1. Dyrk din indre nærigpind
It goes without saying (men nu siger vi det alligevel), at sparetips handler om at SPARE, og derfor er det godt at finde din indre gnier frem (ja, ham/hende du skamfuldt har bidt i dig, når det var din tur til at give bajselader fredag aften). Bliv væk fra din kedelige mosters fødselsdag – du kan umuligt forventes at købe gaver til fjerne slægtninge i disse tider! Start et rask hamstringsskænderi i Netto over det begrænsede antal Mou-supper, der er på tilbud. Eller fortæl dine venner, at de skal købe deres egne pomfritter – du skal jo også blive mæt for pengene.
2. Shop de Instagram-gardiner, du altid har tænkt på
Gardiner er jo hypermoderne lige nu, så hvad med at bruge dem til også at holde på varmen? Jovist, et par Arne Aksel eller Fie Paarup er da nok det, man i modeblade kalder en ‘investering’, men så kan du også flashe på din IG, at du er super anti-Putin og samtidigt sparer på varmeregningen. Den største langemand til Ruslands regering må da være vævet i karrygul, naturfarvet økohør.
Skal der varmes lidt ekstra op i stuerne, kan det endda være, du og kæresten kan lave et Matador-inspireret rollespil, hvor I leger Maude og Hans-Christian getting it on på sofaen efter spærretid – for en gangs skyld uden naboerne kigger med.
3. Få has på din irriterende underbo
Det er nu, du skal få ram på din irriterende underbo, der altid fatter kosteskaftet på bedste Fru Olsen-maner, bare fordi du vasker gryder op klokken 23 eller lige fik trang til at hænge et impulskøbt kartoffeltryk op på en brandvæg. Her kan du bruge elpriser fundet på diverse apps og din vaskemaskines centrifuge som et våben i jeres nabokrig – din underbo vil være forsvarsløs, når du fortæller vedkommende, at du bliver nødt til at vaske mellem 2 og 5, fordi det jo praktisk talt er gratis – der er jo nok udgifter, som det er, ikk’? Har du for eksempel set, hvor meget priserne på burrata er steget?!
Og med hensyn til din studentikose overbo, der hører ‘Wonderwall’ til en improviseret omgang “hygge” onsdag aften, skal du bare køre fuldt guilt trip: En 19-årig har vel næppe tænkt på, hvor mange watt det koster at have et anlæg kørende med musik fra 90’erne.
4. Mikroovn hele vejen til banken
Winter is coming og alt det der, og det er her, du kan slå tre fluer med ét smæk ved både at polstre dig fysisk til den kolde tid, sikre din bankbog og forkæle dig selv med normalt så forbudte varer. Mikroovne er som regel meget mindre energikrævende end makroovne, så hvorfor ikke få det bedste ud af det og bruge dette mandat til at æde dig mæt i popcorn, thai cubes og købelasagne? Eksperimenter også gerne med at koge pasta og stege bacon i mikroovnen, fordi hvorfor ikke? Kun fantasien sætter grænser for dine kulinariske udskejelser.
5. Fransk er fint
Formaster du dig alligevel til at lave mad over gas- eller elblus, kan du gøre som franskmændene og lade opvasken stå – beskidte støbejernspander afgiver masser af smag og giver sikkert en god bakterieflora i maven. Det kan endda være, at det styrker dit immunforsvar, og hvem ved, hvilken virus der overtager verdensherredømmet denne vinter?
Og nu vi er ved bakterier: Det er både godt for klimatet og din sparegris at spise mad, der er løbet på datoen eller lige har lidt overflademug. Franskmændene mugger jo ikke over blå ost, n’est-ce pas? Skulle du alligevel fange et maveonde som de svagelige briter med de varme køleskabe, så tænk på, at det også snart nok kan blive forår og tid til at vise badekroppen frem. Ingen slankekur er trods alt bedre end et par døgn på tønden.
The Hype is Real
Mens streamingselskaberne har brugt milliarder på mastodontserier om drage, ringe og anden mystik, så er det en helt anderledes jordbunden ting, der løber med opmærksomheden. Det er nemlig den lille, skæve komedie-serie ’The Bear’, der handler om en ung kok, som prøver at redde sin brors kaotiske restaurant. Den ankommer til Disney + herhjemme med en bunke gode anmeldelser, og hypen er helt velfortjent.
Serien er både sjov og rørende – og ofte begge dele på samme tid. Heldigvis er den allerede blevet forlænget med en anden sæson, og det er herligt, for vores appetit er i den grad blevet vækket efter mere.
/ Emil Norsker
Iransk misogynmorder på film
Ali Abbasi – den dansk-iranske instruktør bag den anmelderroste svenske film ‘Grænse’ – er aktuel igen, denne gang med noget ganske andet end transkønnede trolde. ‘Holy Spider’ er den sande fortælling om en seriemorder, der omkring årtusindskiftet var på en gudssendt mission om at dræbe kvindelige sexarbejdere. I den højspændte thriller efterforsker journalisten Rahimi edderkoppemorderen, men jo længere tid der går, jo mere bliver morderen ophøjet til en helt i den hellige by Mashhad, hvor han huserer.
Filmen giver et indblik i det iranske samfunds sociale og religiøse forhold – emner, der på sin vis desværre er højaktuelle i kraft af optøjerne i Iran. Vil du forstå lidt mere om det kontrastfyldte land, er ‘Holy Spider’ måske et sted at starte. Abbasis film er sendt afsted som Danmarks Oscar-håb 2023.
‘Holy Spider’ får premiere torsdag den 13. oktober.
/ Louise Rimkjær
Georgisk fællesspisning
Ude i en gammel herskabsvilla på Østerbro holder der nogle kokke til, og de laver nogle skønne tilbagevendende arrangementer med skiftende madtemaer under navnet ‘Supra’. Engang slagtede de en toscansk uldgris og inviterede på festmåltid for at spise den, og denne gang – som er på torsdag den 13. oktober – er der georgisk tema. Det betyder shish kebab, jordskokker, nødder og ost, plus en masse georgisk vin, der formentlig smager for vildt. Hele svineriet koster 350 kroner, og det bliver vist hverken billigere eller hyggeligere i den her kategori af gourmet.
Supra. Villa Kultur, Krausevej 3, 2100 København.
/ Thomas Balslev
Det bedste fra Heartbeats
Udvalgt af Emil Norsker
Vi var mange, der var ved at opgive håbet med ’Gift ved første blik’. Men det er tilbage, håbet. For deltagerne, for seerne. Og det er ikke småting, der sker i dette sjette afsnit. Heartbeats’ Thomas Balslev er manden, der kan se mellem linjerne og forklare os alle, hvad der egentlig foregår.
Det er mange år siden The Cure sang ’Boys Don’t Cry’, for det gør de i dag. Lige fra Tobias Rahim til Claus Meyer. Og de bliver hyldet for deres mod – og med rette. Men vi skal passe på, at det at græde ikke bliver et nyt ideal lagt ned over mænd, skriver Thomas Balslev i dennne klumme.
Normalt er et modeshow noget med flotte farver og ekstravangtante designs på smukke modeller. Men i år til Paris’ modeuge havde Balenciaga gået i en anden og langt mere mudret grøft. Louise Rimkjær har talt med indkøber og stylist Kristian Hindø-Lings om, hvad meningen er med det hele, og om det vil lykkes at sælge tøj, som ligner rekvisitter til de onde i en Marvel-film.