Hjemmearbejde
Foto: Agnieszka Boeske/ Unsplash

Ekspertens 3 tips: Sådan kommer du op i gear igen på arbejdet

Mange af os arbejder hjemmefra i blød buks med bløde deadlines. Men nu skal vi så småt op i gear igen, og hvordan gør man lige det, når man hverken kan huske ugedagen eller sine passwords?

Er det egentlig tirsdag eller torsdag i dag? Det har været 5 sløve uger, siden statsministeren lukkede landet ned, og det hele er lidt flydt sammen – hverdag, weekend, påskeferie, arbejdsdag og fritid. Men nu begynder samfundet lige så stille at åbne op igen med de mindste børn på vej i skole og institution. Og så er det måske et meget godt tidspunkt at kigge på sig selv som arbejdskraft?

Hjemmeskoling, social distancering og hjemmearbejde har gjort os med kontorarbejde mindre produktive. Deadlines flyder, joggingbukser er blevet fast arbejdsuniform, og der skal jo også vaskes tøj og ryddes op. Mens skraldemænd, sundhedspersonale, pakkebude, købmænd og ordensmagten har holdt hjulene kørende, har en del funktionærer, kontoransatte og folk i de kreative fag lavet lidt mindre …

”Vi er nok ved at være igennem den første, hårde fase af Corona nu, hvor tingene har fungeret nogenlunde. Men når nu de yngste børn skal afsted, så er det også på tide at komme lidt op i kadence igen. Der har været mange valide årsager til den neddroslede tilstand, hvor dagene flyder sammen, men det gør også, at mange har skubbet en kæmpe pukkel af opgaver foran sig”, siger Marie Litrup, foredragsholder og indehaver af firmaet TimeWellSpent, der hjælper ledere og private med at strukturere deres arbejdsdage.

Der er helt sikkert kommet en masse gode ting ud af, at så mange af os har været nede i gear. Nærvær med børn, en pause fra hamsterhjulet, mindre stress og udrydning af pseudoarbejdsopgaver.

Mange vender dog tilbage til en arbejdsplads, eller fortsat hjemmearbejde, hvor der skal løbes endnu hurtigere end før Coronakrisen. Der er røde tal på bundlinjen, kunder er forsvundet, og kollegaer er blevet fyret, og i det hele taget er der et opgave-efterslæb.

Så her kommer ekspertens tips, nu hvor det igen er tid til at komme op i gear:

1. Timing er afgørende

”Hvilken rækkefølge, vi udfører opgaverne i, har stor betydning for, hvordan vi kommer i mål med dem. Vi er alle mest mentalt friske først på arbejdsdagen. Så prioritér de sværeste opgaver først og start med det, der kræver mest af dig. Viljestyrken er stærkest først på dagen, og der er vi også mindre tilbøjelige til overspringshandlinger”.

2. Kend dine overspringshandlinger

”Overspringshandlinger er vildt svært at styre, især når man arbejder hjemme, fordi grænserne mellem privatliv og arbejdsliv er udvisket. Det flyder mere sammen, og vi arbejder på skæve tidspunkter og snupper måske vasketøjet midt på dagen. Det huslige er en gigantisk tidsrøver, hvor vi snyder os selv til at føle, at vi gør noget, der skal gøres uanset hvad”.

Marie Litrup udgiver snart en e-bog om overspringshandlinger og arbejder med 3 forskellige slags:

  1. Strudsen: “Det er den klassiske, hvor vi lige tjekker Facebook eller nyhederne igen og laver kaffekop nummer 800, mens vi stikker hovedet i busken. Den slags overspringshandlinger er rimeligt uskadelige, fordi vi godt ved, vi er på afveje”.
  2. Opfinderen: “Her bliver vi at blive kreative. Vi begynder at finde på alternative opgaver til os selv for at slippe for det, vi ikke gider. Det kunne være vasketøj, men som hiver os væk fra dagens vigtigste opgaver og overordnede mål. De her overspringshandlinger er farlige for vores arbejdsliv og produktivitet, fordi vi bilder os ind, at de ikke er overspringshandlinger, men i virkeligheden burde vi bruge tiden på noget mere hensigtsmæssigt”.
  3. Tornadoen: “Det er der, hvor vi har svært ved at vurdere vores prioriteringer og løber rundt og slukker ildebrande i øst og vest, men ikke dem der skaber værdi eller fremdrift for os. Vi forveksler travlhed med effektivitet og kan ikke længere se, hvilke opgaver der er de vigtigste og hiver os fremad. Vi skal ikke op i gear efter Corona for at have travlt, vi skal op i gear med at være effektive og skabe reel værdi”.

3. Skab momentum

”Hvis man skal tilrettelægge sin nye arbejdsdag, er en simpel metode at tracke sine fremskridt. Få listet op, hvad du bruger dagen på, hvad der skal gøres, hvad du egentlig har nået i dag. Det kan være på en klassisk do to-liste eller på et white board. På den måde synliggør du dine fremskridt. Det skaber momentum og motivation til at fortsætte og sikrer, at du bevæger dig ud af joggingbukserne og ind i arbejdshabitten”, siger Marie Litrup.

Footer graphics