Fotokredit: Heartland/TV2

Klumme: TV2’s program ’Det rene vanvid’ er med til at hobbyficere OCD

Under coronaepidemien sprittede vi af som aldrig før og blev oplært i, hvordan man gør grundigt rent for ikke at blive smittet med den ”dødbringende” coronavirus, og det har fået flere unge til at udviklet OCD. TV2-programmet ’Det rene vanvid’ hylder fortsat rengøringskulturen.

Jeg ved ikke, hvor jeg skal begynde, når jeg skal beskrive TV2’s nye rengøringskonkurrence ’Det rene vanvid’. Det kan nok bedst beskrives som, ja, det rene vanvid. I programmet bliver der rengjort alt fra de blåfarvede festivaltoiletter til beskidte hundenumser, og deltagerne bliver bedømt af et kompetent dommerpanel ud fra deres evne til at få tingene til at skinne. I hver dyst siger værten Neel Rønholt: ”På pletterne, begynd!”. Det bliver næsten ikke dummere.

Hver uge bliver en deltager så elimineret, og konceptet minder på den led utrolig meget om diverse amatørkonkurrencer som fx ‘Masterchef’ eller ‘Den Store Bagedyst’, som de fleste af os nok kender. Udover at madlavning, strikning og bagning for det meste ikke kan udvikle sig til en sygdom. Med rengøring er det anderledes. Nogle af deltagerne indrømmer selv, at deres såkaldte ”rengøringsvanvid” faktisk er et problem for dem i deres hverdag.

Jeg har selv har været lidt for glad for at dyrke rengøring på et usædvanligt plan, så jeg genkender rengøringsmaniens sider. Engang støvsugede jeg også flere gange om dagen, afsprittede alt i mit hjem og vaskede og afsprittede mine hænder til blods. Alt sammen for at få et glimt af tilfredsstillelse – lidt ligesom en narkoman. For mig var der imidlertid tale om tvangstanker, og for en OCD-ramt som mig er programmet fuldstændig vanvittigt.

Programmet er underholdende og ren feel good-fjernsyn, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, at der burde være en grænse for, hvilke idealer og hvilken kultur der vises på landsdækkende tv i underholdningens tjeneste.

Selvfølgelig indeholder ’Det rene vanvid’ masser af humor og ironisering over, at nogle mennesker simpelthen er så bidt af at gøre rent, at de gerne vil konkurrere i det, men her går grænsen også. Programmet får det nemlig til at se ud som om, at deltagerne hygger sig med at gøre rent til daglig, og at det hele bare er lidt for sjov.

Da TV2 søgte deltagere til programmet, skrev de i deres opslag:

”ELSKER du at gøre rent og slapper du først af, når hver en afkrog er blevet gennemsprittet og afkalket? Bliver du tit drillet af familie og venner på grund af dit rengøringsvanvid? Og er du samtidigt et kæmpe konkurrencemenneske, som har mod på at sætte dine rengøringsevner på prøve i et nyt og underholdende rengøringsshow på TV 2 Zulu?”

Hvis du først slapper af, når du har gennemsprittet og afkalket hele dit hjem, så har du nok brug for psykologhjælp, hvilket mange da også har. At deltage og udstille dig selv i et dumt tv-program, der fodrer din idé om, at rengøring får dit nervesystem til at slappe af, kan ikke være den rette medicin her.

Usund hobby

En af deltagerne beskriver hendes rengøringsvanvid som hendes hemmelige hobby, som kun få i hendes vennekreds kender til, og at det giver hende stor tilfredsstillelse at støvsuge tre til fire gange om dagen, og hun tager endda støvsugeren med, når hun bor på hotel. Hendes støvsuger bliver skiftet ud en gang om året på grund af slitage.

I mine ører lyder det ikke som en særlig sund hobby. Lad os være ærlige: Det er nok ikke bare en hobby, men et reelt problem. Og at TV2 er med til at hobbyficere folks problemer med det her program, mener jeg, er en problematisk tendens. Selvom jeg selvfølgelig godt er klar over, at folk deltager frivilligt.

At dyste om en rengøringsguldpokal, og om, hvem, der er den bedste ‘kalkfjerningsnarkoman’, som værten udtrykker det, gør mig virkelig vred, fordi det er med til at normalisere og promovere overdreven rengøring, der i værste fald kan få nogen til at udvikle OCD, og fordi det samtidigt gør mig ængstelig. Det kan godt være, at jeg bare er for følsom og ikke kan tåle at høre om, at et måltid, du spiser i bilen, svarer til at slikke på et lokumsbræt med hensyn til bakterier, men den slags information vil jeg helst undgå, for det giver mig sygelig angst for bakterier og gør mig for opmærksom på hygiejne.

Der er tre procent af den danske befolkning, der lider af OCD, så jeg er nok ikke den eneste, der oplever at blive fodret med tvangstanker af at se programmet.

Rengøring er ikke et talent

Der er noget helt forkert i at bedømme folk ud fra deres evne til at gøre rent, og samtidigt er det også virkelig latterligt, fordi det intet har med egentligt talent at gøre. Jeg kan forstå den slags programmer, når det handler om at lave mad, at male eller strikke, som udtrykker et kreativt talent. Men rengøringstalent? Come on. Efter min mening er det også uetisk at caste mennesker, der allerede lider af en sygdom, eller på den her måde er med til at videreudvikle den ved deltagelse i programmet.

Den store vinder af programmet bliver fundet 16. maj på TV2, men vinderen af den store guldpokal, formet som en rengøringsspand med en klud i, vinder ikke kun det mest åndssvage program, jeg længe har set, men bliver også bekræftet i, at rengøring er en måde at dulme og håndtere de svære ting i livet på.

Den cirkel kan være svær at bryde ud af, når man først er i den. Og en guldpokal hjælper i hvert fald ikke.

Vi har forelagt TV2 kritikken, men de har ikke ønsket at svare.

Find mere om
Footer graphics