Lise Westzynthius
Lise Westzynthius. PR-foto

‘Mildhed over macho’ er årets kampdagsslogan: Heartbeats er med på barrikaderne

Kalenderen siger kampdag, og Morgenbeats guider dig til blærede damer, ny musik og søstersolidaritet.

8 ting du kan gøre 8. marts

Ditte Giese
Ditte Giese

For mange feminister er 8. marts en festdag, såvel som en kampdag. En dag med demonstrationerne, kindkys, højtråbende debatter og måske dans sent på natten. Alt det er væk. Men her er en liste over de ting, du kan gøre for at markere 8. marts på en corona-safe måde: 1. Støt en piges skolegang og fremtid hos Plan Børnefonden #StøtPigerne. 2. Støt en kvindelig iværksætter som f.eks. Ruby Cup, Herbal Salvation eller Musali. 3. Lyt til kvinders musik, de trænger til både Kodapenge og hitlisteplaceringer. 4. Ta’ dig godt betalt. Er du selvstændig, så sæt dine priser op, er du ansat, så bed om lønforhøjelse. 5. Giv noget kærlighed til din mor, til de nybagte mødre, til de kommende mødre og til de kvinder der hjælper nye børn til verden. 6. Opdrag dit barn feministisk – få dem til at reflektere over kønsroller og forudindtagede klicheer om køn. 7. Bak synligt op om kvindelige debattører – de får mange tæv online og har brug for støtte. 8. Reflektér over #MeToo og dit eget ansvar både som eventuel krænker, men også som stiltiende bystander.

Og ha’ så en dejlig kampdag – “hold dit hjerte blødt” og “mildhed over macho” som de tre blærede damer Nana Jacobi, Jeanett Albeck og Annika Aakjær synger her:

Please don’t go

Kristoffer Zøllner

Hvad er mere passende end at hylde en af dansk musiks mest markante kvinder netop i dag, og hvad er mere passende, end at Lise Westzynthius lige netop inden kampdagen udgiver en single så eksplosiv og markant, at Morgenbeats går i selvsving af begejstring. ‘I know I should go’ hedder det nye nummer, som er det første siden albummet ‘JA’ fra 2018 (Læs i øvrigt også Ditte Gieses interview med Lise Westzynthius fra 2018 her) – og det første på engelsk i lang tid.

Og så et lille heads-up til alle jer under 30 (og til jer der skulle have glemt dem) om at genopdage bandet Luksus, som var et af slut-90’ernes største undergrundsbands, som udover Westzynthius bestod af noget af et all star line-up med Mikael Simpson på guitar og designeren Henrik Vibskov på trommer. Luksus var kun aktive fra 1994 til 2001, og det er i dag stort set umuligt at komme til at høre de gamle plader, men heldigvis kan YouTube jo et eller andet der.

Tillykke søster!

Luna Ehlers

Jeg er så ualmindelig heldig at have fødselsdag i dag. Selveste 8. marts – kvindernes internationale kampdag. En fejringens dag jeg med stor hjertevarme og stolthed deler med alle kvinder. Udover ligeløn, ligestilling og andre ligeligheder står skriftkollektivet BMS’ feministiske digtsamling ‘knoglemarv lavendel’ øverst på ønskelisten. Jeg læste den allerede forrige år, men som vi endnu engang nærmede os denne årlige kvindekampdag, fik jeg lyst til at have den permanent stående i bogreolen. ‘knoglemarv lavendel’ kunne nemlig meget oplagt være et slags kvindemanifest, da den med poetisk knytnæve kritiserer patriarkatets dominans, og skitserer hvordan man(d) længe har undertrykt både kvinden og naturen. Men måske endnu vigtigere, så er det en tekstsamling, der hylder datteren, moren, heksen – ja, enhver form for kvinde. Værket minder os om, at der trods fortsatte uretfærdigheder og ligestillingsmæssige problematikker eksisterer et stærkt og omfavnede søsterbånd. Et søsterbånd, der går på tværs af tid, rum og krop. Og det er velsagtens den fornemmeste gave af dem alle? En evig gave til alle kvinder – fødselsdagsgaven, der bliver ved med at gi’, om man/kvinde vil. Så tak til BMS for at have hyldesten af kvindefællesskabet som litterært mål. Tak til de nuværende og forhenværende kampkvinder, der har banet vejen for os andre. Tak for kvindekollektivets gave. Tillykke med dagen og fællesskabet til mig og alle mine søstre!


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics