Bogreol England
Foto: Shutterstock

Morgenbeats: Det er åbenbart bare noget lort at være kvindelig forfatter i Danmark

Tilbage fra hvede-og-bede-ferien og direkte ind i kønsdebattens seneste uligheder: Anmeldelser af bøger.

Forleden kunne Dagbladet Information offentliggøre nogle ret nedslående resultater for dansk litteratur: Danske aviser anmelder flest bøger skrevet af mænd. Mandlige forfattere får samtidig bedre anmeldelser for deres bøger end deres kvindelige kollegaer, og der er samtidig flest mænd, der anmelder. Og når kvinder så anmelder, er de hårdest ved de kvindelige forfattere. Det er med andre ord noget lort at være kvindelig forfatter.

Det skal lige siges, at der ikke er tale om en synsning foretaget af en queer-skribent med skævt pandehår på Informeren. Det er derimod konklusionerne i en større undersøgelse udført på Aarhus Universitet, hvor de har analyseret 24.000 avisanmeldelser af bøger fra 2010-2021. Der er med andre ord tale om en dokumenteret signifikant kønslig skævvridning af dansk litteraturkritik, når to ud af tre anmeldte bøger er skrevet af mænd. Kulturel sexisme kunne man vel kalde det.

Men er der så overhovedet plads til kvindelige forfattere og deres fortællinger i et medielandskab, som i den grad hylder mandens værker og mandens fortælling? Og er det ikke sært, når nu vi ved, at kvinder læser flest bøger, og at der udgives nogenlunde lige mange bøger af mænd og kvinder? Og at litteraturvidenskab, som historisk set har uddannet mange litteraturanmeldere, har en overvægt af kvindelige studerende?

Simon Pasternak fra Gyldendal udtaler i artiklen, at “litteraturen skal passe til de mennesker, der findes, så det er da ødelæggende, hvis næste led i kæden efter forlagene, nemlig anmelderne og bloggerne, skrævvrider billedet”. Som det ser ud nu, så er aviserne domineret af mandlige anmeldere, mens bogblogs og de sociale medier er domineret af kvinder.

Nu er det sådan, at jeg selv udgiver en bog om to uger, min tredje af slagsen, og nu er jeg pludselig bekymret. Jeg er stolt af min bog, ‘Ulige uger’, som jeg har skrevet på on and off i over tre år, og har tillid til, at den nok skal finde sine læsere, uanset hvad anmelderne mener. Men jeg fortryder da meget, at jeg har bedt forlaget om at sende den til en masse kvindelige anmeldere. Min bog er skrevet om og til kvinder, men det er ikke i høj kurs, kan jeg forstå. Pokkers. Bare man hed Kasper og skrev om noget mandet.

Af Ditte Giese

Brit-rock i Søndermarken

Vi glæder os ret meget til, at den nye københavnske festival Syd For Solen finder sted 10.-12. juni i Søndermarken. Programmet er uhørt godt med Liam Gallagher, The National og Jungle øverst på plakaten, men også de mindre kendte navne er værd at tjekke ud. Især det engelske band The Goa Express har fat i den helt lange ende af brit-rocken på deres nyeste single. Vanvittigt god energi!

Af Thomas Balslev

Drik øl til

Hvis du på nogen måde har brug for en undskyldning til at drikke en velskænket øl, er denne uges ølfestival den helt rette begivenhed. Der er masser af nye smager, der kan prøves over hele byen og særlige arrangementer som fx ’The Beer Bath Experience’, hvor du kan få en spa-oplevelse bag Carlsbergs mure med termiske bade – selvfølgelig toppet med øl. 

Se programmet HER

Af Emil Norsker

Feministisk modsvar

Den engelske forfatter Deborah Levys første bog i hendes erindringstrilogi, ‘Things I Don’t Want To Know’ fra 2014, er netop kommet i en dansk oversættelse, der simpelthen bare hedder ‘Ting jeg ikke vil vide’. I sig selv er det selvfølgelig en ret æggende titel, men selve bogen – som i øvrigt er skrevet som et feministisk modsvar til George Orwell – er et godt eksempel på den efterhånden gamle sandhed, at kriser er godt bogstof. Den her er selvbiografisk og på én gang et klogt og forvirret bekendtskab over 140 sider, der dels foregår på Mallorca og det apartheid-prægede Sydafrika, hvor Levy voksede op. Stor anbefaling.

Af Thomas Balslev

Det bedste fra Heartbeats

Udvalgt af Emil Norsker

Vores dygtige skribent Ditte Giese er ikke bange for at starte en skarp debat. Da hun for 14 dage siden skrev: Hvorfor tuder forældrene i Generation Millennial mere end deres børn? fik det masser af kommentarer og også Feminas chefredaktør til tasterne, hvor hun kaldte Ditte Giese privilegieblind. Nu har Ditte Giese skrevet dette modsvar, så debatten fortsætter:

Får du først ro i sindet, når alle overflader i dit hjem er skinnende rent, så er du formentlig den perfekte deltager i TV2’s nye underholdningsprogram ’Det rene vanvid’. Det kan dog også være, at du har OCD, og så er der mindre at grine af, mener vores skribent Veronica Magaard i dette indlæg:

Det er ofte drengene, der indtager byens aktive åndehuller som skateparker og boldbaner. Det har man taget konsekvensen af ude i Nordhaven, hvor man har indrettet et byrum efter indspark fra pigerne:

Footer graphics