Så er det pigernes tur: Nyt byrum i Nordhavn er skabt særligt til unge piger

Forskningen viser, at piger ofte bliver tilskuere til drenges aktiviteter i teenageårene. Det vil et nyt og mere sanseligt byrum under Orientkajs metrohøjbane gøre noget ved.

Det skorter ikke på aktive byrum i København. Men kaster man et hurtigt blik på ens lokale skatepark, basketball- eller fodboldbane, vil man hurtigt kunne konstatere, at de bruges af en overvægt at unge drenge og mænd.

På en god dag, sidder der måske et par unge piger og ser på.

Det er helt almindeligt. Ifølge undersøgelser ender piger ofte som tilskuere til drenges aktiviteter i ungdomsårene. Men sådan behøver det jo ikke at være.

Derfor er et nyt byrum tilegnet unge mennesker på vej i Nordhavn, hvor man har haft særligt fokus på at skabe faciliteter til piger.

Byrummet, der forventes at være færdigt i 2023, er udviklet i samarbejde med cirka 90 elever i alderen 13-18 år fra de nærliggende skoler, Randersgade Skole og Copenhagen International School.

Konkret bliver der tale om et 1.500 kvadratmeter stort og sanseligt byrum med vild og blomstrende bevoksning, et større skulpturelt træmøbel og så vil der være trampoliner, et stort spejl og en danseplads.

Ingen spilleregler

“Vi kan se, at det er vigtigt for pigerne, at byrummet taler til sanserne, og at der ikke er spilleregler eller krav til, hvad man skal lave, som der eksempelvis er med en fodboldbane,” siger Anne Skovbro, der er administrerende direktør i By & Havn.

“De vil gerne selv definere og udforske stedet. Og så skal der være flere forskellige brugergrupper, der bruger byrummet så man kan spejle sig i de voksne eller interagere med drengene.”

Piger oplever i modsætning til drenge ofte byrum på vej til et mål, snarere end at selve byrummet bliver et mål i sig selv. Derfor har man lagt vægt på at indtænke passager, stier og ruter gennem de nye byrum, der virker inkluderende på pigers typisk mere lavintense bevægel­sesaktiviteter.

Det kommende byrum er også designet ud fra den opfattelse, at en mere markant æstetik og særlig sanselig oplevelse kan være med til at indgå som en del af pigegruppers digitale sociale liv på Instagram, TikTok og Snapchat.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics