i familien’ fra 90’erne.

Retfærdigvis er der også masser af originale serier på vej, men det er en tendens, at man i år skal lede lidt på streamingtjenesterne, hvis man vil se noget, man for alvor kan blive overrasket af.

Footer graphics