Søborggruppen
PR-foto

Ugens podcast: Heartbeats anbefaler ‘Søborggruppen’

På Heartbeats udgiver vi næsten dagligt nye podcasts, men vi vil også gerne hylde dem, vi selv bliver inspireret af. I denne uge lytter vi til ‘Søborggruppen’ med Line Knutzon som detektiv-konspirationsjæger.

Hver gang jeg åbner min podcast-app, bliver jeg tilbudt de to samme slags podcasts i skiftende formater: Enten er det kendte mennesker, der taler med andre kendte mennesker om at være kendte mennesker. Eller også er det noget true crime eller andet alvorligt krimistof, helst mord og vold, som underholdning.

Da jeg ikke kan lide nogen af delene, var det en glædelig overraskelse, at konspirationsdramaet ’Søborggruppen’ fra Betty Nansen Teatret havde premiere i mandags. Det er dramatiker Line Knutzon og journalist David Pepe Birch, der er på spil, og ’Søborggruppen’ trækker på en tradition, som næsten er uddød, nemlig radioteater.

Historien er, at Line Knutzon køber en gammel walkman på et loppemarked og finder et efterladt kassettebånd i den med noget af en sprængfarlig afsløring: I 1984 gik en flok psykologistuderende sammen om en storstilet plan for at udradere og underminere pædagogernes faglighed og anseelse og erstatte pædagogik med psykologi. Deres motiv var, at der ikke var noget arbejde til dem, og de havde meget studiegæld, og der skulle skabes arbejdspladser til psykologerne.

Som sådan vækker konspirationen genklang. Vi uddanner flere psykologer, mens vi sparer på pædagogerne. Pædagogernes faglighed er der så godt som ingen respekt om mere, bare se på normeringsdebatten, og i dag fejler alle jo efterhånden noget psykisk. Vores børn får en diagnose, hvis ikke de kan bunkepasses, vi er alle særligt sårbare og psykisk sensitive, der er venteliste til psykologisk hjælp, et livsvilkår som sorg eller et knust hjerte diagnosticeres, og det offentlige pumper milliarder af kroner i støtte til psykologbistand til landets borgere.

De unge har angst og spiseforstyrrelser, de små har ADHD og autisme som aldrig før. Og en forsøgsordning giver gratis psykologhjælp til unge mellem 18 og 24, der har angst eller depression. Men psykologhjælpen er jo netop ikke gratis, den er møgdyr for staten og dermed for skatteyderne.

Konspirationen om psykologvældet bliver kædet sammen med Anders Fogh Rasmussens berømte tale i 2003 om rundkredspædagogik, og det lyder måske nok alvorligt alt sammen, men fordi Line Knutzon er Line Knutzon, er ’Søborggruppen’ helt utrolig morsomt, især fordi Line selv ender til psykolog, efterhånden som hendes paranoia og sølvpapirshat får overtaget. Så det er lige før, man som lytter køber præmissen om, at landets psykologer arbejder målrettet på at gøre os sygelige og sindssyge, så de kan taksere os 1.200 kroner i timen for at tale med os.

’Søborggruppen’ er dejlig overskuelig med kun to afsnit og et godt afbræk fra sniksnak-podcasts. Et ægte kunstnerisk og humoristisk projekt med resonans i virkeligheden.

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics