Illustration: Shutterstock

Her er dit kærligheds-forsæt for 2021: En lille guide til dig, som gerne vil date som ‘woke’

Der er kommet tiltrængte nye boller på suppen i samfundets samtale om, hvordan vi er mennesker over for hinanden – og de gælder også i dating, både online og IRL. Undgå at komme håbløst bagud ved at følge de syv vigtigste dogmer for woke dating anno 2021.

‘WOKE’ er ordet, der de senere par år har floreret i identitetspolitiske kredse – og i dem, der kritiserer dem. Woke, der stammer fra USA, er betegnelsen for en opfattet opmærksomhed overfor social og racemæssig uretfærdighed. Woke er det, de unge vil have og dét, de unge performer i mødet med hinanden.

Men selvom du er fyldt 40, behøver du ikke være håbløst bagud. I 2020 blev det kun endnu mere relevant at være opmærksom på andre menneskers behov og de skæve, sociale og økonomiske strukturer, der til stadighed definerer vores samfundsmæssige position som mennesker. Pandemien ramte socialt skævt – især i USA. Og mordet på George Floyd i maj 2020 fik mange til at gå på gaden i Black Lives Matter-demonstrationer – uanset egen hudfarve. For at være woke handler ikke om dit udgangspunkt – det handler om solidaritet med minoriteter og undertrykte befolkningsgrupper. 

Dating, og især online dating, opfattes tit som ekstremt overfladisk med sit store fokus på udseende og evnen til at skrive en fængende profiltekst. Men når du dater, har du faktisk en unik mulighed for at bruge din wokeness aktivt, så her kommer en lille guide til dig, der gerne vil date som woke. 

#1 Vær åben for, at verden forandrer sig – også selvom det gør dig utilpas 

I Vesten har vi en medfødt über-privilegeret tro på, at når verden forandrer sig, så er det til vores fordel. Det kaldes kulturimperialisme, og vi er gode til det shit. Imidlertid er woke netop en erkendelse af, at du ikke altid ved bedst, heller ikke selvom (og netop fordi) du er hvid, mand og har kødfri mandag. Det er selvfølgelig ikke behageligt at få at vide, at den måde, man(d) har kørt den business vi kalder kloden på hidtil, er forældet. Det er selvfølgelig heller ikke behageligt at få at vide, at du kan se frem til ikke at få alle dine privilegier med over i den nye verdensorden. Med wokeness handler om at være villig til at sluge den bitre pille – fordi det er bedre for resten af verden, ikke nødvendigvis for dig. Dating er for mange af os allerede fyldt med bitre piller, der bare venter på at blive skyllet ned med tequila, lige fra møder med folk der er 15 år ældre end deres billeder, sølvpapirshatte, der ellers var gemt væk under messenger-samtalen, og folk der kysser rædderligt, selvom de for længst har rundet de 40. Men piller er designet til at sluge – så det er bare om at komme i gang!

#2 Glem det binære køn – også selvom Tinder ikke gør

De mere traditionelle datingapps, herunder Tinder og Happn, har tilsyneladende ikke travlt med at blive woke. Her skal man stadig besvare spørgsmålet om køn med enten ‘mand’ eller ‘kvinde’ og kan ikke vælge f.eks. ‘non-binær’, ‘flydende’ eller ‘transperson’. Det betyder altså, at hvis du vil online date på de platforme, selvom du ikke føler dig som hverken mand eller kvinde, så har du ikke andre muligheder end at klemme dig ned i boks der ikke passer.

Men er du komfortabelt binær, kan du heldigvis stadig nyde at ALLE passer i samfundets kasser på Tinder. Bare vær opmærksom på, at den der cute emo med pixiecut du swipede højre på, kan vise sig at være kønnet anderledes end du forestiller dig. Her kan du så vælge at være åben for, at din heteroseksualitet måske ikke er så iboende, som din ikke-woke biologilærer forsøgte at lære dig – eller du kan stille og roligt afmatche og swipe videre #nodrama. 

#3 Forstå at #Metoo er ægte – og sex er noget, man skal sige ja til

Hvis du vil have en chance for noget modern love, så bliver du nødt til at indse en ting. #Metoo er ægte, og andenbølgen har en gang for alle fået cementeret det faktum lige i face på alle dem, der lige skulle have den en gang til for prins Knud. Når I er to, der dater betyder det, at I har et fælles ansvar for, at I begge føler jer trygge i hinandens selskab, og at ingen forsøger at møve sig ind med ord, hænder eller pikke på steder, hvor de ikke er eksplicit velkomne.  

Kort efter at det sidste af Kim Wall var blevet fundet i Køge bugt, inviterede en flot og charmerende fyr fra Tinder mig ud på hans båd på første date. Jeg troede seriøst, det var en joke. Hvordan kunne han være så clueless at tro, at jeg ville være tryg ved at møde én første gang ude på en båd? 

Udsigten til at potentielt blive “begravet til søs” af en psykopat af en fremmed mand fik mig selvsagt til at takke nej til hele molevitten – både båden og manden. 

Som woke ved du, uanset dit køn, at de fleste har oplevet noget træls på et tidspunkt, eller kender nogen der har. Derfor sørger du for ikke at stille din date i en forlegen situation og aftaler at mødes med hxn et offentligt sted først. Så har alle mulighed for at stikke af eller sige pænt nej tak til fremtidige bådture uden at frygte for den andens reaktion. Går det godt, kan I sejle ud i solnedgangen sammen en anden dag. 

Med den nye samtykkelov, der har fået et bredt flertal i Folketinget bag sig, er det ikke længere lovligt at have sex med nogen, med mindre de har sagt aktivt ja til det. For den almindelige borger kan det åbnebart være svært at skulle vænne sig til at spørge sin sex-partner om vedkommende har lyst – det kan man i hvert fald forstå, hvis man forvilder sig ind på kommentarsporerne på facebook (nu har jeg gjort det, så du ikke behøver.) Det er i grunden mærkeligt, at noget så intimt som sex kan udføres at nogen, der åbenbart ikke har lyst til at snakke med sin sexpartner. Har du ikke lyst til at spørge din partner om samtykke, kan det være du skal overveje, om du har lyst til din partner overhovedet. Bare et tip.  

For den woke dater er samtykke en selvfølge. Når du dater woke spørger du selvfølgelig, og ikke bare en gang i løbet af akten. Den woke dater synes nemlig det er pivfrækt at være sammen med nogen, der gerne vil og tænder på et ja fra alle deltagere!

#4 Krænkelsesparat er et andet ord for empatisk – og empati er sexet

Lad mig komme med en personlig anekdote: I foråret skrev en mand i et offentligt forum på Facebook et ord, der er nedsættende om indvandrere fra mellemøsten. Jeg kaldte ham racist i kommentartråden. Han skrev en privat besked til mig, hvor han kaldte mig en krænkelsesparat soskinke. Jeg  havde en diskussion (han havde et skænderi) over messenger, som jeg samme aften valgte at offentliggøre i sin helhed på facebook. Dagen efter skrev han til mig, at jeg skulle tage det offentlige opslag ned fordi .. wait for it… det krænkede hans ære! Hvilket ifølge manden var ulovligt, og han agtede at lægge sag an mod mig. Han kunne desværre ikke selv se paradokset. 

Hvis du skal date woke, skal du droppe selve ordet krænkelsesparat, der har en negativ klang. Det er kort sagt et nedsættende ord for at være empatisk og være i stand til at sætte sig i andre menneskers sted. F.eks. vil jeg til enhver tid sige fra, hvis nogen (digitalt) behandler mine medmennesker respektløst eller racistisk.  Det synes den woke dater er empati – og hyggeracisten synes, det er irriterende at skulle lave noget om ved sin egen adfærd (men husk nu #1: vær åben over for at verden forandrer sig – og at det ikke sker for din skyld.)

 Hvordan krænkelsesparat blev et skældsord er en af højrefløjens største sejre over “identitetspolitikken” i nyere tid. Imidlertid er det også en af de største gåder:

Forestil dig modstandsbevægelsen under anden verdenskrig, der lægger sig på sofaen i stedet for at kæmpe og gør en hel masse ingenting, fordi de ikke er jøder. For jøderne skal jo selv sige fra. Bizart? yes. Trak jeg nazikortet? Næsten. 

Ordet krænkelsesparat er den kile, der kan mejsle sig ned mellem dig og dit hotte date og skabe afstand mellem jer. Den ene identificerer en sarthed i den anden, den anden identificerer en hårdhed i den første. Ingen vinder. 

Ordet empati er det bånd, der binder jer sammen. Du føler dig set – din date føler sig set. Minoriteter føler sig set. DINGDINGDING.

#5 ghosting er so last year – men kommunikation er in igen

Har du nogensinde glemt at svare på en besked? Ja, det har du. Det har alle. Uanset hvilken platform ( måske lige minus røgsignal) du har kommunikeret på, så kan det smutte. Bevares, vi er mennesker. Ghosting er noget andet. Det er den manøvre, hvor du bevidst og med fuldt overlæg stopper med at svare på beskeder og henvendelser fra én, som du har datet. Hvis du har datet i noget tid, er det sikkert noget, du er kommet til en gang eller to. Enten fordi du egentlig havde tænkt dig at skrive tilbage, men så aldrig kom til det, og så gik der pludselig en måned, og det ville være akavet. Eller slet og ret fordi du er konfliktsky og derfor tog den lette rute og simpelthen stoppede med at svare. 

Det kan godt være, der er mange derude, der ghoster i datingland. Men er det woke? Nej, det er ikke woke. Der er fem klassiske herskerteknikker i feministisk skoling og den første er Usynliggørelse, hvilket de facto er det, du har gang i, når du ikke svarer. Du gør din date usynlig og sender dem afsted på et dårligt trip af selvbebrejdelse og tvivl om, hvorvidt du overhovedet fik deres besked og om du er blevet kørt over af bus og ligger fladmast på en vej et sted, og det var derfor, du ikke svarede. For ghosting er nemlig den lækre blanding af to herskerteknikker: Usynliggørelse OG tilbageholdelse af information. Du holder din date i uvidenhed om, hvorfor du egentlig ikke svarer – og bibeholder derfor magten i relationen. Hvis du vil date woke, skal du holde op med dine julelege og være en ordentlig voksen, der siger ja – og nej tak når du mener det og tage ansvar for dine beslutninger, også selvom de momentært kan være ubehagelige for dig og din date. 

At din date bliver mindre ked af det  over din stilhed, end hvis du bruger de 30 sekunder det tager at skrive “ellers tak” i en SMS, er bare en gemen løgn og du ved det. 

#6 kvinder må godt bare søge sex – og mænd må godt søge den store kærlighed 

Lad os besøge det freudianske hjørne: Her er der fyldt med madonnaer og horer, og mænd, der dater kvinder, vil altid have en tendens til at gifte sig med førstnævnte men begære sidstnævnte. Sagde Freud altså. For 100 år siden. Hvis man skal tro nogle grene af den moderne psykologi, er der stadig noget om snakken. Mænds hjerner kan åbenbart ikke finde ud af, at kvinder kan være både egnede til giftermål og sex samtidig. Det burde bekymre alle, at socialvidenskaben ser mænd på den endimensionelle måde. Når det så er sagt, så kan det ærligt talt ikke længere være en undskyldning for besynderlig adfærd, at vi er psykologisk-biologisk hæmmede fra naturens hånd. Vi har alle muligheder for at rykke rundt på naturen, og vi gør det i stor stil – så hvorfor ikke hacke dig selv til at erkende, at kvinder gerne må være sex maniacs – og mænd i øvrigt gerne må drømme om at ende i et trygt og godt ægteskab? Kvinder og mænd og alt derimellem er lige så forskellige og har lige så særegne præferencer, lyster og kapaciteter som himlen har stjerner.

Når du er woke, erkender du, at systemet har brug for at blive hacket – og du starter med dig selv.

#7 Det er okay at begå fejl – så længe du lærer noget 

Husk, at når du dater som nyligt udsprunget woke, så kan der ske fejl. Du kan komme til at fejlkønne nogen, komme til at glemme at svare hxn den søde eller komme til at blive småsur over, at du nu skal til at kalde din is noget andet end dens outdatede navn. Men fejl er menneskelige. Så spring endelig ud i at date woke, både for din egen og for alle de andres skyld.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics