Morgenbeats: Mens jeg drømmer om vin på fortovscafeer, forsøger min ukrainske veninde at finde det nærmeste bombeshelter

De lever begge i Europa, men de befinder sig i to forskellige verdener. Ditte Lynge fortæller om, hvordan det er at snakke med sin ukrainske veninde, der lægger helt andre planer end hende. Derudover spiller vi badminton (igen) og tager på Louisiana.

Sidst, vi så hinanden, var i Berlin. Det var sommer og 30 grader. På et billede derfra smiler vi stort med hver vores glas vin i hånden. Vi taler om alt det, vi skal i fremtiden. Nu handler vores samtaler om beskyttelsesrum, skydetræning og mulige flyangreb. 

Mens jeg googler flybilletter til en forsinket vinterferie i Paris og drømmer om hvidvin på fortovscafeer og blå himmel, forsøger min ukrainske veninde Yanina Korniienko at finde det nærmeste bombeshelter og pakke emergency bags, så hun er klar, hvis Rusland pludselig gør alvor af truslen og invaderer hendes hjemby, Kiev.

Aldrig har vores verdener været så langt fra hinanden, og aldrig har jeg tænkt så meget på hende som nu. For hvordan fortsætter man sit liv, når hele verden frygter, at din by ligger i ruiner om kort tid?

”Når jeg hører et fly, kan jeg ikke lade være med at kigge op. Et angreb kan komme ud af det blå, men når russerne indtager ukrainsk luftrum, så ved jeg også, at det vil tage dem 30-40 minutter at nå til Kiev, og den tid har jeg til at finde et sikkert sted,” fortalte hun mig for nylig, da vi talte i telefon sammen, og på en uforklarlig måde beroligede det både hende og jeg. 

Af Ditte Lynge.


Make Badminton Great Again

Gik du og manglede en dansk serie om badminton? Nej, det gjorde vi heller ikke – men det var nu meget godt, at vi fik den alligevel. DR udgav torsdag tredje episode af den satiriske sportserie ‘Make Badminton Great Again’ med Frank Hvam i værtsrollen. Det danske pokalskab har været lukket alt for længe, og igennem underspillet, sort humor gelejder komiker Frank Hvam os igennem dansk badmintonhistorie (det er mere spændende, end det lyder). Programmet bliver primært båret af det gennemførte værtskab, klassisk drille-humor og konstante stikpiller til den danske badminton-forræder Viktor Axelsen som for nylig skiftede fra DK til Dubai.

Og så har Simon Kvamm og Hugorm lavet en slagsang (sådan en skal man jo også have, når nu fodbolden har så mange).

Kan du komme ind på Berghain?

Nu kan vi rejse frit og gå på natklub igen, og et af de bedste steder at tage hen vil altid være Berlin. Her kan man besøge den legendariske natklub Berghain. Dørmanden er kendt for sine mange tatoveringer og for angiveligt at have afvist Britney Spears og Paris Hilton. Men har du det, der skal til for at komme ind gennem nåleøjet? På en ny platform kan du øve dig i at komme forbi dørmanden.

Foto: John Macdougall/AFP/Ritzau Scanpix

Stærke farver

Har du også savnet at gå på museum under coronanedlukningerne? På Louisiana udstiller de en international klassiker den franske og ukrainske kunster Sonia Delaunay (1885-1978). Hun var en af de største avantgardekunster i mellemkrigstiden og bliver betragtet som datidens forløber for modernismen. Delaunay er nok mest kendte for hendes malerier med stærke farver og karakteristiske geometriske felter samt hendes runde og harmoniske former. Udstillingen har fokus på mange forskellige genrer som malerkunst, tekstildesign og reklamer. Den kan opleves mellem d 12. februar frem til 12 juni 2022 på Louisiana.


Det bedste fra Heartbeats

Udvalgt af Emil Norsker

Hele verden skæver nervøst til Ukraine, hvor Vladimir Putins hær står ved grænsen og puster sig selv op til, hvad han tror er ny storhed. I Kiev forbereder befolkningen sig og prøver ellers at leve så normalt som muligt. Ditte Lynge har talt med sin ukrainske journalistkollega, Yanina Korniienko om, hvordan det er at leve i skyggen af Putins ego og krigsmaskine.

Vi bliver ældre og ældre, når vi bliver gift. Men der findes også unge mennesker, der finder kærligheden tidligt og tør binde sig hurtigt. Veronika Magaard har mødt dette både helt almindelige og helt usædvanlige par.

Som den sidste kvinde blandt otte mænd var Hanne Jarmer tæt på at blive valgt til at blive den første danske i rummet. Men en simpel øjenoperation kom i vejen. Nu er hun til gengæld blevet iværksætter og vil gøre livet sjovere for hunde over hele verden.

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics