Ellen Kakulidis
Fotos: Rita Kuhlmann

Ellen er 23 år og danmarksmester i skak: Her svarer hun på alt det, vi vil vide om skak efter at have set ‘The Queen’s Gambit’

Netflix-successen ‘The Queen’s Gambit’ har givet skak en historisk renæssance. Men hvor realistisk er seriens portræt af skakverdenen egentlig? Vi spurgte landets bedste kvindelige skakspiller.

Ellen Kakulidis er ret god til skak. Officielt er hun lige nu landets bedste, efter at hun vandt det danske mesterskab for kvinder i det herrens år 2020. Hun er blot 23 år gammel, men allerede som 20-årig blev hun nordisk mester i ungdomsligaen.

Og nå ja, så spiller hun også på landholdet sammen med seks andre kvinder – sådan et har Danmark nemlig også.

Netflix-serien ‘The Queen’s Gambit’ er selvsagt ikke gået hendes næse forbi.

Sammen med millioner af andre har hun fulgt med i coming of age-dramaet om det forældreløse skakgeni Beth Harmon, der allerede som helt ung pige kunne smadre medlemmerne fra en hel skakklub – på samme tid – og endte som (spoiler!) verdens bedste.

Ellen Kakulidis

Selv begyndte Ellen Kakulidis også at spille skak i en ung alder. Hun var blot syv, da hun dystede for første gang mod en klassekammerat i Aalborg uden at vide, hvordan brikkerne rykkede.

Siden da tog det ligesom bare fart, og hvis det da ikke lige havde været for en forbandet pandemi, havde hun sikkert, præcis som Beth Harmon, siddet et sted i Serbien og spillet skak i en stor turnering. For sådan foregår det rent faktisk stadig.

Men hvor meget er sandt, og hvor meget er fiktion i ‘The Queen’s Gambit’? Minder det æstetiserede 60’er-univers fra serien overhovedet om virkelighedens skakverden af i dag? Og tager profferne stoffer?

Spørgsmålene hober sig op. Så vi mødtes med Ellen Kakulidis for at få svar på alt det, vi gerne vil vide om skak efter at have set ‘The Queen’s Gambit’.

Ellen Kakulidis

Bøger er en ting

Først og fremmest: Hvad synes du om serien?

“Overordnet synes jeg, den er rigtig fed – mange elementer er realistiske, og den viser nogle sider af skak, som er interessante. Det her med, at man rejser rundt for at spille turneringer, er faktisk dét, man gør. Men også den måde, Beth Harmon træner på, er meget realistisk, fordi hun sidder og læser skakbøger fra dagen starter, til den slutter.”

Du læser også bøger om skak?

“Ja, jeg har læst bøger om gamle partier og bøger om åbninger i skak, der beskriver konkrete træk – men der findes også midtspilsbøger og alt muligt andet. Jeg har nok 100 bøger om skak. Jeg har dog ikke læst dem alle sammen, men elementer af de fleste.”

I serien lever Beth Harmon jo faktisk af at spille skak. Kan man det?  

“Ja, man kan sagtens leve af at spille skak. Det gør min kæreste faktisk. Vi spiller ikke så meget derhjemme, men vi diskuterer en del skak.”

Flyver du verden rundt og spiller skak på dyre hoteller?

“Ja, sådan er det rigtig meget. Men der er selvfølgelig både dyre og billige hoteller. Det er rigtig meget sådan noget med, at man lige tager til Serbien i 10 dage, hvor man bor på hotel og lever det der liv, som også vises i serien.”

Er russerne virkelig de styggeste til skak?

“Sådan var det i en lang periode helt op til starten af årtusindet. I dag er de stadig ekstremt stærke i Rusland, og det er altid deres hold, som udfordrer verdensmestrene, men der er også andre store skaknationer, for eksempel Indien, USA og Kina. Danmark ligger relativt lavt, men hvis man ser på det i forhold til, hvor mange vi er, ligger vi ret fint.”

Kvinder stadig i undertal

Man får i ‘The Queen’s Gambit’ en fornemmelse af, at skak er en gentleman sport, hvor man respekterer sine modstandere og tager et nederlag med oprejst pande. Er det rigtigt?

“Det er svært at svare på. Sådan var det måske for mænd. Men en af de ting, som bliver portrætteret urealistisk i serien, er, at Beth Harmon bliver behandlet med præcis samme respekt som alle andre. Specielt i 60’erne var det meget urealistisk, at en kvinde var blevet behandlet på den måde. Det var ikke før 80’erne, at der rigtig kom kvinder i skakverdenen, og generelt blev de ikke anset for at være på niveau med mænd.”

Historisk har det været en udbredt opfattelse, at mænd biologisk er bedre stillet end kvinder med hensyn til at spille skak. Hvad tænker du om det?

“Det er helt sikkert ikke sandt, at mænd skulle være bedre til at spille skak end kvinder, men den opfattelse præger stadig skakverdenen i dag. En af dem, der sidder allerhøjest oppe i det internationale skakforbund har udtalt, at kvinder ikke er egnet til at spille skak. Og selv hende, der er repræsentant for kvinder i skak, har også sagt, at kvinder er mere egnet til at binde blomster, end de er til at spille skak. Det er jo absurd.”

Så det er måske, fordi mænd er dårlige tabere?

“Der går historier om, at den bedste kvindelige skakspiller nogensinde, Judit Polgár fra Ungarn, skulle have sagt, at hun aldrig vandt over en rask mand i de første mange år af sin karriere. De påstod altid, de var syge, hvis de tabte til hende. Jeg har også selv oplevet, at en mandlig modstander undskyldte sit nederlag til mig med, at han ikke kunne holde øjnene på brættet. Men heldigvis opfører de fleste sig pænt.”

Ellen Kakulidis

Visualiserer du også skak i dit loft?

“Nej, men jeg kan sagtens drømme om skak. De fleste skakspillere har ikke brug for et bræt for at visualisere stillingen. Jeg kan sagtens selv spille uden at kigge på brættet – altså blindskak, hvor jeg ikke ser et bræt for mig, men mere et abstrakt koncept af, hvordan brikkerne står. Og jeg tror, det er det, de prøver at vise i serien.”

Okay, nu til tusindkronersspørgsmålet: Tager de gode skakspillere narko?

“Typisk nej. Men ser man det? Ja. Det er snarere alkohol, men om det er mere fremtrædende i skakmiljøet end andre steder, er jeg ikke sikker på. Noget, der er lidt interessant, er dog, at der er reglementer for doping ved de store turneringer. Jeg ved ikke, om der er bevis for, at nogle stoffer har en positiv effekt, når man spiller skak.”

Har du et godt råd, hvis man gerne vil i gang med at spille skak?

“Hvis man er ung, skal man bare komme ud i en klub. Der er masser af klubber med træning – og specielt for piger er der en masse initiativer for tiden. Man skal absolut ikke lade sig afskrække som pige. Hvis man er lidt ældre, skal man bare komme i gang online, hvor der også er mange gode værktøjer at hente. Ellers skal man finde nogle venner, der også gider at spille – det synes jeg selv, er den bedste måde at spille på.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics